Allerede før premieren herhjemme har Gustav Møllers spillefilmdebut ’Den skyldige’ høstet ros og international opmærksomhed. Den psykologiske thriller har vundet publikumspriserne ved de prestigiøse filmfestivaler Sundance i USA og IFFR i Rotterdam.

’Den skyldige’ foregår på en og samme location, en alarmcentral, og tager sin begyndelse, da politibetjenten Asger Holm besvarer et 112-opkald.

En kvinde i den anden ende af røret siger, at hun blevet kidnappet. Kort efter bliver forbindelsen afbrudt, og Asger Holm — i skikkelse af skuespiller Jakob Cedergren – sætter alt ind på at opspore kvinden og hendes kidnapper. Det eneste redskab, han har i jagten, er telefonen på alarmcentralen.

”Jeg blev blæst helt bagover, da jeg læste manuskriptet første gang. Det var en page-turner, og idéen er jo bare virkeligt god. Asger Holm taler i hele filmen, men hans ansigt er det eneste, vi ser. Når man som publikum derfor kun hører de andre medvirkendes stemmer, uden at se dem, så bliver man aktiveret. Man danner sine egne billeder. Det, synes jeg, er enormt spændende,” siger Jakob Cedergren.

Du er alene på alarmcentralen i næsten hele filmen, og dine eneste ’medspillere’ er inde i telefonrøret. Hvordan foregik optagelserne?

”Vi filmede i 13 dage i et nedlagt rengøringsfirma på Nørrebro, nede i en kælder. De andre skuespillere, der lagde stemmer til opkaldene, sad i et rum ved siden af og indtalte i realtid. Det var meget intenst, og vi prøvede at nå frem til en tilstand, hvor nerverne sad lidt ude på tøjet. Jeg var på i 10-12 timer om dagen, og vi optog i lange takes, det længste på 32 minutter, så jeg var godt brugt bagefter. Men jeg var i trygge hænder hos Gustav (Møller, red.). Han er en begavet og på alle måder tillidsfuld mand, som får det bedste frem i en.”

Du var til stede, da ’Den skyldige’ blev vist på Sundance og i Rotterdam. Hvordan var modtagelsen hos publikum?

”Det var overvældende. Filmen overrasker folk, fordi den er så spændende, og den tog røven på dem på præcis de steder, vi havde håbet på. Det her er jo ikke bare en heist-film (genre inden for krimifilm, hvor plottet har mange overraskelser, red.). Den har også en dybere karakterhistorie om betjenten Asger Holm, som man bliver taget med af. Det er en film fyldt med gåder, og den ligner virkelig ikke noget, man har set før.”

Hvad vil du tage med videre fra din hovedrolle i ’Den skyldige’?

”Ja, jeg har i hvert fald aldrig tidligere prøvet at sidde og kigge på mit eget nærbillede på lærredet i halvanden time, ha!”

'Den skyldige' havde dansk premiere 14. juni. 

LÆS MERE: HBO’s store satsning ’Succession’ skuffer en smule

LÆS MERE: Søren Malling om at slå igennem internationalt: ”Jeg er 54. Hvis jeg skal have en chance for at prøve det her eventyr, så er det nu”

LÆS MERE: 15 fede ting du skal se på DR