Knap 500 millioner mennesker stemmer om, hvilken retning de mener EU bør gå de næste år. Vi har taget diverse kandidattests på nettet og har været vidner til en reel debat om EU's rolle anno 2014. Man fristes til at sige, at EU er kommet tættere på os danskere?

Den tidligere britiske premierminister, Margaret Thatcher, er citeret for at have kaldt Europaparlamentet for et ”Mickey Mouse Parlament”. Selvom det berømte citat ikke har særlig meget bundklang i dag, så er Europaparlamentet såvel som EU generelt stadig noget mystisk og distanceret for den bredde del af den danske befolkning. Ofte har vi set, at beslutninger foretaget i EU, har været for komplicerede for lægmand, og EU er blevet kritiseret for at mangle demokratiske strukturer.

Før den store EU-udvidelse i 1973, hvor bl.a. Danmark og Storbritannien (grundlæggende euroskeptiske) tilstødte sig unionen, har borgere ofte forholdt sig neutralt over for deres regeringers gøren og laden i Bruxelles. Dette billede skiftede markant efter indlemmelsen af euroskeptiske lande. Den bredde del af befolkningen begyndte herefter langsomt, men sikkert at udvise større og større interesse for emner om EU.  

Introduktionen af Den Europæiske Fælles Akt i 1987, hvis hovedformål var at etablere et indre marked, medførte øget økonomisk samarbejde. Sidenhen har EU-politik haft en direkte effekt på nationale politiske beslutningsprocesser. 

Den bredde del af befolkningen er derfor alfa omega for den europæiske integration og for det europæiske fællesskab.

Men som med så mange andre facetter af livet, så kræver det tid at sætte sig ind i sine omgivelser. Med andre ord, så kan man ikke blot på få minutter forstå det EU, der i dag har indflydelse på en lang række områder. Jeg vil dog rose DR’s Undersøgende Databaseredaktion for at have skabt et interaktivt hus, som giver os en fornemmelse af, hvor meget EU fylder i dit hjem.

Du kan se ”Hvad EU bestemmer i dit hjem” her:

Rigtig godt valg på søndag og nyd det gode vejr!