Velkommen til det nye Euroman Premium – mere originalitet til dig

3 simple og smagsfulde italienske pastaretter
Foto: Lasse Haandbæk Jensen

3 simple og smagsfulde italienske pastaretter

Her er tre pastaretter, der kangøre din hverdag en lille smule mere italiensk.

Selv om økonomien er til rotterne, fodboldligaen ikke er meget bedre, og den gode italienske tøjsmag for 90 procent af befolkningens vedkommende er en myte, har italienerne stadig nogle ting, der pirrer vores sanselighed.

Kvinderne, sproget og ikke mindst pastaen, der, når den er allerbedst, er en ophøjelse af nogle ganske få ingredienser til noget sublimt. Ja, tænker du, men de har også råvarerne og traditionerne til at skabe noget sofistikeret ud af det simple. Men faktisk er det ikke så svært. Med et par tommelfingerregler kan du virkelig optimere din pastakogning.

Rigatoni con broccoli e acciughe - Rigatoni med broccoli og ansjos

Til 2 personer

1 broccoli delt i buketter, skræl eventuelt også det øverste stykke af stokken, og skær den i grove tern
2 fed hvidløg
1 lille frisk ellertørret chilipeber
8 saltede ansjoser
3 skefuldeolivenolie
Pecorino
250 g rigatoni

1. I det saltede vand, som du senere bruger til at koge din pasta, koger du broccolien, indtil den er gennemsigtigt smaragd-grøn og gennem-mør. Den skal ikke være sprød, for så smelter den ikke ordentligt ud i saucen.

2. Imens kommer du olien i en stegepande med høj kant. Heri steger du chilien og tyndtskåret hvidløg. Når hvidløget er gyldent, kommer du ansjoserne i panden og lader dem smelte ud i olien. Sæt til side, og kassér chilien, når olien er kølet ned.

3. Når broccolien er mør, løfter du den op af vandet med en hulske og sætter den til side. Gem lidt pastavand til at spæde saucen med, hvis den ikke er saftig nok.

4. Et minut inden pastaen er kogt færdig, sier du vandet fra. Kom broccolien op i olien med hvidløg og ansjos, og kog sammen i et minut ved høj varme. Kog pastaen færdig i saucen. Riv pecorino over efter behag, vend sammen, server.

Conchiglie con melanzane, ricotta e basilico - Conchiglie med aubergine, ricotta og basilikum

• 1 aubergine
• 150 g ricotta
• 150 g daddel-tomater skåret i tern
• Basilikum ad libitum
• 250 g conghiglie

1. Skær auberginen i grove tern, læg dem i et fad, og drys generøst med groft salt. Efter 20 minutter knuger du den bitre saft ud af aubergineternene. 

2. Steg aubergineternene i en skefuld olivenolie ved lav til middel varme i en støbejerns- eller sliplet-pande, indtil de er mørke og bløde – det kan godt tage 20 minutter. De må gerne blive lidt brændte, det giver en behagelig røget smag til saucen.

3. Vend tomat i panden, og kog et par minutter. Smag til med salt – husk, at ricottaen neutraliserer smagen lidt. Vend sammen med den kogte pasta, ricottaen og den grofthakkede basilikum. Drys eventuelt med parmesan.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino - Spaghetti med hvidløg, olivenolie og chili

• 3 fed hvidløg
• 1 chili renset for kerner og skåret i tynde ringe
• 1 dl olivenolie
• ½ bundt persille
• Pecorino
• 250 g spaghetti

1. Mens spaghettien koger, svitser du forsigtigt hvidløget, som du har skåret i tynde skiver, i olien. Det skal være helt blødt og lysebrunt, men ikke brændt.

2. Sluk for varmen, kom chilien i, og lad trække.

3. Når pastaen mangler et minut, sier du den, men gemmer en deciliter af kogevandet.

4. Steg pastaen kortvarigt i olien ved høj varme og under omrøring. Hæld kogevandet ved, og steg videre, indtil vandet er fordampet og opsuget og har gjort olien let cremet. Vend sammen med persillen. Riv pecorino over ved servering.

5 ting, der forbedrer din pastakogning

Brug rigeligt med vand. 1 liter pr. 100 gram.

Og masser af salt. 10 gram pr. liter.

Gem lidt af kogevandet, når du sier det fra. Det er rigt på smag og stivelse og kan bruges til at gøre din sauce ekstra saftig.


Smid pastaen i kogende vand, og sørg for, at pastaen hele tiden koger og ikke bare langsomt opsuger vandet. Det giver den fasteste pasta.

Tag din pasta op af vandet et minuts tid inden, den er klar. Tilbered den færdig i saucen.

LÆS OGSÅ: 9 ting du aldrig må gøre når du koger pasta

LÆS OGSÅ: Guide: 10 italienske restauranter i København

LÆS OGSÅ: 7 pastasaucer under 50 kroner

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter, Mad, Pasta og Hovedret