Historier på podcast

Historier på podcast

Guide: 7 spændende historiefortællende podcasts

Når du har brug for lidt fordybelse her i påsken.

Er du allerede i fuld gang med den seneste sæson af Serials nyeste podcast, S-Town, eller måske har du allerede gjort den færdig? Var du stor fan af Third Ear x Politikens nervepirrende podcast-serie om kvinden med den tunge kuffert, og har du brug for ny inspiration til, hvad du nu skal downloade til din podcast-app? 

Så bringer Euroman dig her 7 forslag til fortællende podcasts, så du på ny kan fordybe dig med spændende historier i dine hørebøffer.

Og husk, at hvis du vil lytte til spændende interviews med blandt andre Den Korte Radioavis, Rune Klan, David Nielsen og Suspekt, eller få nye tips til din garderobe, så kan du også altid downloade Euromans helt egen podcast på iTunes her. 

Radio24syv Dokumentar

Hvis du ikke allerede nu abonnerer på Radio24syvs dokumentarer, så er der ingen undskyldninger længere. Historierne varierer fra uge til uge, hvor man får forskellige perspektiver på menneskers liv eller konflikter. Det gør du for eksempel i "Jul på Nørrebro", hvor man følger to demonstrerende grupper - den ene som ønsker jylepynten tilbage i gadebilledet, mens den modstridende gruppe kalder den første for racister.

I en af de nyeste dokumentarer, "I seng med Citronella", fortæller den kørestolssiddende og muskelsvind-ramte Lone om sine mange seksuelle partnere hun finder på Scor.dk, og om de naturlige lyster hun føler på trods af sit handicap.

Ellers kan du også finde nogle af de sjovere dokumentarer, som, for eksempel, den om kokken Per der med latter i stemmen kan fortælle i "Et kokkeliv" om den hårde branche, de store magthierarkier og drømme om at arbejde i Frankrig under en af de allerstørste Michelin-kokke, eller "Spørgeskemaet til mine eks'er", hvor journalisten Ea Ørum går selvkritisk til værks og spørger sine venner og gamle ekskærester, om hvorfor de tror hendes forhold gik i stykker. 

"Radio24syv Dokumentar" kan du finde, der hvor du lytter til podcasts eller på Radio24syvs app eller hjemmeside

Dobbeltmordet

Du har måske allerede hørt om krimiserien "Dobbeltmordet" fra DR, som i mange uger har figureret på iTunes top 10-liste over de mest populære podcasts. Og med god grund, for ikke nok med at du får et indblik i et solidt stykke Danmarkshistorie, så er drabet på ægteparret Jacobsen i deres herskabelige hjem på Peter Bangs Vej i 1948 en større mordgåde end som så.

Blev de brutalt myrdet på grund af stridigheder med en mulig elsker til hustruen? Var det fordi de var værnemagere og havde gjort sig uvenner med modstandsbevægelsen? Eller måske en af de mange, mange andre teorier? "Dobbeltmordet" er ikke afsluttet endnu, og tilrettelæggerne samler løbende information. Måske har du selv en ny teori, som de ikke har vendt? 

Du kan lytte til "Dobbeltmordet", der hvor du finder dine podcasts eller på DRs app eller hjemmeside

Bag om København 

Dyk ned i historiefortællinger fra de mange forskellige sociale lag, der har bevæget sig igennem Danmarks hovedstad København med podcasten "Bag om København" fra Københavns Biblioteker. De mange forskellige dokumentarer serverer lette historiske fakta for dig i korte episoder, der aldrig varer længere end en halv time, men med stemningsmusik og specifikke hovedpersoner, der viser dig en bestemt tid igennem deres øjne.

Man skal dog ikke have sarte ører, når man lytter til mange af "Bag om København"s podcasts, for der bliver ikke lagt fingre i mellem i beskrivelserne af, for eksempel, hvordan danskerne behandlede 'feltmadrasserne og tyskertøserne' under 2. verdenskrig eller hvordan man torturerede fanger og behandlede psykisk syge i tidligere tider.

"Bag om København" kan findes, der hvor du lytter til dine podcasts, eller på Københavns Bibliotekers hjemmeside.  

LÆS OGSÅ: Ny Euroman Podcast med Suspekt: Om kærlighed, den nye plade og om sidste gang de følte sig som rigtige mænd. 

Third Ears arkiv 

Du har muligvis hørt mange af de nyeste produktioner, som Third Ear har lavet i samarbejde med Politiken, for eksempel "Kvinden med den tunge kuffert", "Historien om Lukas" eller "Ringbindsattentatet", men vidste du at Third Ear faktisk har produceret podcasts siden 2009? Så der er et hav af ekstremt spændende fortællinger, der beskriver alt fra miljøer, mennesker og fænomener i sig selv. 

Giv dig i kast med historien om gigantsvindleren Casper Rieper-Holm, der siden han var helt ung teenager har udgivet sig for at være alt fra en canadisk ishockey-stjerne til mangemillionær med velgørende tanker for en lokal håndboldklub i "Rieper-Holm-sagen". Få malet et skønportræt af det lille landsbysamfund ved navn Poetry i staten Texas, der kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen inden de store industrialiserede storbyer opsluger dem, i den prisvindende dokumentar "Poetry, Texas". Eller måske du har lysten til en god, gammeldags kærlighedshistorie, hvor intriger med penge, magt og narkokriminalitet går i mod de forelskede hovedpersoner i dokumentaren "I et forhold med..."

Third Ears podcasts kan alle høres på for eksempel iTunes, eller der hvor du lytter til dine podcasts, eller på Third Ears hjemmeside.  

Strangers

Den anerkendte producent Lea Thau står bag "Strangers", en podcast, der tager dig med bag facaden og fortæller historier om de mennesker vi kan møde på gaden, og de mange oplevelser og følelser de har.

Et godt sted at starte er historien om det homoseksuelle par Patrick og Steve. De lever en behagelig tilværelse med fester i nattelivet, men beslutter sig en dag for at de vil adoptere. Desværre er det dyrt at adoptere for parret, så i stedet beslutter de sig for at få et plejebarn, som de så senere hen måske kan få mulighed for at adoptere. Til deres overraskelse går der ikke mere end få timer før de får et spædbarn leveret til deres dør 'lige som en pizza', fortæller de, og det viser sig at beslutningen om at få et plejebarn bliver langt hårdere end forventet, da de biologiske forældre ikke slipper den nyfødte så let. Fortællingen om Patrick og Steve hedder "Two Men & a Baby" og ligger sammen med over 70 andre fortællinger fra "Strangers".

Du kan lytte til "Strangers", der hvor du finder dine podcasts. 

LÆS OGSÅ: Euromans podcast med David Nielsen: "Folk vil se ting der går galt. De vil se folk stemt ud af Paradise Hotel og trænere fyret"

Dan Carlin's Hardcore History

Er du vild med historie? Uanset om du er eller ej, kan jeg garantere, at det bliver svært for dig ikke at blive fanget af podcasten ”Dan Carlin’s Hardcore History”.  Amerikaneren Dan Carlin går med sin mørke og engagerede stemme helt tæt på historiske begivenheder, lige fra 1. Verdenskrig til Apache-indianernes overgivelse. Og selvom episoderne ofte strækker sig over minimum tre timer, er det svært ikke at blive fanget af hans fortælling og analyser, der drager popkulturelle referencer og paralleller til vores moderne samfund. 

De seneste episoder af ”Dan Carlin’s Hardcore History” kan findes på iTunes, og hvis du bare ikke kan få nok, kan tidligere episoder erhverves for cirka $2 på www.dancarlin.com

Crimetown

Hvis du bare ikke kan få nok af krimier, så bliver du nødt til at gå ind og abonnere på Gimlet Medias "Crimetown", som skaberne af HBOs omtalte dokumentarserie "The Jinx" står bag. De forstår virkelig at ramme den rette stemning med deres fortællestemmer, underliggende musik og interessante interviews i de mange forskellige episoder, der i hver sæson udspiller sig i det kriminelle miljø i en amerikansk by.

I den første sæson er vi i byen Providence på Rhode Island, hvor mafiaen har infiltreret en snart mere og mere korrupt by, og i hver ny episode fortælles der nye vinkler på de mange typer af blodsplattende kriminalitet, der er foregået i byen henover mange årtier. Alligevel er det stadig en god idé at lytte til episoderne kronologisk, da mange af karaktererne fra det alsidige persongalleri går igen i flere episoder. 

Du kan lytte til "Crimetown", der hvor du lytter til dine podcasts eller på "Crimetown"s hjemmeside, hvor du også kan læse mere om hver enkelt episode.    

LÆS OGSÅ: Den Korte Radioavis i Euroman Podcast: "Til en fødselsdagsfest puttede en taber MDMA i min øl"

LÆS OGSÅ: Radiochefernes egne favoritter: 9 fede podcasts

LÆS OGSÅ: Nyt afsnit af Euromans modepodcast med Erik Brandt og Morten Angelo