Manden bag det gode design: "Nogle gange rammer man den bare lige i røven"
Foto: Kenneth P. Nissen

Manden bag det gode design: "Nogle gange rammer man den bare lige i røven"

Produktudvikler og serieiværksætter Rasmus Markholt kan noget med lys. Han var en af de bærende kræfter bag en turnaround for belysningsvirksomheden Louis Poulsen og stiftede Lightyears, der med lampedesigns af blandt andre Cecilie Manz og Jo Hammerborg bragede igennem internationalt. Nu relancerer han den gamle lysfabrik Lyfa med klassikere af Simon P. Henningsen og Bent Karlby.

Det første, Rasmus Markholt lægger mærke til, når han træder ind i et rum, er belysningen. Hvilken lampe hænger i loftet? Er det godt design? Falder lyset rigtigt? Det samme sker, hvis han går eller løber en tur i sit nabolag ved Tivoli Friheden, Aarhus. Så tager den 46-årige lampemand sig selv i at kigge ind ad folks vinduer for at se, hvad de har hængende fra loftet. Kald det en arbejdsskade. Han ved altid, hvad lamperne hedder, og hvem producenten er. Rasmus Markholt har det med lamper, som mange mænd har det med biler.

”Den største tilfredsstillelse er jo, hvis nogen har købt noget af vores,” siger han. ”Og så håber man også, at de har forstået meningen med produktet. Jeg er lysnørden, der straks kan se, om lysbehandlingen er rigtig.”

Vil du læse resten af artiklen?
Allerede medlem? Log ind her
Bliv medlem og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr./md
Prøv 14 dage gratis uden binding
Vælg abonnement her Euroman Premium
Opret dig gratis her