Ambitionerne fejler intet på Tulstrup Kro, ”vi vil være blandt Jyllands bedste”, og de er allerede stærkt på vej mod målet. gastro rejste til det midtjyske søhøjland en vinteraften, hvor mørket var totalt og sne og is dækkede alt. Den gamle Tulstrup Kro fra 1770 har nyindrettet en del af bygningen, så ydre hygge og let fortabt landsbystemning afløses af enkle nordiske streger, blå mursten på endevæggen, pels på stolene og ikke mindst nydesignede, håndbyggede og efterstræbelsesværdige lamper fra flacoDesign i træ. Kontrasten er total efter modtagelse og ledsagelse gennem de ældre krostuer.


Ova Nova betyder nyt æg, og sådan et har Tulstrup Kro valgt at lægge i stagnationstider, men jeg kan ikke forestille mig andet, end at det bliver en succes. gastro anbefaler i hvert fald at lægge omvejen forbi. Betjeningen er afslappet vidende, sikker og professionel og demonstrerer meget stærkt sommelierarbejde. Ova Nova satser især på vin fra mindre, håndplukkede importører og fokuserer helt enestående på champagne i ret store mængder. Ova Novas Mads Stokholm hævdede ved vores forbløffede forespørgsel, at det passer så godt til restaurantens stil, og det bekræfter vi hermed. Kokken Jonas Bendtsen med fortid hos Malling & Schmidt i Århus laver modereret nynordisk mad uden falbelader, provokerer moderat og stryger vores smagsløg med hårene.

(Vin)perler på en snor

Husets fem små startere lød på sellericannelloni med søgræscreme indeni, saltchips med grøn urtemayonnaise, meget intens svampeconsommé, som vi drak af skålen på den japanske måde, farseret miniporre i trøffelmayonnaise, hvor trøflen smagte tydeligt igennem og til sidst, men slet ikke mindst, høvlet jordskok med letrøget torsk, syltede flager af jordskok og sifoneret jordskok. Hver lille servering en selvstændig og habil ret med passende smagsintensitet og fokus på det salte og syrlige – rutineret flow.


Vi drak knastør og mineralsk Gonet-champagne fra de hvide druers konge-cru, Le Mesnil sur Oger. Vi bestemte selv champagnen, men herefter tog Mads Stokholm over og førte os sikkert gennem aftenens vinsammensætninger. Blandt perlerne skal nævnes Rheinhessens troldmand Klaus Peter Kellers knaldroman af en riesling, Von de Fels, som blev parret med stegt pighvar med sifoneret brunet smør og blomkål samt høvlet brændt hvidløg. Smørrets nøddeagtige hovednote blev suppleret af rieslingens nærmest røgede og ristede mineralitet, og pighvar er fisk med intensitet … Von der Fels spillede fandanko.

Fortsætter på næste side...Hyldst til ægget og løget

En nynordisk kvasiklassiker er pocheret æg med karse og skummet creme af mælk og smør. På smørrebrødstaflet står æggemaden altid tilbage, ingen vil have den, men ægget har fået langt højere status de seneste år. Jonas Bendtsen tilføjede smuldret stegt kyllingeskind, mens vi drak newzealandsk sauvignon blanc, hvor min konservative bekymring blev gjort til skamme. Det virkede.


Ova Nova ærede så løget. Nomas banebrydende løgservering fra 2005/06 med løg i forskellige texturer har skabt skole og bliver fortolket i utallige versioner. Svampepuré supplerede fint, men det var den sennepstilsmagte perlebygotto og positivt metalsmagende persillesovs, som løftede vores øjenbryn. Modigheden tog overhånd i næste ret, hvor syltningen af kantareller havde for udtalt skarphed til komplet balance med den fine blide kalvetatar med marengs. Igen demonstrerede Rasmus Stokholm vintjenerarbejdet, idet hans valg, brut champagne fra Louis Roederers ’søsterhus’ Theophile Roederer, havde præcis den syre og styrke, der skulle til for at pakke helheden, maden sammen med vinen, i harmoni.

Hovedretternes symfoniske højdepunkt

Vi forbigår desserterne, ikke fordi de var forglemmelige, men mere fordi hovedretten i to serveringer var et symfonisk højdepunkt, og fordi desserten med kirsebærpuré og is på grødris og havesyre i flydende form med sagogryn var for sød til den røde mousserende italiener. Tanken om understregende kirsebæraroma i vinen var fin nok, men det er altafgørende for samarbejdet vin og mad imellem, at vinen er sødere end retten – det var den ikke her. En svipser, der opvejes af mandhaftig, kulsort enkeltmarksbarbera til dobbeltserveringen med and. Guido Porro laver nemlig vin fra Serralunga, kalkstenskommunen over dem alle i Barolo-distriktet, hvor vinene altid får gedigen tannin, kraft og langtidsholdbar syre.


Køkkenet gik all in på anden, serverede både det reelle fine kød, leveren som mousse, ja, nærmest en creme tilsmagt med calvados og snaps, broken gel af solbær, smuldret valnød og kråser. Derefter et stegt confiteret lår med fire slags kål såmænd, rosenkål, grønkål, broccoli og syltet sprød rødkål med andefond. Andens dybde og de typisk letmetalliske indvolde gik perfekt til Giudo Porros barbera, som nærmest havde nebbiolostyrke.Overraskende stærk totaloplevelse

Vi forlod Ova Nova opløftede, sandelig ikke overrislede, men overraskede over totaloplevelsen. Rent dramaturgisk virker det ekstra stærkt, når man føres gennem den mildt outdatede krostue, og der hersker afslappet stemning i restauranten.


Fra første hånd er der styr på tingene, og hvor er det tilfredsstillende at se sikker håndtering af samtlige råvarer på tallerkenen, at blive strøget med hårene og at fornemme fornuftigt flow, stigende intensitet til og med anderetten, at blive prikket lidt til sensorisk og opleve vinog madsammensætning, der har hold i virkeligheden og et ønske om at gøre gæsten glad uden at glemme vintjenerfunktionen som guide og coach. Vi kommer meget gerne igen.
__________

Det fik vi

To gange Knud den Store-menu a 900 kr., hvor aperitif, vin og mineralvand er inkl.:

- Små hilsner fra køkkenet Brut Reserve, Pierre Gonet, Champagne, Frankrig

- Pighvar, brunet smør, havekål Riesling Von der Fels 2011, Keller, Tyskland

- Aromatiske løg, cremede korn, høost Sauvignon Blanc 2010, Marlborough, New Zealand

- Pocheret hønseæg, knust kartoffel, kyllingeskind Bourgogne Blanc 2010, Francois Carillon, Frankrig

- Tatar, carljohan, marengs, brændt olie Brut Theophile Roederer, Louis Roederer, Champagne, Frankrig

- Hovedret i 2 serveringer:

1. Andesteg, selleri, vinterkål, æbler, kråser Barbera d’Alba Vigna S. Caterina 2011, Piemonte, Italien

2. Kirsebær, mandel, ris, havesyre Flave Rosato Spumante 2011, Bepin d’Eto, Veneto, Italien ·

Hertil to gange kaffe a 46 kr.Det mener gastro 

En forbløffende herlig oplevelse. Nynordiskinspireret mad af høj klasse i kontrastfyldte omgivelser – landevejskro af ydre, men moderne enkel og nordisk indretning med pels på stolene. Logistik og dramaturgi gled upåklageligt, sommelierarbejdet gav komplet ro i sindet, stærke match med en enkelt smutter og styr på servering. Maden er intenst smagende, velsammensat, generelt genkendeligt smagsløgskælende og til tider modig og bevidst loose anrettet. Meget stærkt pris-kvalitetsforhold.
__________

Om restauranten

Stil

Modereret nynordisk mad uden falbelader, provokerer moderat og stryger smagsløgene med hårene.

Mad

Ova Nova kører udelukkende fast menu med tre (300 kr.) til seks retter (500 kr.). Der er mulighed for at tage den såkaldte ’Knud den Store’ (900 kr. inkl. aperitif, vin og mineralvand) eller ’Ova Nova med Brus’ (1.750 kr.), hvor alle retter ledsages af champagne.

Vin

Ova Novas vinkort er lille, men velsammensat, yderst prisrimeligt og mest interessant komplet domineret af champagne fra små bondeproducenter som Pierre Gonet og Roger Coulon. Yderst overraskende trendy og urban holdning til vin.

Åbningstider

Frokost alle ugens dage, men kun for selskaber Aften, Torsdag-Lørdag Ova Nova, Tulstrup Kro Tulstrupvej 66, 8680 Ry Tlf. 8689 1447
__________

SE OGSÅ: Anmeldelse: Restaurant Höst
SE OGSÅ: Anmeldelse: Spisehuset Signatur

Bliv ven med gastro på facebook »