Seks sublime streamingfilm netop nu

Seks sublime streamingfilm netop nu

Hvis du skal have én på film-opleveren er streamingtjenesterne oversvømmet med gode sager netop nu.

Selvfølgelig er der ofte mere dybde i serier end i film, men der er alligevel masser af filmperler på streamingtjenesterne for tiden. Hvor en stor portion af moderne drama-serier har tendens til at dvæle i lange øjeblikke, så er gode films styrke stadig, at de tør servere en komprimeret version af hverdagens komplekse problemstillinger og samtidig tilbyde et blik, der ikke altid behøver at flugte med tilskuerens livsopfattelse.

Her følger seks bud på store filmoplevelser, der kan lune på en råkold marts-aften.

Nebraska

Den kulsorte humor blander sig elegant med de sort-hvide billeder af en aldrende far og hans søn, der tager på roadtrip gennem de amerikanske stater for at hente en lotteripræmie, der ikke rigtig eksisterer. 

Instruktør Alexander Payne har før lavet fornemt turnerede film som ’Sideways’ (2004) og ’The Descendants’ (2011), men med ’Nebraska’ fra 2013 er tempoet trukket endnu mere ud og karaktererne får lov til at udfolde sig på både rørende og underholdende vis.


Kan streames på Viaplay

Barton Fink

Coen-brødrene kan fortælle historier som ingen andre. Og med denne vinder af De Gyldne Palmer i Cannes i 1991 får vi endda en metahistorie om en skuespilforfatter, der kommer til Hollywood og sælger sin sjæl til filmindustrien, mens han får sværere og sværere ved at skelne sit arbejde fra virkeligheden og omvendt. 

En brillant filmet moderne klassiker, som ikke kan andet end at henrykke – både blandt ægte Coen-fans, men så sandelig også blandt alle dem, der endnu ikke er stået på det krøllede brødrepars filmvogn.


Kan streames på HBO Nordic

Weekend

Fortællingen om en mands kamp med sit pludselige møde med kærligheden er så hjerteskærende flot fortalt på en skramlet måde, at man ikke kan andet end at holde af ’Weekend’ (2011). 

Instruktør Andrew Haigh brød igennem den filmiske lydmur med filmen, og han er siden hen den roste bagmand til serien ’Looking’, mens instruktøren samtidig bjergtog publikum under årets Berlinale med sin ’45 Years’, der handler om et ægteskab, som efter 45 år pludselig viser sig at gemme på ret markante hemmeligheder. 

’Weekend’ var således én af verdens mest talentfulde instruktørers første markante filmiske spadestik.


Kan streames på Netflix

Spurven

Ohlala, Mademoisille Cotillard! Den franske skuespillerinde agerer den lille (ikke synderligt kønne) sangerinde Edith Piaf – spurven med den store stemme – og det gør hun med så meget indlevelse og genialitet, at man ikke kan andet end at få en kolossal filmoplevelse. 

’Spurven’ blev Cotillards store internationale gennembrud, og samtidig indbragte filmen hende en Oscar-statuette for bedste kvindelige hovedrolle i 2008.


Kan streames på TV2 Play

Easy Rider

Et mesterværk. Hverken mere eller mindre. Dennis Hoppers film om to lowrider-gutter, der sætter ud fra Los Angeles mod New Orleans i jagten på en amerikansk identitet er ganske enkelt én af filmhistoriens mest omdiskuterede, men også mest interessante film. 

Hvad sker der egentlig? Hvad skal det hele betyde? Hvor vil filmen trække os hen? Svaret er, at ’Easy Rider’ blot vil fremstille en fortælling, der er mere end almindeligt op til den frie fortolkning. En mesterlig film. 


Kan streames på Viaplay

Reprise

Har du ikke stiftet bekendtskab med Joachim Trier, så er det bare om at komme i gang. Nordmanden er ikke kun blandt Nordens mest interessante filmskabere, men sådan set også blandt europæisk films mest sandsynlige auteur-sværvægtere på længere sigt. 

’Reprise’ (2006) var Triers debutfilm, og den er så litterær, drillende, underholdende, rørende, modig og interessant, at denne signatur sjældent har haft så god en filmoplevelse, som tilfældet var med netop denne film.


Kan streames på Netflix

LÆS OGSÅ: Seks serier der sluttede alt for tidligt

LÆS OGSÅ: 5 sjove kvinder du bør streame

LÆS OGSÅ: Se sci-fi-instruktørs udkast til hemmelig Alien-film 

Se, hvad vi ellers skriver om: Casper Hindse