Anmeldelse af 8 x Grüner Veltliner
Foto: Polfoto

Anmeldelse af 8 x Grüner Veltliner

8 x Grüner Veltliner fra Donaudalen

Her bliver de 8 vine vurderet på en 100-pointskala.

GRÜNER VELTLINER GAISBERG 1ÖTW 2013, GEYERHOF, KREMSTAL DAC RESERVE
Hvis ikke jeg vidste bedre, ville jeg tro, det var riesling. Ilse Meyer og sønnen Josef laver grüner veltliner med limeagtig frugt og mineralitet som en stor tysk rheinhessen riesling. Gaisberg er løssdomineret og dermed perfekt til grüner veltliner. 13'eren er høstet primo november, spontangæret og har ligget sur lie i ståltank til foråret 2014. Gaisberg fnyser dog i praksis foragtende af det sene høsttidspunkt. Geyerhofs vine prikker som kanyler, uhyggeligt umærkeligt og dog dybt og præcist. Indtagende duft, peber og pressede bøgeblade, saft af passionsfrugt og skovmærke. Inkarneret urgestein, presset grundfjeld, smertende mineralsk, saltet og citronsyrestyret. Fornemt glas og alt for billig.

94 point
199 kr.
viniportugal.dk

GRÜNER VELTLINER RENNER 1ÖTW 2013, WEINGUT HIRSCH, KAMPTAL DAC
Johannes Hirsch laver kun grüner veltliner og riesling. Hans vine er syle, pile og nåle på én gang. Præcision er kodeordet, og hvis det indbefatter en smule restsødme, ja, så må der være restsødme. På den måde går Hirsch lidt imod 00'ernes trend med stadig større og mere omfangsrige grüner veltlinere. Ofte findes balancen ved 12-12,5 %. Johannes Hirsch har omlagt til biodynamisk drift, spontangærer og aftapper nu notorisk sent. Duften er så fin så fin, tydeligt spontangæret, kompleks med lifligt udtryk. Langt fra vægtigheden i Bründlmayer og Gobelsburg, men stadig med fodaftryk, en stilethæl. Blomstret, pebret, sursød og saltet mineralitet.

93 point
249 kr.
atomwine.dk

GRÜNER VELTLINER LAMM 1ÖTW 2012, WEINGUT BRÜNDLMAYER, KAMPTAL DAC RESERVE
Jeg har tidligere haft forbehold over for Willi Bründlmayers muskuløse grüner veltliner-stil. Glem det! I varme årgange kan de sene høstdatoer give exces af urtelikør og moskus, men ikke her. Bründlmayer driver markerne økologisk og bruger delvist akacietræfade til lagringen af sine vine. Han er hysterisk omkring presningen, som foregår lige så skånsomt som ved topchampagne. Willi Bründlmayer vil helt undgå fenoler i sin grüner veltliner. En krystallinsk vin, glitrende, glimrende, velduft med sommerfuglebusk, æblemost på coxorange, smøreolie, kattetis, men først og fremmest mineralsk. Minder om riesling fra vulkansk tysk steilhange, men smagen har format og tykkelse som sent høstet gv uden alkoholbrand. Fabelagtig.

95 point
305 kr.
jyskvin.dk

GRÜNER VELTLINER ZWIRCH 2008, WEINGUT LUDWIG NEUMAYER, TRAISENTAL DAC RESERVE
Et ægte hvidvinsmenneske. Det handler om grüner veltliner og riesling og en smule sauvignon blanc og weissburgunder. Neumayers marker har næsten ingen humus og masser af sten, især kalksten. Hans marker ligger omkring Inzersdorf ob der Traisen, og den basiske jord er med til at gøre vinene voldsomt mineralske og præcise. Han hader restsukker og domænetilnavnet Wein Vom Stein passer fint. Den viser begyndende modenhed, ikke aldring, blot fornuftens tydelige indtræden. Honningmelon, pæresaft, ærtepuré, hyacint og hvid peber – fint præg af gærcellekontakt. Og i eftersmagen er der antydet pikant bitterhed fra kort skindkontakt. Fed væske, fed vin på den fede måde.

91 point
198 kr.
vinotheket.dk 


GRÜNER VELTLINER STEIN 2013, WEINGUT JURTSCHITSCH, KAMPTAL DAC
Stefanie og Alwin Jurtschitsch bor ligesom andre i eliten i Langenlois. De har omlagt til økologisk drift, og hele naturtanken føres videre ind i vineriet. Spontangæring i store gamle trætønder og lang sur lie-periode. Stein kommer fra Loiserberg og Steinmassl, især fra gneissforhold. Alkoholen er doseret, men syren skarpskåret, og krydderier er det, Alwin vil have frem i introen til de mere storladne Erste Lage-vine. De kaldes terpener, duftstoffer som starter i citrusgruppen og bliver som petroleum. Stein minder om riesling, men viskositeten afslører typisk gv. Æggende syre, pikant prikkende citron og lime og drys af madagascarpeber. Vindende væsen.

90 point
139 kr.
vinoble.dk

GRÜNER VELTLINER STEINSETZ 2013, SCHLOSS GOBELSBURG, KAMPTAL DAC RESERVE
Michael Moosbrugger har bragt det gamle cistercienserkloster tilbage på østrigskortet. Stilen er magtfuld som læremester Bründlmayers, men Moosbrugger ærer også fortiden med sin Tradition-serie, hvor druerne kværnes og år lang skindkontakt, ikke klares og spontangæres i over et år. Respekt for den tilgang, og lige nu er hans Tradition 2012 både moslende og sirlig, vild, som cider og mjød, dekadent. Steinsetz er ultraklassisk gv med ærter og stærk hvid peber samt frisk æblemost. Næsen er friskfyragtig, men smagen bliver nærmest absurd glad og GØR mig glad. Letprikkende, sursødsalt i udtrykket, men helt uden restsukker og med tørstslukkende eftersmag. Drik i store glubende slurke.

91 point
119,75 kr. v./6 fl.
bichel.dk

GRÜNER VELTLINER THAL 1ÖTW 2012, WEINGUT HIEDLER, KAMPTAL DAC RESERVE
Ludwig Hiedler holder til i Langenlois. Han har bortkastet både klaringspulver og enzymer. Thal har vinstokke på 80 år og består af brede terrasser med ren løss – guf for grüner veltliner. Thal spontangærer og bliver ikke engang svovlet under vinificeringen, først ved aftapningen, den gennemgår malo og ligger på ståltank i ti måneder. Hiedlers stil er personlig og i tidens tone, skovmandsagtig, men langt fra outreret. Pebret pære, introvert og afvisende mirabelle, men giv den tid. Skøn saftighed, olieret, men skarp syre og let præg af skindkontakt. Har fedme og krydring fra gærcellekontakten. Stærk pris.

91 point
120 kr.
bergmanvin.dk

GRÜNER VELTLINER WACHTBERG 1ÖTW 2013, WEINGUT SALOMON-UNDHOF, KREMSTAL DAC RESERVE
Salomon-familien har lavet vin i 223 år. I dag står Berthold Salomon bag vinen, og han forsøger at varetage arven, vinmarker som Kögl, Wachtberg og Lindberg ved byen Stein an der Donau, hvor mere eller mindre massivt urfjeld dominerer. Gneiss, granit og skifer – vinstokkene har det hårdt, men resultatet er komplekst og ultramineralsk. Naboskabet til Wachau fornægter sig ikke. Vinstokkene i Lindberg er 50 år gamle. Wachtberg næsten ligeså. Krydret stærkt mineralsk nærmest rieslingsk udtryk med paprika på lime og ananas. Olieret, viskøs og lidt tung afslutning. Næsen lokker og sejrer, og så lever vi med lidt heftighed til sidst.

89 point
129,95 kr. v./12 fl.
philipsonwine.dk

SE OGSÅ: 3 gode vine fra Tenerife
SE OGSÅ: 8 x portvin fra små huse
SE OGSÅ: 6 Chianti Classico

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Vin og Mad