”Jeg var overbevist om, at jeg kunne alt i verden med en kasse plader under armen”

DJ'en og den tidligere MTV-vært Thomas Madvig fortæller om et liv med Ibiza-fester, flugten fra en gæld på en halv million og glæden ved at gå i baglås

Den er jeg vokset fra: Simple Minds - ’Up on the Catwalk’
”Når jeg sætter den på, kommer jeg tilbage til den tid, hvor jeg havde bananfrisure, Kappa-tøj og hullede jeans nede i strømperne og strømperne i et par Kawasaki-sko. Men efter andet omkvæd bliver den her 80’er-lyd ret begrænset. Da jeg var teenager, tænkte jeg, at jeg aldrig ville blive træt af den plade. At den ville være fantastisk i tid og al evighed. Jeg er ikke vokset fra den, fordi jeg har lyst til det, eller fordi det er blevet gammelt, men fordi det er blevet outdated. Alligevel betyder den meget for mig, fordi den står som et klenodie fra en vigtig tid i mit liv.”

Den tager mig tilbage: De’Lacy - ’Hideaway’
”Når jeg sætter det her album på, løber der en billedkaskade igennem mit hoved. Der er jeg på Ibiza som dj og dansetrold. Jeg var med på det hold, Kjeld Tolstrup (dansk dj, red.) absolut ville have med sig, når han spillede, fordi han vidste, vi sørgede for en fest. Samtidig spillede jeg selv som dj, fordi jeg havde fået den idé, at den bedste måde at komme af med min gæld på 500.000 kr. i Danmark var ved at rejse langt væk, feste og tjene penge. Det holdt i tre uger, så havde jeg færre penge end før. Jeg mødte en, og vi stak sammen af til London, og lang historie kort endte jeg som vært på MTV. Det nummer minder mig om en vild tid, hvor housemusik og ecstasypiller lige var kommet, og hvor jeg var overbevist om, at jeg kunne alt i verden med en kasse plader under armen.”

Den inspirerede mig: Jean Michel Jarre - ’Oxygène’
”Min far var tømrer og skar guitarer ud af træ til min storebror og mig, så vi kunne være Gasolin’. Det ændrede sig, da min storebror spillede ’Oxygène’ for mig. Han er fem år ældre end mig, og jeg har været 10 år. Han hev mig tit ind på sit værelse og spillede plader for mig, når han havde fået nogle nye, da vi boede i Farum, og han forklarede mig alt om musik og vidste alt om detaljerne og de forskellige metoder, de brugte. Det var første gang, jeg hørte denne her helt specielle lyd, og jeg kan huske, at jeg tænkte: ’Hvad er det her, og hvorfor lyder alt ikke sådan?’ I dag forstår jeg ikke det fede i rigtige instrumenter, og jeg bliver decideret vred af at høre ordet orkester.” 


Franskmanden Jean-Michel Jarre var kongen af elektronisk musik i 80erne. Her er han i gang ved laserorglet. Senere blev han overhalet indenom af en ny generation af elektromusikere. Foto: Getty Images. 

Den hører jeg oftest: Melody Gardot - ’My One and Only Thrill’
”På min computer kan jeg se, hvad jeg har hørt mest af al den musik, jeg har, og det er den amerikanske jazz-singer-songwriter Melody Gardot. Det er en damelækker sag med crooner, strygere og hele lortet. Jeg har været til koncert med hende sammen med min kæreste og synes, at den her plade er oppe på niveau med Getz og Gilbertos ’The Girl from Ipanema’. Selv om jeg hører flest ting fra undergrunden, er jeg vokset op med ABBA, Duran Duran og meget andet pop. Det har fyldt den ene halvdel af mit liv. Og jeg er også glad for jazz, så Melody Gardot er en god blanding.”

Den hører jeg for tiden: Bob Moses - ’Hands to Hold’
”Jeg har altid kunnet lide at rode i kasser med lp’er, men jeg er også ret vild med det digitale modstykke. På iTunes og på Beatport kan man klikke på ’You might also like’ og så gå på safari i ny musik. Det er en jagt på et fix, som jeg er på hver tredje uge. Jeg opererer med, hvilken musik jeg kan lide lige nu og her. Det kan være, jeg er inde i en periode, hvor jeg er til noget dystert eller til noget helt vildt happy, og så køber en masse af den slags, men for hver 100 numre, jeg køber, er der måske fem af dem, jeg stadig kan lide om en måned. For lidt tid siden opdagede jeg en Brooklyn-gruppe, der hedder Bob Moses, som jeg er gået helt i baglås over. De kombinerer indie med elektronisk house, electronica og guitarlyd. Alt i alt en bouillonterning af ting, jeg kan lide.”

Thomas Madvig (F. 1972). Debuterede som radiovært som 12-årig, havde sit første dj-job, da han var 17 og blev senere internationalt kendt som MTV-vært. Hans musiksamling består af 12.000 vinyler og 15.000 mp3-filer. I starten af 2016 åbnede han baren Mein i Studiestræde 5. Stedet spiller house og electronica.

LÆS OGSÅ: Verdens største kopiband: "Selvom folk kommer for at se os, kommer de i virkeligheden for at glemme, at de ser os.”

LÆS OGSÅ: Den musiske kamæleon: 9 nedslag i David Bowies karriere

LÆS OGSÅ:  Saybia efter syv års pause: "Vi er ikke et revival band. Vi har givet håndslag på, at vi skal blive ved at udvikle os"

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Bøger