Hos urbiksen Klarlund er de altid parat med hjælp til at finde det perfekte ur. Og særligt direktør Stig Andersen er altid frisk på en god historie om ure. Urentusiasten er netop hjemvendt fra den ene af årets to vigtigste urmesser, SIHH, og løfter her lidt af sløret for, hvad vi kan glæde os til i 2015. 

Når det drejer sig om nye trends og tendenser inden for de mest eksklusive ure, er det ofte små, forfinede detaljer, som udgør de store revolutioner. Det gælder både inden for design og nye urværker. Alligevel mener Stig Andersen at kunne spotte en større tendens, nemlig urproducenternes arbejde med materialer. 

”Vi ser i øjeblikket en konstant udvikling af nye materialetyper, som skal få folk væk fra ædelmetaller og stål. Fx lancerer Panerai et nyt ur, som er lavet af kulstoffibre.”



Der er tale om et nyt Panerai Lumonir med tilnavnene Submersible 1950 Carbotech 3 Days Automatic, og heraf skal du bide særlig mærke til ’Carbotech’. Carbotech laves af tynde stykker karbon, der presses sammen under tryk og varme og derefter skæres til en urkasse.
 
”Det bliver spændende at se, hvad de ellers puristiske Paneristi synes om modellen. På nettet giver de nemlig ofte udtryk for, at alt helst skal være som i gamle dage.” 

Er du en konservativ Panerai-fan, kan vi dog berolige med, at materialet ikke ændrer på det klassiske Luminor 1950-design, som, underligt nok, er fra 1940’erne. Carbotech’en lander med et prisskilt på 120.000, så det det ser ud til at Hyundai’en skal sælges alligevel, som Stig Andersen udtrykker det. Til gengæld får du et ur, som næppe falder i værdi og kan bruges til hverdag.

Og nu vi er ved Panerai, bør det også nævnes, at italienerne langede bogstaveligt talt større nyhed på bordet. Nemlig en bamse på 52 mm ved navn 'Mare Nostrum'. 

”Uret blev oprindeligt lavet i 1943 til officererne i den italienske flåde. De nåede dog kun at producere nogle få prototyper pga. krigen. Mare Nostrum er en special edition, der kun kommer i 300 eksemplarer,” fortæller Stig Andersen.

 

Fordi de italienske officerer skulle kunne aflæse uret på skibsbroen i uvejr var uret stort, og det forklarer også størrelsen på relanceringen. Ifølge Stig Andersen får uret næppe meget tid på håndleddet, men mere i bankboksen hos samlere med investeringsperspektiv, der har råd til at lægge en check på 275.000 kr. 

Mens nyheden fra Panerai vakte opsigt, forhøjer Hublot puljen, når de til den anden vigtige urmesse i Basel lancerer et ur lavet af bomuld i et bredt udvalg af farver.  

”Nej, Hublot lader ikke de kreative designere hæmme af de restriktioner, som nogle gange virker som snærende bånd på de gamle originaler.”

En anden nyhed fra Hublot, som Stig Andersen fremhæver, hænger sammen med deres samarbejde med World Poker Tour, hvor de bliver officiel tidtager. I den forbindelse har Hublot valgt at lave et ’Big Bang Unico World Poker Tour.’ 

”Når du ser det, tænker du, hvem har tabt sutten? Men for pokervenner i Vegas er det sikkert fedt. Der er symboler og farver med henvisning til poker og så fremstilles det i platin og guldfinish. Det er lidt ovre i afdelingen for spøg og skæmt.”



”Men jeg kan godt lide, at de gør det. Det er Hublot i en nøddeskal. Hublot er ham din ven, som altid tager noget andet tøj på end alle andre.”

Uret kommer i to versioner. En version i 100 eksemplarer i 18 karat ’King Gold’, der er Hublot’s egen guldlegering. Desuden kommer uret i stålversion i 200 stk. 

Ædel slåskamp og selvsikker stilstand 
”Man skal forstå, at de helt store fabrikker har en intern ædel kappestrid. Og lige nu fører Vacheron over Patek Phillippe,” fortæller Stig Andersen. 

Direktøren henviser til verdens ældste urproducent, Vacheron Constantin, og deres nye ’Harmony Ultra Thin Grande Complication Cronograph’, der er tyndeste kronografur i verden. Mindst lige så vigtigt er det, at uret er minimalt tyndere end Patek Phillippes tyndeste, der desuden er med manuelt optræk og dermed lettere at lave smalt. I Vacherons nye måler selve urværket kun 5,4 mm og urkassen 8,4.



Uret har været under udvikling i syv år og markerer urproducentens 260 års-jubilæum. Uret er en del af en hel ny ’Harmony’-serie, som også byder på andre og mere ”tilgængelige” modeller. Uret laves nemlig kun i 10 eksemplarer og er selvfølgelig allerede købt af samlere.  



Mens både Hublot, Panerai og Vacheron havde store armbevægeIser, stod berømte Audemars Piguet i den anden grøft. 

”Audemars Piguet holder sig til deres kernekollektioner. Deres ikoner. De er kommet med par småting, som de fleste næppe ville bemærke, men som vi nørder har hænderne over hovedet over. 

Fx har producenten givet deres Diver-model en hvid skive, ligesom de har åbnet bagsiden op, så man kan se urværket gennem safirglas.

”Det er ’nyheder’ på Rolex-niveau,” tilføjer Stig Andersen. 

Desuden har Audemars Piquet lavet deres klassiske Royal Oak i en kombination af guld og stål, og dikterer dermed 90-stil til håndledet. 



”Det er ikke raketvidenskab, men deres kunder bliver glade. ”

SIHH, eller Salon International de la Haute Horlogerie, fejrede i januar 2015 25-års jubilæum.  

LÆS OGSÅ: Ure til en hver tid i en mands liv

LÆS OGSÅ: Manden på gaden: Modeuge i Milano

LÆS OGSÅ: Se misundelsesværdig samling af ure