Mon dieu! Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel og hans assistent Christian Wellendorf hentede guldet hjem i 2019-udgaven af Bocuse d’Ore onsdag aften i Lyon foran Sverige og Norge, der fik henholdsvis sølv og bronze.

Det er anden gang siden 2011, at Danmark vinder det, der betragtes som verdensmesterskabet for kokke, og da konkurrencen kun afholdes hvert andet år, vil det sige, at Danmark nu har vundet to af de sidste fem udgaver af konkurrencen, hvor den ypperligste kogekunst og nogle af verdens bedste kokke krydser klinger.

Danmark hentede sølv i 2013 ved Jesper Folager, mens Rasmus Kofoed vandt guldet hjem til Danmark for første gang i 2011, for øvrigt også foran Sverige og Norge.

Bocuse dOr 2019__1135_Andreas Stenmann.jpg

Netop Kofoed, der er køkkenchef på Geranium i dag, var kaptajn for dette års danske hold, og siden september 2018 har han trænet intensivt med Toft-Hansen, der har haft en ekstra stærk wing man i Wellendorf, der ved de europæiske mesterskaber i juni 2018 blev kåret som bedste commis.

”Energien er god i teamet, og selvtilliden og ambitionerne er i top. Vi giver alt, hvad vi har i dag,” udtalte Toft-Hansen tidligere på året til Bocuse d’Ores officielle hjemmeside. Energien, håndværket og visionerne var nok til at begejstre ikke kun den fransk-danske dommer Fancis Cardenau men også den legendariske køkkenchef på French Laundry i Napa Valley.

Vi skal helt tilbage til 1989 for at finde et år, hvor et skandinavisk hold ikke sluttede i top 3 i Bocuse d’Ore, og mens Danmark ikke var at finde i top 3 i hverken 20017 og 2015, så kan vi prale af at være sluttet i top 3 ved seks lejligheder, siden Jens Peter Kolbeck med sin sølvmedalje i 1993 var den første, der placerede nationen i top 3.

Bocuse dOr Team Danmark supporters 2019 Foto Andreas Stenmann.jpg3899.jpg

”Det var fantastisk af Kenneth,” jubler den legendariske franske køkkenchef fra blandt andet Falsled Kro og Ruth’s, Michel Michaud umiddelbart efter afgørelsen, men han var egentlig ikke så overrasket over udfaldet.

”Francis [Cardenau] havde sendt nogle billeder til mig fra generalprøverne i Lyon. Det var fantastisk. Danske kokke er så gode håndværkere.”

Frankrig topper med sammenlagt otte guldmedaljer, siden konkurrencen blev indledt i 1987, mens Norge har vundet guld fem gange. Danmark er nu på en all time tredjeplads foran USA og Sverige, der hver har en guldmedalje.

Bocuse dOr Team Danmark 2019 Foto Claes Bech_Poulsen.jpgDet danske hold. Foto: Claes Bech Poulsen.