Rio Bravo
Foto: Jonas Pryner

Rio Bravo

Restaurantchef på Rio Bravo: "Vi sælger et ton flæsk. Om ugen"

Mere end hver 10. lønmodtager arbejder om natten. Den rengør toiletter, serverer natmad, redder liv og holder Danmark kørende efter lukketid. Her er det tredje afsnit med restaurantchef Henrik Agerup Nyholm.

Hvordan er en normal arbejdsnat for dig?

”Lad mig starte med en uge: Vi sælger et ton flæsk. Om ugen. Det ryger til normal spisetid og til rykket, når folk er færdige i Tivoli, i biografer og teatre. Og så kommer gæsterne fra nattens mørke ind et sted mellem klokken to og tre.

Når jeg går hjem ved 4-5-tiden, har jeg været på arbejde i omkring 13 timer. Jeg er chefen, men mine ansatte er så rutinerede, at jeg sjældent tror, nogen rigtig lægger mærke til det.

Det eneste tydelige er, at jeg har ’Sibirien’. Det er området omkring indgangen til restauranten. Det er altid der, jeg står, og hvor jeg tager mig af gæster. Det er her, folk kan være så meget oppe at køre, at de lige skal lave cirkelspark på vores cowboy ved døren, før de sætter sig, eller hvad de ellers kan finde på.

Det er min post fra torsdag eftermiddag til søndag morgen. Resten af ugen holder jeg fri.” 

Hvad har du lært ved at arbejde om natten?

”Jeg har lært, at stegt flæsk knækker tænder. Jeg spiser det på hver vagt. Det står i køkkenet på en bakke, og så går man og nipper. Sværene har nok kostet mig 20.000 kr. hos tandlægen indtil videre.

Derfor prøver jeg at undgå dem, i hvert fald sværene”.

Hvad er den vildeste oplevelse, du har haft, mens du har arbejdet om natten?

”Da jeg blev ansat for 14-15 år siden, fik jeg at vide, at vi brugte alarmklokken til at tilkalde politiet en gang om ugen. Men jeg kan kun huske en enkelt gang, vi har brugt den.

Hvorfor har jeg faktisk glemt, men der var en gang, hvor jeg undlod at bruge den. Det var simpelthen bedre at holde sin kæft. Det var, da tre mænd besøgte restauranten.

De lignede nogle, man hverken ville møde i en skov eller i en mørk gyde. Den ene skulle have sin straf, den anden skulle sørge for, at det skete, den tredje skulle se på, at det skete.

Jeg forsøgte at råbe: ’Hey! Slap nu af!’ Men der var ikke noget at gøre. Da de gik, ringede vi efter politiet, der bl.a. måtte samle tandproteser op. Men det betyder ikke, at jeg er angst for gæster som dem. Tværtimod.

De fleste skal man bare bede smide vesten for en stund eller fyre en joke af til. Fx få dem til at lede efter buffeten, som vi ikke har. Det er altid underholdende, og det dur på alt fra en politiker til en af de hårde fyre og en helt almindelig gæst.”

Hvad er forskellen på at udføre dit arbejde om dagen og om natten?

”Det er lidt tilfældigt, at jeg er endt på en restaurant med natarbejde. Jeg arbejdede 16 år på et lager, før jeg begyndte som tjener. Der var tomt for mennesker, på Rio er der alle gadens folk. Jeg tænkte: ’Hvor svært kan det være at gå med tallerkener?’

Nogle stopper hurtigt, flere af os har hængt ved mindst et årti.” 

Hvordan påvirker det dit liv at arbejde om natten?

”Man bliver skør af det. Det er bl.a. derfor, jeg bor med min kone på landet i Sverige nu. Jeg går de tre gange 13-timers vagter ud af mig. Ellers bliver jeg sgu underlig.”

LÆS OGSÅ: Radiovært om natten Ulrik Crone: "En mand ringede ind og fortalte, at han som 14-årig mistede sin dyd til en af gårdens kvier"

LÆS OGSÅ: Bjarne rengør toiletterne på Hovedbanegården: "Unge piger i dag sviner lige så meget som mændene"

LÆS OGSÅ: Tim og Thomas arrangerer halsbrækkende rejser for unge mænd, der har haft kræft: ”Vi giver dem kontrollen over kroppen tilbage”Ny side

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter