I går ramte nyheden om en ny festival i København uden forvarsel medierne som en anden musikmeteor. Navnet er Vanguard Music Festival, og på den imponerende liste over optrædende kunstnere er Wu Tang-Clan, Rodríguez, Pharaohe Monch, De La Soul, Håkan Hellström, Malk de Koijn, Marvellous Mosell, Ponyblod og Junip. I pressemeddelelsen kunne man læse, at Kulturbolaget i Malmö og danske Soulkitchen står bag festivalen, der kommer til at forløbe over to dage i Søndermarken i København.

Men hvad, hvem, hvordan og hvorfor? Var det et spoof eller er den god nok? Jeg kunne ikke lade være med at knibe mig selv i armen, for kunne noget så imponerende ske fuldstændig ud af den blå luft, uden at rygterne var løbet i forvejen? Åbenbart, og da jeg så at Soulkitchen var en af bagmændende, turde jeg godt tro på det. Bag Soulkitchen står Peter Fredsted Jacobsen, der er en af landets mest dedikerede bookere og som en anden one-man-army bliver ved med at hive imponerende acts til landet. Men for god ordens skyld ringede jeg lige til Peter for at høre, hvad der var oppe:

Hej Peter, det er et yderst imponerende line-up, du har præsenteret med Vanguard Music Festival. Hvordan er festivalen kommet i stand?

"Jeg har samarbejdet med Kulturbolaget i Malmö gennem noget tid, og for et år siden begyndte vi at planlægge en mulig festival. Jeg har lavet koncerter alle mulige steder, små og store, men jeg har ikke haft økonomisk overskud til at gøre noget i den her størrelsesorden. Vi har arbejdet på det sideløbende med vores andre projekter, og det er så mundet ud i Vanguard Music Festival. Det har været et spørgsmål om at finde de rigtige kunstnere og den rigtige location. Det kommer til at foregå på Sportspladsen i Søndermarken, som vi hegner ind til lejligheden. Vi vil gerne have, at det bliver en slags picnic, hvor folk kan nyde musikken, omgivelserne og deres madkurv. Vi laver også et samarbejde med nogle københavnske restauranter, så der bliver lidt lækkert der."

Hvordan er alle jeres bookinger kommet i stand?

"Gennem både mit og Kulturbolagets netværk. Vi havde fra starten en stærk dialog om navne der var mulige og ikke mulige. Jeg har tidligere booket eksempelvis Wu Tang-Clan flere gange, både som gruppe og de enkelte kunstnere fra klanen. Vi ville gerne lave det i København frem for Malmö, fordi der trods alt bor mange flere mennesker her, og Malmö har i forvejen nogle gode arrangementer."

Jeg forestiller mig at Wu Tang-Clan har været svære at få på plakaten. Hvordan kom det i stand?

"Jeg har gennem mine tidligere bookinger lavet både Wu Tang-Clan, RZA, GZA og Method Man, så grundlaget var allerede på plads. De er allerede i gang med deres verdensturné i forbindelse med det nye album 'A Better Tomorrow', så det var egentlig ikke så svært. Roskilde Festival er ikke helt så old school, som vi er med vores lineup, så de var egentlig ikke en konkurrent. Og i dag kan både far, mor og børn jo gå ind i se Wu Tang, fordi de har været her så længe."

Hvad var din første oplevelse med Wu Tang-Clan som booker?

"Jeg lavede en RZA-koncert på Kulturbolaget for efterhånden 10 år siden, og derefter bookede jeg dem til Train i Aarhus. Faktisk havde Train dengang skrevet i deres reglement, at det ikke skulle være et spillested for hiphop, men jeg havde en gang tidligere overtalt dem til at få De La Soul, og så gik det også nemt med RZA. Train havde på det tidspunkt et curfew der hed 23.15 (det tidspunkt, hvor en koncert skal være afsluttet, red.), men RZA sagde, at Wu Tang ikke gik på scenen før midnat. Så den regel måtte Train pænt omgå. Det eneste, RZA ønskede, var en person at spille skak med, så vi var rundt i Aarhus for at finde en skakspiller, han kunne dyste mod før og efter koncerten. Da Mystery of Chessboxin'."

Vanguard Music Festival kommer til at foregå i Søndermarken i København 2.-3. august 2013. Billetter kan købes på billetlugen.dk fra 22. maj og koster 975 kr. for begge dage.