Den vrede historie om punk

I dag er Berlin det bedste sted at spotte punkere, men udlandet har fået øje på en dansk revival inden for den vrangvillige punkmusik. De nye post-post-punkbands Sexdrome, Lower, Pagan Youth og Iceage udkommer både på vinyl, mp3 og kassettebånd. Og her kommer historien om kulturen, kort som en minimalistisk, hæsblæsende punksang.

1602 William Shakespeare bruger ordet punk som synonym for prostitueret i komedien ’De lystige koner i Windsor’. Det er den almindelige betydning af ordet indtil 1800-tallet, hvor punk kommer til at betegne en ung bøllespire, småforbryder, bandit og bøsse.

1971 Når Dirty Harry (Clint Eastwood) bruger ordet punk, er det i betydningen affald, lort, scum, det laveste af det lave. I december 1970 bruger rock-anmelder Lester Bangs som den første ordet i forbindelse med musik, da han beskriver Iggy Pop som en punk.

1974 The Ramones fra Queens i New York begynder at spille i klubben CBGB, som bliver et epicentrum for punkkulturen. The Ramones har kvalme af hippie-efterbyrdens uendelige rundgange og barberer musik, uniform – mc-jakke, slidte, stramme jeans, sorte Converse All Stars – og alt andet ned til et minimum. Sangene er eksplosioner på under to minutter, spillet med en motorsav af en fræsende guitarlyd på en bund af tidlig rock’n’roll, surf og tyggegummipop. The Ramones henter med titler som ’Blitzkrieg Bop’ inspiration til deres humoristisk-nihilistiske tekster i B-kulturens frodige verden af tegneserier og dårlige film.

1975 Den snedige PR-mand Malcolm McLaren har været manager for The New York Dolls, der med et dragshow-lignende udtryk bliver en anden kilde af inspiration til punk. Andre kendte forfædre til kulturen er The Velvet Underground og David Bowie. McLaren ser The Ramones på CBGB og lægger en plan, der kommer til at ændre kulturhistorien. Han rejser hjem til London, hvor han og designeren Vivienne Westwood har en butik, de kalder Sex. I miljøet omkring butikken færdes de senere medlemmer af McLarens geniale opfindelse, Sex Pistols.


Iggy Pop i Daddy’s Dance Hall i København, september 1977.

1976 Sex Pistols, The Clash og utallige andre ’punkfædre’ har udpeget The Ramones’ koncertturné i England som gnisten, der tænder punkeksplosionen. Selv giver Sex Pistols hele England en (metaforisk) grønhakker lige ned i aftenteen, da de i et direkte tv-talkshow fornærmer og provokerer det bedste, manager McLaren har lært dem. Det er den største tv-skandale i et kriseramt England i årevis og indledningen på et mediehysteri omkring fænomenet, som givetvis har betydning for punkens hurtige udbredelse i Vesteuropa.
 
1977 I Danmark tager punk sine første, usikre skridt i beskidte militærstøvler – godt hjulpet af en ’skandaløs’ Sex Pistols-koncert, lavkonjunktur og ungdomsarbejdsløshed. No Future-generationen stikker nåle i kinderne og holder levende rotter på skulderen. Samfundets selvudnævnte affald har fået nok af en spændetrøje af socialrådgivere, pladderpædagoger og politiske paroler. Fuck langhåret rundkredsfællessang om fred og fordragelighed i brune nuancer. Men fuck også kapitalistsvin og kernefamilie.
 
LÆS OGSÅ Den hårdtpumpede historie om mafiaen

1979 Sods, senere Sort Sol, bliver punkens svar på kongehuset. De spiller i Saltlageret og holder hof på baren Floss i Pisserenden. Punkmiljøet omkring Pisserenden fodrer både dødsstatistikkerne med stiknarkomaner – de dør sammen med punk i midten af 80’erne – og den kreative klasse, der 20 år senere springer ud som reklamefolk og filmskabere. Nu i firehjulstrækkere og tilbage i de nydelige forstæder, hvor en hel del punkere kom fra.


Sods i 1979.
 
1981 Punken får sit gennembrud i Danmark og optages langsomt i mainstreamkulturen.
 
1984 George Orwells roman ’1984’, William S. Burroughs’ ’Naked Lunch’, en dosis Nietz-sche, Kafka, Rimbaud og Baudelaire udgør punkens litterære kanon. I 1984 har kapitalismen (og Carlsberg) stjålet årtiets kendteste slogan fra punkens sortklædte nattesjæl. ’Natten er sort som guld’ er ikke længere poesi af Michael Strunge eller Sort Sol, men en reklame for den mest populære øl på Café Victor. Det kan ikke blive værre for de oprindelige punkere. Nogle få flygter med det sidste tog til Berlin. Andre begynder at studere arkitektur.
 
1992 Sort Sol rydder Dansk Grammy Awards-bordet. Mere mainstream bliver det ikke.
 
1995 Green Day og Offspring er punk glaseret med et fint lag flormelis i stedet for amfetamin. Blink-182 er punk lavet som Matador Mix.
 
2013 Punk og post-punk er for længst optaget og uskadeliggjort – som de fleste andre subkulturer – i resten af gade- og mediebilledet, så middelklassens elitestyrker fra Herning til Holbæk kan være piercet i øjenbrynet og have hanekam i håret til deres børns konfirmation. I Berlin har repræsentanterne overvintret (selv om ingen vist spytter og tisser på hinanden under koncerterne længere). Og i Danmark spiller de nye post-post-punkbands The New Way of Danish Fuck You-musik som i de gode, gamle dage. Hvad skal det ikke ende med?

FACEBOOK Bliv ven med Euroman

TWITTER Følg os på twitter

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Bøger