Når en ny to-dags dansk reggae festival åbner med store danske og internationale navne blot få hundrede meter fra Christiania, må man nok forvente at blive en smule sideskæv, hvis vinden er frisk. Men der bliver formentlig ikke røget mere der end eksempelvis på Roskilde eller Copenhell. Det mener Raske Penge alias Rasmus Poulsen, der som et af hovednavnene skal spille lørdag aften den 31. august på den store scene.

”På alle festivaler bliver der røget, men det er ikke kun derfor, folk kommer. De kommer for at være sammen og for musikken. Og i dette tilfælde kommer de nok primært fordi programmet er i særklasse godt."

Skal festivalen blive en succes, afhænger det af, at svenskerne tager turen over sundet. I Sverige er der en stor reggae-kultur, og de har også haft lignende store festivaler som den, der åbner i København. Her blev den i Uppsala dog ødelagt af nidkære myndigheder, siger Rasmus Poulsen.

”Reggae og cannabis er jo stærkt associeret. Og myndighederne valgte derfor at indførte en nul-tolerance på festivalen. De satte et telt op, hvor de kunne afhøre 25 personer ad gangen, de urin-testede publikum og ransagede de optrædendes hotelværelser og deporterede flere store sangere fra landet. Og det gjorde, at der ikke var rart at være der."

Tidligere har der været en lokal reggae-festival i tre år i Silkeborg, men det er først nu, at Danmark får en stor international festival. Og det skyldes ikke mindst genrens stigende popularitet de senere år. 

”I Danmark har der de seneste år været en sammenfald af gode udgivelser, der har været en succes som Wafande, Eaggerstunn og Klumben. En af årsagerne til at der er så mange lige nu er en konsekvens af, at Blikstok Røgsystem og Natasja for nogle år siden havde så stor succes, og det startede nogle nye folk op. En ny generation,” forklarer Rasmus Poulsen.

Du skal selv spille på hovedscenen lørdag. Hvad kan folk forvente?

”Vi har tænkt os at komme med et nyt set.  For sådan en som mig er den her festival med et skandinavisk fokus en drøm, der går i opfyldelse. Det kunne være så fedt, hvis de i vores nabolande kom til at høre, hvad der foregår i Danmark lige nu. Der sker virkelig noget spændende. ”

Festivalen åbner torsdag den 29. August kl. 18. og slutter ikke søndag kl. 16.00. Der vil være tre scener, og nogle af navnene er Alborosie (IT/JA), Groundation (US), Mr. Vegas (JA), Helt Off, Raske Penge & Klumben og Syster Sol.
scandinaviareggaefestival.com