Foto: Søren Gammelmark

Blommer, lakrids, mandel, citron

Dessert fra Restaurant Det Glade Vanvid.

Blommer, lakrids, mandel, citron
Til 4 personer300 g blommer
1 stang vanilje
100 g vand
250 g sukker
1 lakridsrod
2 spsk. lakridspulver
Citronverbena

Skyl blommerne, og fjern stenene. Skær vaniljestangen i grove stykker. Kog en lage op med vaniljestang og alle øvrige ingredienser på nær blommer og citonverbena. Hæld den over blommerne, når den er afkølet. Lad blommerne trække i lagen – helst natten over.

Fordel 4 glasskåle med de lakridssyltede blommer, fordel mandelmælksis henover og dryp med en legeret citroncreme og top med sprød mandelcrumble og citronverbena.

Mandelmælksis:
180 g sukker
8 dl sødmælk
½ dl citronsaft
1 tsk. mandelessens
1½ dl lynggelé
1½ dl æggeblommer

Udstyr: Ismaskine

Kog halvdelen af sukkeret op med alle øvrige ingredienser på nær lynggelé og æggeblommer. Tilsæt så lynggeleen, og hold mælkemassen varm. Pisk nu resten af sukkeret med æggeblommerne til en luftig masse, der legeres let med den varme mælkemasse. Lad afkøle, og kør på ismaskine.

Legeret citroncreme:
2 blade husblas
1 stang vanilje
2 dl citronsaft
100 g sukker
50 g smør
4 æggeblommer
6 dl fløde

Læg husblas i blød i koldt vand. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kog vaniljestang og korn langsomt op med alle øvrige ingredienser på nær æggeblommer og fløde. Legér stille og roligt æggeblommerne i til 82 grader under omrøring, og tilsæt så den udblødte husblas. Hæld citroncremen i spidsigte og lad afkøle. Pisk fløde til let skum. Vend flødeskummet med 2 dl af citroncremen.

Mandelcrumble:
70 g hvedemel
60 g mandelmel
60 g usaltet smør
60 g sukker

Ælt, mas, knas alle ingredienserne godt sammen i hånden, smuldr ud på bagepapir på en bageplade. Bag sprødt i ovnen ved 180 grader i 10 minutter.

Se, hvad vi ellers skriver om: Opskrifter og Dessert