Internet-trolde

Internet-trolde

Internet-trolde er narcissister, psykopater og sadister

De fleste har formentlig prøvet at komme til at snuble ned i en internet-trolds mørke debat-hule, hvor al humor, hensyn og medmenneskelighed dør. Det kan være en uskyldig Facebook-debat, der pludselig bliver ond, eller et debatforum, hvor tonen forvandles til frysende kold.

Hvis man bagefter har siddet rystet tilbage, er der en ganske god forklaring. Der findes nemlig et helt specielt folkefærd – kaldet internettrolde – der har alle de ubehagelige personlighedstræk.

LÆS OGSÅ: 15 apps-anbefalinger

En ny stor canadisk undersøgelse blandt mere end 1200 mennesker har kortlagt typen, og de har fundet en række træk, der er fælles for den typiske trold. Gennem en række spørgsmål har de vurderet personernes rangering på en skala, de kalder ’Den Mørke Personlighedstriade’, hvilket dækker over narcissisme, machiavellisme og sadisme.
”Både trolde og sadister får sadistisk glæde ved andres ulykke. Sadister vil bare have det sjovt… og internettet er deres legeplads,” som der står i rapporten.

Nogle af de spørgsmål man skulle svare på er fx: "Det er ophidsende at tilføre andre smerte", og "Hævn skal ske hurtigt og hårdt".

Derudover undersøgte de personernes adfærd på nettet, og hvor lang tid de brugte på at skrive indlæg på fx sociale medier.

Langt de fleste har formentlig prøvet at riste andre i en tråd, uden at det nødvendigvis gør én til en trold. Andet steds på Psychology Today har de listet fire spørgsmål op, som kan være med til at afklare om, at man eller andre har troldeadfærd.

1.    Jeg har sendt folk til chokerende website for sjov
2.    Jeg kan lide at ’trolde’ folk i forummer og i websites kommentar-sektioner
3.    Jeg kan lide at gøre folk kede af det i multiplayer-spil
4.    Jo mere smuk og ren en ting er, jo mere tilfredsstillende er det at ødelægge
 
LÆS OGSÅ: Nu kan Tinder bruges på desktop

Se, hvad vi ellers skriver om: Tendenser, Sociale medier og Viral video