Jomfruhummeren lever på dybder fra 15- 500 meter på blød bund i modsætning til hummeren, der foretrækker grus- eller stenbund på lavere dybde. I Danmark forekommer jomfruhummeren i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen.

Indtil begyndelsen af 1980erne var Kattegat det absolut vigtigste fangstområde, men det overgås nu af Skagerrak. Andre fangstområder er nordlige Atlanterhav og farvandene ud for Norges kyst, samt ved Færøerne og Island.

Jomfruhummeren jager aktivt om natten og lever af små bunddyr, orme og andre krebsdyr. Fra den sydlige del af Atlanterhavet og ned mod Middelhavet finder man ikke jomfruhummeren. Jomfruhummeren har højsæson i august-september, men kan landes hele året.

Den dør umiddelbart efter fangsten, og som almindelig forbruger kan man godt opgive tanken om at købe levende eksemplarer, sådan som man kender det fra eksempelvis fjordrejer og hummere. Det betyder samtidig, at holdbarheden er meget, meget kort, og at man kun skal købe jomfruhummere fra en fiskehandler, som man virkelig kan stole på.

Det allerbedste (og billigste) er at købe dyrene direkte på havnen og så tilberede dem senest en dag eller to efter, de er blevet landet. Den kødfulde hale holder sig længere frisk end resten af kroppen, hvorfor man ofte kan komme ud for, at det kun er halen, der udbydes til salg!

Og nej, fiskeren forsøger ikke at sælge dig et kogt eksemplar som værende frisk – dyret er født lyserød og bliver det ikke først ved kogning ligesom hummere, krebs og rejer.  

Jomfruhummeren er rig på kalcium, fosfor og jern og er med sin delikate smag og fine konsistens en eftertragtet gastronomisk mundfuld, som mange sætter langt over eksempelvis den kostbare hummer.

Få 8 opskrifter med jomfruhummer her.