På Sjælland bliver der produceret en virkelig god pinot noir. Men du skal ikke sætte næsen op efter at få fat i den scroll-down

På Sjælland bliver der produceret en virkelig god pinot noir. Men du skal ikke sætte næsen op efter at få fat i den

Havde man for 10 år siden påstået, at man i dag kan sidde på en midtsjællandsk restaurant og drikke dansk kultvin, havde de fleste ment, at man var tosset. Det var ikke desto mindre tilfældet, da Skoemagerkroen nær Holbæk lagde lokaler til den hidtil største smagning af pinot noir-vine fra vingården Njord, som i blindsmagninger får vinentuasiaster til at gætte på vine fra Vosne-Romanée og Chambolle-Musigny.

Af Rasmus Palsgård
Foto: Asger Malm Møllsøe
Gastro Euroman

Kong Christian II (1481-1559) vedtog i sin regeringstid ved lov, at der for hver anden mil (ca. hver 15. kilometer) på alfarveje skulle opføres kroer til hesteskift og bespisning af de rejsende.

Det blev begyndelsen på Skoemagerkroen mellem Holbæk og Roskilde, der i 1521 slog dørene op, og som i dag er Danmarks ældste kongeligt privilegerede post- og diligencekro. 

Her kunne rejsende opstalde deres heste, mens både de og deres ejermænd fik vådt og tørt samt en god nats søvn, inden rejsen næste dag kunne fortsætte.

Mangt og meget er med sikkerhed sket i løbet af hestevognenes færd tværs over Sjælland, men vinmarker har de næppe set mange af.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin og Restauranter