Graffitimalere får 40 millioner kroner i erstatning for ødelagte vægmalerier

Graffitimalere får 40 millioner kroner i erstatning for ødelagte vægmalerier

21 graffitikunstnere har vundet en retssag om destrueret gadekunst.

I 2013 besluttede ejendomsmægleren Jerry Wolkoff, at han ville overmale den graffiti, der prydede facaden på hans lagerbygning i Queens. Blandt graffitimalere og kulturpersonligheder var bygningen kendt som 5Pointz, og blandt turister var det en stor attraktion. En dommer i Brooklyn har netop dømt, at overmalingen var i strid med kunsternes rettigheder og tildelte de 21 graffitikunstnere en rekorderstatning på 40 millioner for den destruerede gadekunst.

Selvom Wolkoffs advokater blev ved at med sige, at bygningerne var hans private ejendom, kunne det ikke ændre på, at han havde ødelagt det, kunsternes advokat kaldte: ”verdens største udendørs graffitimuseum.” I sin domsafsættelse tilføjede dommeren Frederick Block:

”Fordi 5Pointz var en prominent turistattraktion ville offentligheden utvivlsomt gerne have haft 10 måneder til at sige farvel til den formidable graffitikunst. Det ville have være en passende hyldest til kunsterne, der virkelig fortjener det.”

Han argumenterede også, at hvis Wolkoff havde ventet de 10 måneder, han ifølge lovgivningen om kunsternes rettigheder skulle vente, før han fjernede den, så havde der ikke været nogen sag.

”5Pointz var et tempel. Selvom det aldrig kan erstattes, så er dommen en monumental anerkendelse af vores kultur og kunstform,” udtalte graffitimaleren Jonathan Cohen.

LÆS OGSÅ: Dansk fotograf: Kendrick Lamar har plagieret min stil

LÆS OGSÅ: Ny bog om det skramlede København, der fik tæv af bulldozerne

LÆS OGSÅ: Quincy Jones i vildt interview: ”Michael Jackson stjal en masse sange”