Westworld

Streaming tv-serier

6 serier der gør dig klogere på dit liv og din fremtid

Vejret skriger på, at man skal sidde indendørs og ”binge” gode serieoplevelser. Her er seks af slagsen, som uden tvivl vil sende dine tanker mod mere interessante tider.

Efteråret er for alvor over os, og når vindstødene er passeret på vej hjem, og benene er blevet smækket op på sofabordet, så er der masser af nye serier, som kommer galoperende ind med tilbud om let underholdning, men desværre også ofte med tomme eftertankekalorier til følge.

Imidlertid findes der også en pæn portion serier for tiden, der alle beskæftiger sig indgående med, hvad det vil sige at være menneske. Hvor er vi alle sammen på vej hen, hvad skal det nytte, og hvorfor taler mennesker om de ting, de gør, og opfører sig på den måde, de gør?

De spørgsmål stiller disse seks aktuelle serier på hver sin måde. Enten fascineres, skræmmes eller mores man over deres universer, replikker og tanker, men fælles for dem er, at de levner masser af stof til eftertanke i hvert eneste afsnit.

Black Mirror, sæson 3

Der er tydeligvis blevet skruet op for budgettet, efter at Netflix har fået fingrene i legebarnet Charlie Brooker og hans eminente serie om en fremtid, som vi slet ikke ønsker den. Man vidste allerede i første afsnit af sæson 1, at der var noget helt nyt i gærde – fordi det handlede om den britiske premierministers forhold til en gris – men siden da er det hele blevet mindre vildt og fjollet.

Til gengæld er serien blevet endnu mere fascinerende. For med afsnit, der er uafhængige af hinanden i denne antologiserie, formår Brooker med novellekunstskarp præcision at beskrive en fremtid, hvor teknologi ikke længere er et hjælperedskab, men derimod en magtfaktor, som kun af og til har brug for menneskenes hjælp.

’Black Mirror’ er suveræn og tankevækkende underholdning, og med Netflix’ opkøb og nyproduktion af den tredje sæson efterlades man isnende tilbage i sofaen.

Kan streames på Netflix

Outsiders

Farrell-klanen bor på et bjerg langt uden for lands lov og ret. Og love er da heller ikke noget, man forholder sig til i det lille samfund, hvor alle og enhver er lovløse. Det er en og skær cowboystil – bare uden en eneste cowboy, og med den moderne verden hastigt drønende af sted lige i nærheden af bjerget med de store skove og brede vidder.

Men som med alle andre mennesker, der har vendt verden ryggen, indhenter virkeligheden end dag seriens hovedpersoner. For bjerget skal ryddes for ressourcer og gøres klar til minedrift, og på den fascinerende måde er de moderne cowboys pludselig blevet gjort til moderne indianere, da politiet tropper op, for at udøve deres magt.

’Outsiders’ har en helt unik nerve, og så er den noget så sjældent som en serie, hvor man konstant er i et moralsk dilemma. For hvem skal man egentlig holde med her? Dem, der holder sig langt væk fra loven, eller dem, som er selve loven og det moderne samfund? For tro ikke, at Farrell-klanen ikke har tænkt sig at kæmpe for deres bjerglandskab.

Kan streames på Viaplay

Lillemand, sæson 2

Første sæson af Jonathan Spangs livtag med tilværelsen havde det med at skære situationerne ud i lidt for pæne og tykke stykker. Sådan er anden omgang af Spangs serie ikke. ’Lillemand’ kaster sig nemlig hovedkulds ind i verserende debatter i det danske samfund og diskuterer især køn.

For serien tør som få andre drøfte, hvad en mand i virkeligheden er i dag, og man sidder faktisk tilbage med en fornemmelse af, at det maskuline idealbillede sjældent har været mere humoristisk udfordret, end det bliver af Spang, der ikke er bange for at udstille sig selv – for på den måde at udstille alle danskere på en barsk, men også sjov og kærlig måde.

Kan streames på TV2 Play

Westworld

Det her må være den første androide-western-serie, der har fået lov til at slippe igennem nåleøjet hos HBO. Men hvilken serie! For skuespillerensemblet er formidabelt – Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Anthony Hopkins, Ed Harris, Thandie Newton og Sidse Babett Knudsen blandt andre – og alt er fortalt så intenst, at man bliver blæst tilbage fra skærmen, hvis man nærmer sig den.

Vi er i forlystelsesparken Westworld, hvor robotter bruges som underholdning, men faktisk er det ens egen interesse og nysgerrighed, der driver handlingen frem. For folkene bag serien har nemlig ikke travlt med at overfortælle, og derfor sidder man og gætter med og spekulerer over, hvad det er for en historie, man er vidne til.

Man fornemmer, at androiderne er ved at kunne huske ting, de ikke burde, og man forstår, at forlystelsesparken og resten af verden står over for forandringer, man slet ikke kan forestille sig. Men så igen: Det unikke ved ’Westworld’ er, hvordan den involverer dem, som ser den. Intet er overfortalt, og det er ganske enkelt eminent.

Kan streames på HBO Nordic

Transparent, sæson 3

Der findes én slags mennesker, som man er nødt til at være en smule misundelig på: Dem, der ikke har set ’Transparent’ endnu. For i tredje sæson beviser serien, at den ikke bare er stor filmkunst.

Den er også én af de mest suveræne fortællinger, der er lavet i tv-seriernes nyere guldalder, fordi den er befolket med gennemsigtige egoister i trans-miljøet i Californien, hvor en pensioneret professor og hans familie stadig bakser med livets problemer og med hans konstante tanker om at blive til en kvinde.

Hver eneste scene er både rørende, sjov og intelligent skruet sammen, og skaberen Jill Soloway formår hele tiden at sætte nye perspektiver på tilværelsen med fortællingen om Mort, der så gerne vil være Maura, og kaldes mor i stedet for far af sine voksne børn. ’Transparent’ er en triumf, og tredje sæson er mindst lige så god som sine to forgængere.

Kan streames på Viaplay

Turn, sæson 3

I den tredje sæson af spiondramaet fra USA – inden landet blev et demokrati – har persongalleriet fået fodfæste. Intrigerne står efterhånden krystalklart frem, og det er helt tydeligt, at der er blevet arbejdet på, at gøre klipningen mere livlig.

Alt dette gør, at ’Turn’ bliver en historienørdet stor oplevelse. Stod man af på de første sæsoner, vil man formentlig heller ikke være helt oppe og ringe over den tredje, men hvis man vil lære noget om, hvordan USA blev til verdens første velfungerende demokrati, så er denne serie et must at give sig i kast med.

For hvis folket skal have magten, er der brug for, at man sætter alle spilleregler til side, og det giver spionerne et helt unikt indblik i, hvilket også skabte stor debat blandt amerikanske historikere, da serien i sin tid havde premiere. Her i tredje sæson står de moralske og etiske valg i kø for at blive vurderet og truffet.
https://youtu.be/9kYzjjtVgAo

Kan streames på HBO Nordic