Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Besøg Hamburg

Foto: Getty Images

Besøg Hamburg

6 Gode grunde til at tage til Hamborg

Hamborg oplever et turistboom og forventer kun at det stiger og det er forståeligt. Hamborg er Tysklands andenstørste by med 1.6 mio. indbyggere og modtager hvert år over 10.000 tilflyttere, der ønsker at bosætte sig. Den ligger på kanten af Elben og har flere små kanaler, der strækker sig op i byen. 

Derfor skal du aldrig gå langt, for at finde caféer, restauranter eller lignende, der har vand i nærheden. Hamborg er på fronten af arkitektur og teknologi, noget der gjorde at de vandt prisen som European Green Capital i 2011 – en pris som København har fået i år. 

Samtidig er byen spredt over et ganske stort område således at de forskellige kvarterer henvender sig til forskellige mennesker og temperamenter. Hamborg er altid en tur værdig og her får du seks grunde til at tage af sted. 1. Schanze
Det hyggelige kvarter omkring Skt. Pauli og nord for den legendariske Reeperbahn er kendt for sine små caféer, hyggelige barer, klubber og små butikker. Hvis du leder efter noget, som minder om brokvarterne i København, så skal tage herhen. 
En god måde at opleve det hele på, er at gå fra Reeperbahn og nordpå, derved ser du flere af byens små unikke steder. I Schanze ligger kulturbygningen Knust, der har udendørsbar, fælleskøkken, koncerter og lignende om sommeren.  
2. Arkitektur
Hamborg har en fantastisk blanding af forskellige stilarter. Der er få bygninger fra før anden verdenskrig, men grundet byens strategiske placering blev det meste af den bombet. Det har skabt et rum for arkitektonisk udfoldelse og især området omkring havnen, HafenCity, er et besøg værd, hvis du har den mindste interesse i moderne arkitektur. 
Her findes flere unikke bygningsværker, men det mest spektakulære er Elbe Philharmonicer, som udover at være det nye operahus også fungerer som varemærke. Elphi, som det hedder i folkemunde er bygget ovenpå et gammelt varehus. Selve koncertsalen er konstrueret i oval form på massive fjedre i en firkantet skal, for at forbedre akustik og kommer til at koste over 500 mio. Euro. 
3. Shopping
Hamburg har et fantastisk udvalg af butikker. Der er både high-end mærker og lokale uafhængige tøjbutikker. Gå på opdagelse i de forskellige bydele og find små butikker eller tag til centrum og gå i massive shoppingcentre, hvor du kan finde alt. I Hamborg ligger vinylforretningen Groove City, der har et flot udvalg af forskellige genrer. Den er blevet fremhævet af CNN og er kendt blandt vinyljægere i det meste af verden. Hamborg er desuden, ligesom Berlin, en del billigere end København, så der er rigeligt at spare. 
4. Kunst 
Ingen storby uden prangende kunst, og Hamborg er også repræsenteret på denne front. Der er flere små gallerier rundt omkring i byen, men også et par mastodonter, som er værd at fremhæve. Første er Hamburg Kunsthalle, der er et kunstmuseum domineret af maleriudstillinger i forskellige kategorier. Lige nu er der en specialudstilling, der sammenligner Feuerbach og Karl Lagerfelds muser. 
Det andet er Altonaer Museum, der er dedikeret til Hamborg og kvarteret Altonas historie. Her er det blandet imellem maleri, glas, keramik, møbler og så videre. Et tredje og sidste er Deichtorhallen, der specialiserer sig i moderne kunst bestående af både installationsværker, fotografier og malerier.
 Foruden de tre museer er der masser af andre mere specialiserede udstillinger, og Hamborg er især kendt for deres miniaturemuseum, hvor en specialbygget modeljernbane strækker sig igennem et 100 m2 rum, der indeholder flere forskellige landsskaber bl.a. Skandinavien, USA, Tyskland, og Østrig samt mange flere. 
5. Mad
Tyskland bliver nok aldrig kendt for deres lokale og historiske køkken, men i Hamborg sker der en masse på seafood-fronten. Dens placering langs Elben gør at der hver dag kommer en masse frisk fisk ind i byen, der ryger ud til restauranterne, der er gode til at lave det til lækker mad. 
For at spise godt, er det en god idé at tage til det portugisiske kvarter, hvor portugisiske egnsretter bliver serveret. Der er for det meste udendørs servering, god stemning og en masse lokale. For at få tilfredsstillet din indre foodie er det værd at tage til Hamburg Fischmarkt, hvor restauranterne selv køber meget af deres fisk.
Foruden fisk bliver der også solgt frugter, nødder, the og så videre fra hele verden. Ved siden af Fischmarkt ligger den historiske fiskeauktion, hvor du kan købe en brunch, mens lokale bands spiller. 
6. Fodbold
Vi kommer ikke udenom det. Tyskere er glade for fodbold og Hamborg har to seværdige hold. Første er St. Pauli, der er kendt for deres venstreorienterede fans og dødningehoved supporterlogo. St. Pauli ligger lige nu på fjerdepladsen i anden bundesligaen, som er den næstbedste række. Det er ikke sikkert, de rykker op i år, men hvis de bliver ved med at spille så godt er oprykningen garanteret indenfor et par år. 
Den anden klub i Hamborg er HSV. De er det hold i Tyskland, der har været i bundesligaen længst. På deres stadion, har de et ur, der tæller hvor mange år, dage og minutter, de har været i bundesligaen. Dette ur kan dog nulstilles efter denne sæson, for HSV spiller elendigt og ligger lige nu til nedrykning. Hvis det sker, vil der i næste sæson være lokalbrag mellem St. Pauli og HSV, der alene er en tur til Hamborg værd. 
Jeg var af sted med bus via Scandlines færgerne. Det var behageligt og tog lidt mere end seks timer fra Københavns hovedbanegård og centrum i Hamborg. Det er også muligt at tage toget eller flyve.