Kirk Douglas fylder 100: Her er hans elleve bedste film

Tillykke med den runde fødselsdag, Kirk!

”Jeg er Spartacus”.

Skuespillerikonet Kirk Douglas runder de imponerende 100 år i morgen, den 9. december. Med tre Oscar-nomineringer, to Golden Globes og mere end 90 film på CV’et står han tilbage som en af USA’s største skuespillere nogensinde. 

Han er også den sidst overlevende stjerne fra Hollywoods guldalder.

Douglas startede sin karriere dengang, film var i sort-hvid og var noget man så foran det store lærred i biografen.

De fleste kender ham for hovedrollen i ’Spartacus’ af Stanley Kubrick fra 1960 som galejslave, der tager kampen op mod undertrykkelse. Den maskuline skuespiller med den karismatiske kløft i hagen og stenhårde brystkast har dog også en lang række af andre store hovedroller bag sig.

For at fejre Douglas' fødselsdag bringer vi her en liste over hans elleve bedste film:

'Out of the Past,' 1947

Douglas spiller gangsteren Whit Sterling, der hyrer en privatdetektiv til at finde sin kone Kathie Mofatt, der skød ham og stak af med 40.000 $. Filmen har karakteren 8,1/10 på verdens største filmdatabase IMDB.com.

’Champion’, 1949

Douglas får for alvor sit gennembrud med ’Champion’ som en bokser, der vil gøre alt for at komme til tops inden for sin sport. Præstationen giver Douglas sin første Oscar-nominering.

'Young Man with a Horn, 1950

Her spiller Douglas direkte over for veninden Lauren Bacall som en ung og succesfuld jazztrombonist, der på den anden side kæmper med et dårligt ægteskab og alkoholproblemer.

'Ace in the Hole', 1951

Douglas gør igen en stor figur som den kyniske og falleret journalist Chuck Tatum. Filmen blev nomineret til to Oscars for bedste historie og screenplay.

'The Bad and the Beautiful,' 1952

I dette psykologiske melodrama har Douglas rollen som en filmproducent. Han modtager karrierens anden Oscar-nominering for præstationen.

'Lust For Life,' 1956

For denne præstation som den verdensberømte maler Vincent Van Gogh får Douglas’ sin tredje og sidste Oscar-nominering i karrieren.

'Paths of Glory.' 1957

Douglas udser den talentfulde instruktør Stanley Kubrick og hyrer ham til 'Paths of Glory'. En krigsfilm, der handler om, hvordan det franske militærsystem under første verdenskrig vil henrette tre tilfældige soldater fra et kompagni, hvor halvdelen af soldaterne nægter at angribe en umulig position på den tyske front.

'Gunfight at the O.K. Corral,' 1957

Douglas'rolle som Doc Holliday er blevet beskrevet som en hans mest komplekse roller nogensinde.

'Spartacus,' 1960

Hans mest berømte rolle som galejslaven 'Spartacus'.

'Lonely Are The Brave,' 1962

Her er han cowboyen Jack Burns, der arrangerer at få sig selv fængslet for derefter at flygte med en gammel ven, der er blevet idømt fængsel. Douglas har selv udtalt, at det er en af de roller, som har betydet mest for ham.

In Harm's Way,' 1965

Douglas spiller for første gang sammen med både instruktør Otto Preminger og ikonet John Wayne. Douglas gør det som marineofficeren Paul Eddington, der er underkastet Waynes militærkommando i den målrettede kamp mod japanerne efter angrebet på Pearl Harbor.

Se, hvad vi ellers skriver om: Film og Skuespil