NBA: Hvad er der galt i Cleveland?
Foto: Getty Images

NBA: Hvad er der galt i Cleveland?

Man tager én LeBron James, netop vendt hjem til Cleveland efter 4 finaler, 2 mesterskaber og 2 MVP-titler i Miami. Og du blander ham med Kyrie Irving, en ung All-Star point guard på vej fremad.

Derefter tilsætter du Kevin Love fra Minnesota, som er endnu en ung All-Star. Drys efter behov med et par gamle veteraner som Mike Miller, Shawn Marion og Anderson Varejao.

Lyder det som opskriften på en succes? 14 ud af 28 eksperter hos ESPN  bød på Cleveland Cavaliers som mestre i 2014-15. Jeg troede også selv, at de ville destruere de dårlige hold i Eastern Conference.

I min optakt til sæsonen skrev jeg at de ville være en 'offensiv Dødsstjerne' og at de, sammen med Chicago Bulls ville være et niveau over de andre hold i konferencen.

Men de ikke været et niveau over de andre. Cleveland begyndte sæsonen med at vinde fem ud af 12 kampe og på trods af en god stime af kampe i midten af december, er holdet lige nu 19-20 på sjettepladsen i Eastern Conference. Spillet har ikke været i nærheden af at være dominerende.

Clevelands dårlige begyndelse er blevet sammenlignet med Miami Heats superhold fra 2011, som også begyndte sløvt (9-8), for så at vinde 21 ud af de næste 22 kampe på vej mod en sæson med 58-24 i kampe.

Men Cleveland har vist sig at minde mere om Los Angeles Lakers’ ’super’-hold fra 2013, som trods tilførslen af Steve Nash og Dwight Howard startede sæsonen15-21 for at slutte 45-37 i kampe. Ligesom Los Angeles dengang har Cleveland være ramt af skader, og deres forsvar har været elendigt.Vi gennemgå, hvad der går skævt i Cleveland, og hvad de kan gøre ved det.

Forsvar

Man kan ikke vinde basketball-kampe ved kun at spille i den ene ende af banen. Hvis man oven i købet har forhåbninger om at vinde mesterskaber, så skal man være rigtig god i forsvaret.

'Defense wins championships' er en gammel kliché i både NBA og NFL, men sandheden er at man skal være i det mindste ikke dårlig i forsvaret for at nå langt i slutspillet. I de seneste 25 år har mestrene kun været dårligere end gennemsnittet i forsvaret én eneste gang.

Det var Los Angeles Lakers i 2001, som fjollede sig vej gennem sæsonen, inden de skruede op for intensiteten i slutspillet og kun tabte en enkelt kamp på vej til mesterskabet.Lakers tabte kun en enkelt kamp i slutspillet i 2001, den allerførste kamp i finalerne. Men det krævede også forlænget spilletid og 46 point fra Allen Iverson.

Cleveland Cavaliers virker ikke, som om de bare kan skrue op for intensiteten i forsvaret, når slutspillet kommer. De har seriøse problemer på den front. Pt. ligger de som nummer 24 ud af 30 i forsvar. Det har været for nemt at score mod dem. Det hjalp heller ikke, at Cleveland mistede Anderson Varejao, som var en af deres eneste gode forsvarsspillere.

Kevin Love og Kyrie Irving er ikke gode forsvarere og uden hjælp bag dem, bliver det for nemt at score mod Cavaliers. Kevin Love havde 30 point og  11 rebounds, da Cleveland tabte til Dallas den 4. Januar. Så det kan virke som om, at han da gjorde sit. Hvilket han også gjorde i angrebet, men Dallas udnyttede ham igen og igen og igen i forsvaret.

Angreb

Clevelands angreb har været godt. De er det tiende bedste i NBA på trods skader. Men det har ikke været helt så højt oppe at ringe, som mange havde forestillet sig med Kyrie, LeBron og Kevin Love.

Det dårlige forsvar har faktisk også haft en indflydelse på angrebet for Cleveland. Inden sæsonen forestillede mange sig, at Kevin Love skulle tage rebounds og så slynge bolden afsted til LeBron og Kyrie på kontraen.Men hvis man ikke stopper det andet hold, er der ikke muligheder for at løbe kontra, og Cleveland stopper slet ikke nok af modstandernes angreb. Det har også betydet, at de ligger nummer 18 i point på kontra i denne sæson.

LeBron

Spillestilen i angrebet er også en faktor. Cleveland spiller ofte med LeBron som small forward og to store spillere under kurven. LeBron bringer bolden op ad banen, får sat en screening og skaber noget ud af det.

Der er variationer, men her ligger Cleveland tættere på LeBrons gamle Cleveland-hold i forhold til hans tid i Miami, hvor LeBron spillede mere tæt på kurven med skytter omkring sig. LeBron tager bolden til kurven 9,2 gange per kamp mod 7,4 sidste år.Men sidste år scorede hans hold 1,3 point for hver eneste gang han gjorde det, hvor det i år kun er 1,1 point. Der står for ofte enten forsvarere og venter på ham ved kurven.

LeBron er nemlig ikke usårlig længere. Han har virket småskadet i denne sæson og har siddet ude et par uger her hen over nytår for at komme sig over småskader. Når man ser LeBron spille, så lader han ikke til i lige så høj grad som tidligere til at hoppe op over modstanderne, støde ind dem og lægge bolden i kurven.


Gode, gamle LeBron.

Tallene taler også deres tydelige sprog. LeBron har skudt 67,2% tæt på kurven i år. Han har ikke skudt så lavt siden hans allerførste sæson i NBA. Og han har ikke været under 72% siden 2008. Aldrig før er så få af LeBrons skud endt i et dunk som i denne sæson.

Men det er forståeligt at LeBron har skavanker. Via ESPN så har LeBron James i en alder af 30 spillet ca. 7500 minutter mere end Michael Jordan havde, da han var 30. Og det er selvom, man medregner de kampe, som MJ spillede i college! 7500 minutter!

Det er helt afsindigt. Det svarer til 200 kampe eller cirka to sæsoner mere for LeBron. Så der er ikke noget at sige til, at han er slidt og nok også er lige på den anden side af sin karrieres højdepunkt. Men han er stadig en meget, meget god basketballspiller, og hvis han kan komme tilbage mere frisk, så er han stadig manden som i momenter kan være den bedste på planeten.

Fremad

Det har set skidt ud for Cleveland, men de har også kun haft Kyrie, LeBron og Kevin Love i 28 ud af 39 kampe spillet. Og de er 17-11 i kampe med de tre topspillere. Så hvis de kan blive raske, så har de gode muligheder.

Cleveland har også i begyndelsen af januar handlet sig til hjælp i form af Iman Shumpert, JR Smith og Timofey Mozgov.  Mozgov er en stor, russisk fyr, som kender træner David Blatt fra da han var russisk landstræner.

Han har mest været kendt for at blive dunket på af Blake Griffin for et par år siden, men han er blevet en udmærket center, som skal hjælpe med at lukke hullerne i forsvaret. Shumpert skal også forsøge at hjælpe med forsvaret.

 Det var handler, som kostede Cleveland i deres fremtidige muligheder, men som de var nødt til for at gøre noget ved deres problemer. Mozgov og Shumpert er ikke Marc Gasol og Tony Allen ud i defensive evner, men de bør hjælpe et trængt Cleveland-hold.

Det skal gå meget stærkt med at spille holdet sammen og finde rytmen, hvis Cleveland skal vinde Eastern Conference. Over dem i tabellen ser Atlanta, Chicago, Toronto og Washington stærke ud.

Cleveland skal gå 36-7 de sidste 44 kampe for nå 55 sejre, som det nok kræver at vinde East i år. Men mindre end førstepladsen i konferencen kan også gøre det, og så længe Cleveland kommer raske i slutspillet, så vil de være en skræmmende modstander. Målet for Cleveland i resten af sæsonen må være at få spillet holdet sammen, så de er klar til April.

LeBron kom tilbage tirsdag aften mod Phoenix, men det er tydeligt, at han og holdet har brug for mere tid. LeBron og JR Smith var grunden til, at holdet kom tilbage i kampen, mens Kevin Love spillede slet ikke i sidste quarter. Om træner Blatt holder sæsonen ud, hvis det fortsætter med at knirke i Cleveland, er noget usikkert.All-Stars i år.

NBA har igen i år valgt at nægte mig retten til at bestemme starterne på dette års All-Stars-hold. Men hvis jeg havde fået lov, så havde starterne set ud som følger.

Eastern Conference
Kyle Lowry
John Wall
LeBron James
Pau Gasol
Chris Bosh

Western Conference
Steph Curry
James Harden
Anthony Davis
DeMarcus Cousins
Marc Gasol

De sværeste at måtte sige nej til: Jimmy Butler, Russell Westbrook, Kevin Durant og Damian Lillard. Er du uenig? Så skriv en kommentar til bloggen. Vi ses.

LÆS OGSÅ: Se billeder: LeBron James' Miami-palæ til salg

LÆS OGSÅ: Beats-reklame: LeBron James vender hjem

LÆS OGSÅ: Kobe Bryant er endelig bedre end Michael Jordan

Se, hvad vi ellers skriver om: Kendte