Bornholm Gourmand World Cook Book
Foto: Anders Beier

Bornholm kogebog pris

Smukt værk om Bornholm er blandt verdens tre bedste kogebøger

Kadeau er ikke det eneste fra Bornholm, der stryger til tops.

Da de gik i gang med fotografierne og opskrifterne, havde ingen af dem prøvet at lave en kogebog før.

Men den manglende erfaring har ikke været en hindring for succes for reklamefotograf Anders Beier og kok og foodstyligst Sune Rasborg, der er blevet nomineret til prisen for verdens bedste kogebog for deres værk ’Bornholm – Folk, fæ og foodies’.

I dag tager de to danskere afsted til Beijing, hvor Gourmand World Cook Book Awards uddeler priser til kogebøger i en række kategorier. Kogebogens Oscar kunne man lidt populært kalde konkurrencen, der er vokset ud af verdens største kogebogsmesse, Cook Book Fair, der hvert år afholdes i Paris.

”Det er en kæmpe ting. At vi er selskab med verdens bedste. Det er ret fedt,” siger Anders Beier, der har taget fotografierne til bogen.

Han og kokken Sune Rasborg, der har skrevet tekst og opskrifter, har allerede fået besked af ledelsen om, at deres bog om Bornholms gastronomi som minimum indtager en tredjeplads i kategorien Best Photography Cook Book. Om de når helt til tops blandt de i alt 209 nominerede i kategorien, ved de først på søndag.

Som man måske kan fornemme på konkurrencekategorien, er ’Bornholm – Folk, fæ og foodies’ en kogebog, hvor der er lagt megen vægt på billedsiden. Ud over at byde på opskrifter er bogen nemlig en hyldest til og fortælling om de mennesker, dyr og råvarer, for eksempel røgede sild og lammekød, der udgør grundlaget for Bornholms gastronomiske udvikling. En udvikling, der nåede sin foreløbige kulmination, da restauranten Kadeau modtog en Michelin-stjerne tidligere på året.

”I modsætning til mange kogebøger, der bliver til i et studie, får man her hænderne helt ned i pølsefarsen og får en fortælling om nogle af øens interessanteste mennesker,” siger Anders Beier, der fortæller, at opskrifterne i bogen er lagt an på bornholmsk kød, varer fra bornholmske gårdbutikker og en høj andel af økologi.

Han nævner, at det netop var bogens ultra-lokale præg, som vakte Gourmand World Cook Book Awards’ opmærksomhed.

”Den nære og bæredygtige tankegang er meget oppe i tiden, og det er konkurrencens stifter, Édouard Cointreau, super interesseret i, som han skrev til mig i en mail,” fortæller Anders Beier, der sammen med partneren Sune Rasborg også har taget initiativ til den internationale fotokonkurrence Njord – Sustainable Photo Competition, der får premiere i år. 

Foreløbig har bogen ’Bornholm – folk, fæ og foodies’ kun været til salg herhjemme, men med topplaceringen i weekendens kogebogskonkurrence håber Anders Beier, at udenlandske forlag skulle være interesserede i at lave udgivelsesaftaler. På trods af, at emnet er meget specifikt.

Under alle omstændigheder får bogen en opfølger, og den første råvare er allerede fundet: bornholmske råger.

Her kan du se billeder fra bogen:

 







LÆS OGSÅ: Præstø har 4500 indbyggere og én Michelin-stjerne

LÆS OGSÅ: Bliver Bornholm Danmarks nye Tisvilde?

LÆS OGSÅ: Ny app giver dig den perfekte forberedelse til et besøg på Københavns bedste restauranter 

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Michelin og Foto