Flemming Østergaard i børsmanipulation

Flemming Østergaard i børsmanipulation

Flemming Østergaard risikerer ubetinget fængsel

Bagmandspolitiet vil snart rejse tiltale mod blandt andre Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard for kursmanipulation af Parkens aktier. Bliver de dømt, er straffen ubetinget fængsel. En af de største og mest spektakulære sager af sin art herhjemme, fortæller erhvervsredaktør.

På Bagmandspolitiets bord ligger der lige nu bunker af mails og båndede telefonoptagelser af Parkens tidligere top. Bevismateriale, der allerede i denne uge kan resultere i, at der bliver rejst tiltale mod Flemming Østergaard og den tidligere Parken-direktør Jørgen Glistrup.

En helt usædvanlig sag om kursmanipulation, der er den største af sin art herhjemme. Det forklarer Morten Johnsen, erhvervsredaktør på Ekstra Bladet, der sammen med Kasper Kronenberg har skrevet bogen ’Løvekongens storhed og fald’.

”Hvis Flemming Østergaard bliver dømt, er straffen ubetinget fængsel. Straffen for kursmanipulation er altid hård. Det er meget alvorligt at manipulere med et børsmarked, for det er noget, der skal være absolut tillid til,” fortæller Morten Johnsen.

Efterforskningen har været tre år undervejs og Morten Johnsen vurderer, at Bagmandspolitiet har en stærk sag på grund af det omfattende materiale, de har haft til rådighed.

LÆS OGSÅ Flemming Østergaards auto-CV

Umiddelbart er der ikke noget problem i, at en børsnoteret virksomhed opkøber aktier, som Parken gjorde tilbage i 2008. Det er måden, det er gjort på. Det er primært Jørgen Glistrup, der skal have været med til at holde prisen på Parkens aktie kunstigt højt, hvilket har givet personlig økonomisk gevinst til Flemming Østergaard.

”Normalt ville man få en uvildig tredjepart som en ekstern bank til at gøre opkøbe egne aktier. I stedet har især Jørgen Glistrup ringet ind selv og gjort det – ofte meget tæt på lukketid. På den måde har han sørget for, at kursen lukker højt. Niveauet bliver fastholdt frem til om morgenen, når børsen åbner igen. I fagsprog kalder man det en ’lukkebamse’. Prisen for det kunstigt høje niveau bliver betalt af Parken og den almindelige aktionær.”

Hvem er mest i farezonen af de involverede i sagen?

”Egentlig ville man sige, at det hele hang på Jørgen Glistrup, da det er ham, der har ringet og placeret ordrerne på aktierne. Men så vidt vides har Jørgen Glistrup ikke fået en krone ud af det. Problemet for Flemming Østergaard er, at han er den eneste, der har tjent penge på det. Ifølge vores oplysninger har Bagmandspolitiet også fanget nogle opkald, hvor Flemming Østergaard selv har ringet og købt aktier.”

Hvor usædvanlig er sådan en sag?

”Det spektakulære i denne sag er beløbets størrelse. Flemming Østergaard har angiveligt fået 15 millioner kroner ud af det. Men en ting er, hvad Flemming Østergaard fik ud af det. Noget andet er, at Parken har brugt sine egne penge på at købe de her aktier, og det kan løbe op i flere hundrede millioner kroner. Det gør det formentlig til en af de største sager om kursmanipulation i nyere tid i Danmark.”

Kan det ikke undre dig, at en mand som Flemming Østergaard, der i forvejen har penge på kontoen, løber sådan en risiko?

”Jo, det undrer mig meget. Og det har det gjort gennem hele forløbet. Forklaringen er nok, at da Flemming Østergaard gjorde det her, var han på mange måder usårlig. Han kunne gå på vandet. Ligesom mange andre på toppen af magten har troet på sin egen ufejlbarlighed. Det gjorde, at han så stort på advarslerne.”

Hvad vil det betyde for hans eftermæle?

”Sådan en sag pletter ham for altid. Vi har set andre tilfælde, hvor den type sager klæber til folk selv mange år efter, at sigtelserne rent faktisk blev droppet. Der bliver stadig spurgt til hans sag om kursmanipulation, og den sag er mere end 10 år gammel. Det kan godt være, at Flemming Østergaard har enkelte bestyrelsesposter, men de store etablerede virksomheder vil ikke røre ved ham, når han har sådan en sag hængende over hovedet.”

Vil sagen også have betydning for FCK og Parken nu?

”Sagen er efterhånden fem år gammel, så jeg ser ikke, at den har en stor betydning for FCK i dag. Men det er klart, hvis Anders Hørsholt, der er direktør i dag, også bliver tiltalt, er det nok tvivlsomt, om han er direktør ret meget længere.”

Udover Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup kan den nuværende direktør Anders Hørsholt, fire aktiehandlere fra den krakkede Capinordic Bank og den ATP-ejede bank FIH komme med i den endelig anklage.

LÆS OGSÅ Flemming Østergaards auto-CV

TWITTER Følg os på twitter
 Se, hvad vi ellers skriver om: Økonomi og Kriminalitet