Opskrift: Gougères - vandbakkelser med ost
Sådan laver du den enkle, men lækre snack.
Ingredienser
- 20 cl vand
- 100 g smør
- 200 g mel
- 5 æg
- 80 g ost – fx emmentaler, comté el.lign.
- Bring vand og smør i kog, men tag gryden af varmen, så snart det hele koger. Tilsæt melet på én gang under konstant omrøring præcis som ved en opbagning til en sauce.
- Sæt gryden tilbage på kogepladen, og fortsæt med at røre i dejen, til den har fået en forholdsvis fast konsistens.
- Hæld dejen i en skål, og tilsæt æggene ét efter ét under stadig omrøring. Det sidste æg tilsættes i små portioner, indtil dejen er blød og lind, men ikke flydende.
- Riv osten, og rør den i dejen.
- Form små boller med to mindre skeer, gougères er traditionelt 3 cm i diameter. Læg dem ud på en bageplade med bagepapir med god plads imellem; de bliver 3 gange så store, når de er færdigbagte.
- Sættes i ovnen ved 220 grader i ca. 30 minutter.
- Ovndøren skal holdes en lille smule åben, så vandet fra dem kan fordampe (sæt fx en grydeske i klemme i ovndøren).
- Servér dem helst lune, men de kan spises kolde, uden at det er nogen katastrofe.