Her er de 10 dyreste serier nogensinde

Her er de 10 dyreste serier nogensinde

De helt store producenter satser i højere grad end tidligere på den serielle form med voksende budgetter til følge.

Indholdet på diverse streamingtjenester vokser hurtigere, end man kan nå at se det, og det samme gør budgetterne. I august udtalte indholdschefen på Netflix, Ted Sarandos, at firmaet ville hæve budgettet fra 36 milliarder kr. i 2017 til 42-46 milliarder kr. i 2018. Og der er intet der tyder på, at udviklingen skulle stoppe der.

Den gode serie kan følge og udvikle karakterer og en historie over længere tid end spillefilmen, og det er i høj grad det, der har tiltalt seerne siden produktionen af serier eksploderede.

Men for at en succesfuld serie skal kunne fortsætte i mere end blot enkelte sæsoner, skal der indgås nye kontrakter, der stiger mindst lige så hurtigt som seertallet. Og der skal ofte laves kostumer og produceres vildere og dyrere specialeffects, som nemt får en sæson til at koste en lille formue. Her kommer listen over de dyreste serien nogensinde:

1. ’The Crown’

Netflix’ biografiske mega-satsning om dronning Elizabeths tidlige regeringstid er den dyreste serieproduktion nogensinde og kostede knap 80 mio. kr. per afsnit. Med en stor skuespiller- og statiststand plus enorme produktionsomkostninger til kulisser, rekvisitter og kostumer kan serien sammenlignes med Timur Bekmambetovs historiske drama ’Ben-Hur’, der i sin tid var den største filmproduktion nogensinde med 10.000 statister, 200 kameler og 2.500 heste.

2. ’ER’

Det amerikanske hospitalsdrama om sygeplejerskerne og lægerne på County Hospital i Chicago var en kæmpe succes, der i storhedstiden tiltrak 30 mio. seere per sæson i USA. Med George Clooney på rollelisten og en stigende seerbase betalte Warner Bros. op mod 78 mio. kr. for hver episode. Det folkekære danske forsøg ’Hvide Løgne’ måtte se sig slået på alle parametre.

3. ’The Get Down’

Den ekstravagante Baz Luhrmann-musicalserie om hip-hoppen og discoens fremkost i 70’ernes New York gennem en gruppe teenageres øjne, var et kæmpe flop. Det var den første originale Netflix-serie, der blev afblæst efter kun en sæson, og selvom idéen måske var god, så kunne musicalgenren ikke bære historien fra The Bronx. Hver episode kostede streamingtjenesten i omegnen af 66 mio. kr. og satte en ny standart for, hvor groft en serie kunne fejle.

4. ’Friends’

Det er ikke kun serier med specialeffects og omfattende produktioner med hundredevis af statister og figurer, der sætter nye standarter for økonomien bag de serielle produktioner. En forholdsvist ’billig’ produktion som ’Friends’ levede af vennernes ansigter og personlighed, som fik lønningerne til at stige i takt med populariteten. Da de nåede til den tiende og sidste sæson krævede hver ’ven’ 6 mio. kr. for en 25-minutters episode, som fik sæsonen til at koste 60 mio. kr. for hvert afsnit.

5. ’Game of Thrones’

Det episke ridderne-om-det-runde-bord-inspireredede magtdrama om den kolde jerntrone har været en af de absolut dyreste serieproduktioner nogensinde. Fra sjette sæson har ’Game of Thrones’ kostet ’nord’ for 60 mio. kr. for hver episode. Og selvom antallet af afsnit har være dalende, siden første sæson fik præmiere, har budgettet været det samme, som betyder, at hver ny episode vil koste mere end nogensinde før.

6. ’Rome’
54 mio. kr. per afsnit.

7. ’Marco Polo’
54 mio. kr. per afsnit.

8. ’Sense8’
54 mio. kr. per afsnit.

9. ’Camlot’
42 mio. kr. per afsnit.

10. ’Frasier'

31 mio. kr. per afsnit.

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Streaming, HBO og Game of Thrones