Næppe nogensinde har en restaurant været ventet med så stor spænding, som Matt Orlandos Amass. Foromtalen har været ret massiv, og forudbestillingerne af borde har været rekordstore. Når en tidligere køkkenchef fra noma starter for sig selv, så går det ikke stille af! Man kunne frygte, at de store forventninger næsten ville være umulige at indfri, men Orlando & co. mere end leverer varen – Amass debuterer som en af byens (og dermed landets) allerbedste restauranter.

Amass ligger ikke lige ved alfarvej – man skal ud forbi det gamle B&W-hovedkvarter på Refshaleøen, hvor Amass har indrettet sig i en af det gamle skibsværfts fabrikshaller. Det er et område, der endnu har et vist klondikepræg, men man kan frygte, at den mondæne urbanitet inden længe vil fortrænge den skramlede charme, området endnu har. Så kom, mens tid er!

Man skal op ad en trappe, og indenfor skal man så ned igen i selve restauranten og ankommer således majestætisk ned ad en stor trappe og modtages af ventende tjenere. De mange foromtaler af Amass havde givet mig det indtryk (og frygt for), at selve lokalet ville være meget industrielt og råt, men det er det egentlig ikke – det er meget enkelt og ’betonrustikt’, men fremstår slet ikke koldt, trods den voldsomme loftshøjde (med gigantiske Bestlite-lamper) og tydelige industrielle reminiscenser – med bl.a. garderobe i den gamle vareelevator. Der er en stemning a la hipt newyorkerloft.


Der er to menuer på kortet, en lang og en med lidt færre, men større numre – begge koster 575 kr., og den tilhørende vinmenu står i 375 kr. Der lægges lige i underkanten af 1.000 kr. (medmindre man skruer op for vinen), og det gør Amass til en toprestaurant i den direkte billige ende af spektret. Med appetizers fik vi i alt ni serveringer den aften sidst i juli, men spisekortet varierer helt og aldeles efter dagens udbud, så antallet af serveringer kan skifte fra dag til dag. Vi fik blandt andet en servering med vilde østershatte fra Dragør – ristet af vindruekerneolie og æbleeddike og serveret med valnøddecreme, ristet valnød og hybenroser. En fantastisk delikat servering, men altså kun på kortet den ene dag.

Den ene vanvittigt delikate servering afløste den anden – saltet makrel i en vinaigrette svøbt i fermenteret grønt, babyblæksprutter serveret med små bønner og grønne stikkelsbær og muslingeskum, varmrøget foie gras på en havrekiks garneret med revet, frossen foie gras og foie gras i skiver og tagetesblomster, lammebryst med babygulerod i lavendeljuice og lammetunge ned agurker syltet i yoghurtvalle, skvalderkålpuré og små sure druer …

Med Orlandos (og et par andre fra staben) fortid på noma er det svært ikke at drage sammenligninger, men selv om fortiden ikke fornægter sig, så er Amass alligevel helt sin egen og en ret anderledes oplevelse. Hvor man på noma godt kan føle sig som værende deltager i et gastronomisk eksperiment, så er man på Amass anderledes i sikker havn. Det betyder slet ikke, at maden er konventionel og ’ufarlig’, men det virker, som om fokus på velsmag er sat over det legende og eksperimenterende. Der er et næsten ’Søllerød Kro-agtigt’ fokus på sublim velsmag, og hver servering er et lille smagsmirakel.


Vinkortet kører to spor – et ’sikkert’ og et til dem, der har mod på og lyst til at hoppe med på naturvinsbølgen. Vinmenuen var i naturvinens tegn, og det fungerede rigtig, rigtig godt. Inden kaffen gik vi en lille runde i køkkenhaven udenfor og nød solnedgangen og udsigten ind over vandet og byen. Man er på én gang tæt på og langt væk på Amass. Og gastronomisk er man tæt på en af de allerbedste restaurantoplevelser, der er at få lige nu, og Amass har allerede fra starten manifesteret sig som en af de restauranter, der også vækker opsigt i udlandet. Matt Orlando har udvidet den danske restaurantscene betydeligt.

PS: Selv om restauranter ikke ligger, så man lige kommer forbi tilfældigt, og selv om det kan være svært at booke bord, så prøv alligevel at smutte forbi. Der er seks pladser, der ikke kan bookes, og hvis ikke de er ledige, når man dumper forbi, så bliver de det før eller senere på aftenen.

Amass Restaurant
Refshalevej 153
1432 København
Tlf. 4358 4330

www.amassrestaurant.com

Læs hele anmeldelsen i næste nummer af gastro, der udkommer 12. september
__________

SE OGSÅ: Anmeldelse: PatéPaté
SE OGSÅ: Anmeldelse: Restaurant Kadeau

TWITTER: Følg gastro på twitter
FACEBOOK: Bliv ven med gastro på facebook