Gør som pariserne: Læs en bog i metroen!

Gør som pariserne: Læs en bog i metroen!

Er bogen god, kan man glemme at stå af.

Franskmændene gør det på perronen. Stående, siddende og sågar mens de går ned ad trappen.

Læser i metroen.

En tur med en hvilken som helst af Paris’ 16 metrolinjer forbi byens 303 stationer bevidner det. Op af blazerlommen på en ung fyr stikker en slidt paperback med bøjede hjørner. På perronen er det først, når metrodørene smækker op, at den unge pige løfter blikket fra bogen for at stige på. Og selv når metroen er helt pakket, finder dens passagerer ro på siderne i deres bøger, selvom de står tæt som franskmænd i undergrundsbanen midt i myldretiden.

Tager man derimod en tur med S-toget eller metroen i København er det ofte mobiltelefoner, de rejsende kigger ned i, når de sidder foroverbøjet og ser meget koncentrerede ud. En gang i mellem viser et smugkig endda, at indtil flere i kupéen spiller Bubble Shooter.

Euroman.dk har taget metroen med syv parisere, der udnytter transporttiden til at læse.

Palle Leth (svensker), 39. Læser 'Et Vintereventyr' af William Shakespeare (1867).

”Jeg skal ind og se 'Et Vintereventyr' på lørdag her i Paris, så jeg vil gerne lige læse stykket inden. Og det kan jeg jo passende gøre i metroen, hvor jeg har en halv time hver vej."

"Jeg læser ofte klassikere og er lige blevet færdig med ’Farlige Forbindelser’ (fransk brevroman af Pierre Choderlos de Laclos fra 1782, red.).”

”Jeg har to børn derhjemme, så selvom der går mange mennesker ind og ud af metroen, er det lettere at koncentrere sig her. At læse giver mig meget mere end at kigge på min telefon. Der sker jo ikke noget.”

Fatimatou, 32. Studerer international business og er i praktik. Læser den psykologiske thriller 'L’instant présent' (2015) af den populære franske forfatter Guillaume Musso.

”Jeg pendler nærmest halvdelen af dagen mellem studie, arbejde og praktik, så jeg har masser af tid til at læse. Jeg er totalt fanget af historien, altså wow! Jeg har læst stort set alt, hvad han (Musso, red.) har skrevet.”

”Heldigvis annoncerer de i højtaleren, når vi kommer til Charles de Gaulle-Étoile, hvor jeg skal stå af, for jeg kigger stort set ikke op, mens jeg læser.”

Iradj Azimi, 73, filminstruktør. Læser en bog med portrætter af andre filminstruktører som fx. Roberto Rossellini, Fritz Lang, Carl Th. Dreyer, Alfred Hitchcock og Luis Buñuel (2001).

“Jeg er selv filminstruktør og er i gang med en bog med portrætter af store franske og internationale instruktører. Jeg er kommet til Jean Renoir, og det er ret spændende at læse om folk, der ikke tænker som mig selv.”

”Jeg læser altid i metroen, og derfor sker det tit, at jeg glemmer at stå af. Sidst det skete, var jeg helt optaget af en bog af Stefan Zweig (østrigsk forfatter, der bl.a. har skrevet selvbiografien ’Verden af i går’ om sin egen opvækst som europæer, red.). Men det gør nu ikke så meget.”

”Jeg læser for at holde hjertet og hjernen stimuleret, det tror jeg er meget vigtigt. Jeg har dog lagt mærke til, at der kommer færre bøger og flere mobiltelefoner i metroen.”

Annabelle, 33. Læser 'La malédiction d’Edgar' (=Edgars Forbandelse fra 2005) om FBI's første chef John Edgar Hoover, der holdt sin homoseksualitet hemmelig. Fortælleren i bogen, der er skrevet af Marc Dugain, er på én gang Edgars underordnede og partner.

“Jeg bruger min transporttid på at læse, for jeg har ikke tid derhjemme. Jeg når cirka 15 sider på vej på arbejde og 15 sider på vej hjem.”

Florent, 24 år, marketingkonsulent. Læser romanen 'Le livre des Baltimore' (2015) af den schweiziske forfatter Joël Dicker, der også har skrevet bestselleren 'Sandheden om Harry Quebert-sagen.' 

“Man ved, der er sket noget dramatisk i hans barndom, man ved bare ikke endnu, hvad det er, men jeg tror, jeg er tæt på at finde ud af det, så det er ret spændende lige nu! Det er en moderne roman, der er let at læse. I metroen skal det helst ikke være for kompliceret, for jeg har kun fire stop, og man bliver let forstyrret.”

Amandine, 23, digital designer. Læser fantasy-bogen 'She is the darkness' (1997) af den amerikanske forfatter Glen Cook.

”Det er det eneste tidspunkt, hvor jeg kan koncentrere mig om at læse, selvom der jo er gang i metroen. Derhjemme vil jeg hellere lave andre ting. Jeg når måske et lille kapitel per tur, og læser også på vej ind i toget, når jeg står på perronen. Det er meget fedt med lidt fantasy på vej til arbejdet.”

Sarah, 34, restaurantejer. Læser 'Diary of a Teenage Girl: An account in Words and pictures' (2002) af den amerikanske forfatter og illustrator Phoebe Gloeckner.

“Det er en bog både med ord og tegninger, der handler om en teenager, der går for hurtigt frem i sit sexliv.”

”Jeg læser først og fremmest i metroen. Det er en vane fra studietiden, hvor jeg altid læste op til timerne på vej til skole. Det er fedt at sidde med en bog og være i sin egen lille boble, mens alle de andre også sidder med deres egen lille bog i deres lille boble.”

LÆS OGSÅ: Mænd, der læser, er det mest sexede på Instagram lige nu

LÆS OGSÅ: 11 bøger du påstår at have læst

LÆS OGSÅ: David er tilbage på sit stamsted to måneder efter terrorangrebet: "Selvfølgelig er jeg bange, men vi er nødt til at leve"

Se, hvad vi ellers skriver om: Tendenser og Bøger