HuskMitNavn: "Jeg er gud på et A4-ark"

Det gør ondt i fingrene, stregerne vil ikke arte sig og perspektivet ligner mere en blind Picasso end en kunstfærdig arkitektskitse. Jeg kan ikke tegne. Min mor opmuntrede mig pædagogisk til i stedet at skrive og min formningslærer gav meget hurtigt op. Evnen til at overføre billederne inde i hovedet til billeder på papir er ganske enkelt ikke-eksisterende. En hest i tankerne bliver på papiret til en en-dimensional krydsning mellem en hund og et overkørt egern. Derfor har jeg afgrundsdyb respekt for folk, der kan tegne.

En af favoritterne er HuskMitNavn. Hans karakteriske streg tilsat en sund portion ironi er kendt fra aviser, gader og gallerier. For 10 år siden klistrede han vinterpikke op overalt, groede skæg og tegnede din far (eller mor) som ung. siden har han tegnet på skateboards, lavet plakater til World Outgames og sågar leveret kunst til Vestas. Snart er han aktuel med en ny soloudstilling i København. Vi har snakket med HuskMitNavn:

Hej HuskMitNavn. Til de af vores læsere, der ikke ved hvem du er: Hvem er HuskMitNavn?

"Jeg er billedkunstner, og har levet af det i mange år efterhånden. Jeg bor i København. HuskMitNavn er min arbejdsidentitet, som jeg lægger fra mig, når jeg ikke arbejder. Min mor kalder mig ikke HuskMitNavn."


Værker fra en soloudstilling på Allegra LaViola Gallery i New York, 2011.

Du er kun kendt som HuskMitNavn og ikke for din borgerlige identitet. Hvorfor er du anonym?

"Det er en behagelig måde at arbejde på, hvor jeg kun skal koncentere mig om at tegne og ikke om hvordan mit hår sidder."

Dine illustrationer tager meget ofte udgangspunkt i hverdagssituationer. Hvorfor?

"Jeg tager udgangspunkt i mit eget liv, da det er det mest oplagte. Og da jeg ikke bor på en rumstation eller oplever vilde ting hele tiden, beskriver mine værker ofte en genkendelig hverdag."

  
'First Date' og 'What keeps me going' (fra Instagram).

Hvor og hvornår tegner du bedst?

"Det meste af mit arbejde laver jeg på mit værksted fra 9-17. Men mine aftener og weekender går også ofte med at tegne og andet relateret arbejde. Hvis man vil leve af at tegne, er det smart at være i stand til at arbejde uanset om man føler sig inspireret eller sidder i et perfekt indrettet atelier."


'"Welcome back, Boss. Did you have a nice holiday?"'

Du har tidligere malet graffiti. Hvilken betydning har det for dig?

"Graffiti var det, der førte mig tilbage til tegneriet, efter jeg havde lagt det på hylden i mine tidlige teenageår. Jeg maler stadig graffiti en gang imellem, men nu er det mest en social ting. En undskyldning for at hænge ud med vennerne og spise kanelgifler."

Hvor vigtig er humor som element i dine illustrationer?

"Der findes masser af selvhøjtidelig og gravalvorlig kunst. Jeg prøver at skabe et alternativ, hvor det er sjovere at opleve kunsten, uden at budskabet af den grund er mere overfladisk."


'All I Do Is Think Of You'

Hvorfor er det sjovt at tegne?

"Man kan lege gud på et A4-ark."HuskMitNavn (f. 1975) er repræsenteret af V1 Gallery og Charlotte Fogh Contemporary i Danmark, Alice Gallery i Belgien og Allegra LaViola Gallery i New York. Han har udstillet over hele verden og arbejder med både illustrationer og skulpturer. Den 18. januar 2013 har HuskMitNavn fernisering på soloudstillingen 'One Of These Days' på V1 Gallery i København.VIDEO V1 Gallery: 10 years in Copenhagen

LÆS OGSÅ Asger Carlsen: Skræmmende og manipulerende

TWITTER Følg os på twitter

Se, hvad vi ellers skriver om: Stilguide