Åbent hus hos verdens bedste guitarist
Foto: Getty Images

Åbent hus hos verdens bedste guitarist

Det er altid en smagssag, og meningerne er delte. Men for mange står Jimi Hendrix som den bedste guitarist, verden endnu har hørt.

Med sit eksperimentelle guitarspil satte Hendrix sit tydelige aftryk på samtiden og senere hen på eftertiden, før en overdosis af sovemedicin formentlig indlemmede ham i den berygtede ’Club 27’, der tæller alt for mange musikalske genier, der forlod verden alt for tidligt.   

I den sidste tid frem til sin død i 1970 blev en stor del Hendrix’ musik til fra adressen 23 Brook Street i London. Selvom Hendrix var amerikansk statsborger, var det i lejligheden i London, han følte sig hjemme.

”Det er det første rigtige hjem, jeg nogensinde har haft” har Jimi Hendrix engang sagt om lejligheden på Brook Street, hvor han boede sammen med sin kæreste Kathy Etchingham fra 1968 til 1969.

Nu får offentligheden lov til permanent at komme indenfor i parrets hjem. Lejligheden er med penge fra Handel House Museum, der ejer bygningen, og private donorer blevet restaureret, så den tager sig ud, som da Hendrix boede der.

Det betyder, at originale genstande som Hendrix’ akustiske Epiphone-guitar har fundet tilbage i de gamle omgivelser, mens persiske tæpper på gulvet og Hendrix' foretrukne victorianske sjal, der hænger over sengen, fuldender soveværelset, som det så ud før i tiden. Det er rockhistorie i sit rette element. 

"Det er for nemt at fokusere på stjernestatus, narkotika og sex. Alt det var der, naturligvis, men det var ikke det vigtigste eller mest interessante. Det handler om Hendrix på arbejde og Hendrix hjemme i forsøget på at finde ud af, hvad det næste skridt med hans ekstraordinære talent skulle være,” har Sarah Bardwell fra Handel House Museum tidligere forklaret til The Guardian.

Et smugkig på Hendrix' soveværelse, hvor Epiphone-guitaren ligger henkastet på sengen. Foto: Getty Images.

Sammen med åbningen af Jimi Hendrix’ lejlighed Brook Street åbner museet også for de private gemakker hos endnu et musikalt geni. I Brook Street 25 boede – mere end 200 år før Hendrix – den tyskfødte barokkomponist George Frideric Händel, hvis værker begejstrede Henrix. Händel boede mere end 30 år i lejligheden, hvor han skrev flere af sine største værker heriblandt 'Messiah'. 

Handel & Hendrix i London åbner den 10. februar. Det er muligt at booke billetter her, og på museets hjemmeside kan du også dykke dybere ned i Hendrix-historikken. 

Hendrix' soveværelse var også - selvfølgelig - udstyret med musikafspiller, højtalere og LP'er. Foto: Getty Images. 

På gavlen ved Hendrix' gamle lejlighed i Brook Street er der blevet opsat et mindesmærke. Foto: Getty Images. 

LÆS OGSÅ: 9 film om musikere, der døde før tid

LÆS OGSÅ: Sådan havde berømte musikere set ud, hvis de levede i 

LÆS OGSÅ: Den musiske kamæleon: 9 nedslag i David Bowies karriere

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Bøger