Dem vil jeg se på Roskilde - hvis jeg selv må bestemme

10 musikere, jeg gerne vil se til sommer, hvis der er frit valg på alle hylder.

Roskilde Festival er så småt ved at løfte slørret for dette års line-up, der indtil videre tæller navne som New Order, Tenacious D og Red Hot Chili Peppers. Dog kommer der til at gå lidt tid, inden det fulde program er på plads og afsløret.

Derfor tillader jeg mig (i al beskedenhed) at skrive denne ønskeliste med navne, jeg ønsker mig til sommer. Sandsynligheden for at se bare et af disse acts er desværre forsvindende lille, men jeg håber alligevel.

10: Marvelous Mosell

For mig at se, er han et af dansk musiks mest interessante og dansk raps ubestridt mest interessante musikere. Så vidt jeg er orienteret, er han lige nu ved at lave sit første hele album, der forhåbentligt - ligesom hans internetudgivne singler - er dansable disko-dasko Slick Rick møder Østkyst Hustlers numre.

LÆS OGSÅ: Derfor skal jeg ikke på Roskilde

9: Mark Ronson

Jeg kan lide Mark. Jeg synes, han er en uovertruffen producer, og han har lavet nogle af mine absolutte yndlingsnumre sammen med Amy Winehouse og Lilly Allen. Han har vist med ’Uptown Funk’ og ’Feel Right’, at han er det køligste punkt på kloden og noget af den kulde, kunne han godt tage at smitte Roskilde med.

8: The Blue Van

I kraft af mit arbejde på Euroman har jeg ved en enkelt lejlighed fået lov til at møde forsangeren, Steffen Westmark, og tro mig: Det er ikke bare et act. Han er cool, selv når der ikke er nogen, der kigger. Det samme er The Blue Vans retro- mod- alternative rock, der trækker inspiration fra The Yardbird, Faces og mange andre.

7: Love Shop

Eller i hvert fald Jens Unmack, der er det sidste tilbageværende medlem af kvartetten, der har lavet musik, der viser et internationalt format, hvis lige ikke ses ofte nok i Danmark. Jeg vil glæde mig til at høre ’En nat bliver det sommer,’ Copenhagen Dreaming’ og selvfølgelig min personlige favorit ’Love Goes on Forever.’

LÆS OGSÅ: Uddrag fra 'Himmelflugt og højdeskræk' - historien om Love Shop

6: Prince

En af de allerstørste. Og så udgav han nyt album 12. december sidste år, hans 39. i rækken. Der er vel ingen grund til at nævne numre som ’Kiss’, ’The Most Beautiful Girl in the World’ eller ’1999’, ligesom der heller ikke er nogen grund til at nævne hans Roskilde-koncert i 2010, som jeg ikke så. Derfor håber jeg på et encore. 

5: Phil Collins


Den trommeslående 80’er pophitmager er officielt gået på pension på grund af rygproblemer. Men da det er min ønskeliste, drister jeg mig alligevel til at skrive ham på, med ønsket om et bedre helbred og mange flere omgange af trommebreaket i ’In the Air Tonight’.

4: Adele

Hello, er det Adele? Gider du ikke lige optræde på Roskilde? Adele har det, jeg savner hos rigtigt mange chart-toppere for tiden: Klasse. Hun har et gudsbenådet talent, hun har stil og er modsat for mange musikere i dag, der i min optik smider halvfærdige numre på nettet for at holde gryden i kog, perfektionist. Hurra for det.

LÆS OGSÅ: På comeback tour med Saybia

3: Wynton Marsalis

De fleste jazzgiganter er længe døde og borte og kan kun opleves på indspilninger og sort/hvid billeder fra Harlem i 50’erne. Wynton Marsalis er noget så sjældent som en trompetvirtuos på kun 54. Han er født i jazzens egen hjemby, New Orleans, og er muligvis jazzens klareste stjerne lige nu.

2: Scott Bradlee's Postmodern Jukebox

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox er som navnet indikerer en jukebox. Den består af en evigt udskiftende gruppe musikere, der laver kreative covere af moderne musik, som det ville lyde i 40’erne, 50’erne eller 60’erne. Fx vil jeg gerne høre dem spille ’Lean On’ a la Motown eller ’I Believe in a Thing Called Love’ i stil af Nina Simone eller Bessie Smith.

1: Guns N’ Roses

Axl Rose, Slash og de andre hard rockere fra Los Angeles har efter mange år (og mange skænderier og mudderkastninger) annonceret, at de genforenes til Coachella-festivallen i Californien. Om Roses stemme og humør kan holde til det, er jeg spændt på at se, men hvis det hele spiller, og jeg kunne vælge frit fra øverste hylde, ville jeg gerne se dem spille ’Night Train’ på Orange.

LÆS OGSÅ: De 10 dårligste hits de seneste fem år

LÆS OGSÅ: Punk er det nye sort

LÆS OGSÅ: 9 nedslag i David Bowies karriere

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Bøger