4 romcoms med kant du kan streame

4 romcoms med kant du kan streame

En genre, der i disse år er stærkt undervurderet, er den romantiske komedie. Det er synd, for i øjeblikket ligger der nogle små perler gemt i netop denne kategori på de danske streamingtjenester.

Engang var de lige, hvad folk ville have. De romantiske komedier var det, som biografgængere over alt i verden traskede ind i mørket for at flette fingre til. Og vi skal faktisk ikke engang særlig langt tilbage i verdenshistorieskrivningen.

I 1980’erne og 1990’erne bugnede genren nemlig med ’Da Harry mødte Sally’ og ’Pretty Woman’, men så kom det nye årtusinde og med det også en filmverden, der enten satsede på smalle, billige film eller på dyre, effektfulde knaldfortællinger.

Og her passede de romantiske komedier ganske enkelt ikke længere ind, fordi de fleste a-liste-skuespillere var for dyre til de smalbudgetterende film, mens romantiske komedier samtidig var alt for effektforladte til at få en gigantisk kapitalindsprøjtning.

Men de senere år er der så sket noget nyt. Den romantiske komedie har nemlig indfundet sig i det billigere segment. Ja, ”romcoms”, som de nu kaldes i hverdagslingo, er blevet indie. Altså er genren trådt ind iblandt alle mulige andre independent-film, der gerne er både krøllede og skæve og som redefinerer, hvad det lige er den dér kærlighed har at byde på – og hvad den overhovedet ikke har at byde på.

Se blot på disse fem anderledes, men meget romantiske komedier.

Forelsket i New York

Keira Knightley møder Mark Ruffalo, og sød musik opstår. Bare ikke imellem dem. Knightley er den forsigtige sangerinde, der spiller på en bar, hvor den fyrede musikproducer (Ruffalo) kommer væltende ind med whisky i både ånde og blod.

I en ret forrygende scene oplever man baren igennem producerens øjne, hvor han sætter instrumenter til den optrædende kvinde med en enlig guitar, og herfra ruller fortællingen så ellers derudaf. Kærligheden er svær, men det unikke ved ”Forelsket i New York” – der har den noget mere sigende titel ”Begin Again” på amerikansk – er, at den følger to mennesker, som har hver deres kærlighed at slås med, men som kan begynde forfra igennem musikken og deres fælles samarbejde.

Kan streames på TV2 Play

The Dairy of a Teenage Girl

Det er formentlig en lidt kontroversiel påstand at mene, at en historie, hvor en teenagepige forelsker sig i sin mors kæreste – og forelskelsen til dels er gengældt – er en romantisk komedie.

Men ’The Dairy of a Teenage Girl’ er i den henseende et krystalklart eksempel på, at romcom-genren er muteret de senere år. For ved at fokusere udelukkende på den 15-årige hovedperson og hendes fantasier og drømme, bliver den højst ulovlige sidehistorie om, hvem manden i hendes liv er, egentlig bare mest af alt det: En sidehistorie.

For filmen er i sig selv vild i sin fortællestruktur og sine kvikke replikker, og så er det komiker Kristen Wiig (’Bridesmaids’ og ’Ghostbusters’), der agerer moren i filmen. På den måde er der både dømt smil og smerte.

Kan streames på Viaplay

Blue Jay

Kan en romantisk komedie egentlig være en kunstfilm? Altså sådan noget med et sorthvidt billedsprog og lange indstillinger? Svaret er ja, når man ser én af de mest oversete komedieperler de senere år. ’Blue Jay’ er en ubegribelig cool film, hvori to tidligere high school-kærester tilfældigt mødes og genopliver minderne fra dengang, hvor mulighederne var mange, og ingen store valg var truffet endnu.

Skuespillet slår gnister imellem Mark Duplass og Sarah Paulson, der begge må betegnes som nogle af de bedst gemte hemmeligheder på det amerikanske skuespilmarked, og man både smiler, griner og røres dybt på de kun 80 minutter, som denne unikke komedie varer.

Kan streames på Netflix

The Five-Year Engagement

Dette er uden tvivl den film her på listen, som er mest klassiskromantisk i sin komediestil. Det er skuespiller Jason Segel (’How I Met Your Mother’), som har skrevet den – ligesom han skrev biografhittet ’Forgetting Sarah Marshall’ – og samtidig er det komediegenrens skarpeste producent, Judd Apatow, der står bag de overordnede linjer i ’The Five-Year Engagement’.

Det betyder grinegaranti, men også mange overdrevne situationer. Der er altså dømt ren og skær slapstick-humor i fortællingen om Tom (Jason Segel) og Violet (Emily Blunt), som skal giftes, men som hele tiden lader livets uforudsigelighed komme i vejen for bryllupsplanerne. Og det er netop historiens mange smutveje rundt om sit egentlige emne, der gør ’The Five-Year Engagement’ til en moderne romcom.

Kan streames på HBO Nordic

Se, hvad vi ellers skriver om: Streaming og Serier