Da han skulle forklare konceptet for sit nye radio-program til en amerikansk ven, kunne han godt høre, hvor skørt det lød.

Vennen spurgte: “Du skal altså genoplive en afdød, stærkt højreorienteret politiker i et live-program, hvor folk kan ringe ind med spørgsmål om skat og islam?”

Svaret var ja, hvortil vennen sagde: ”Det ville aldrig være gået i USA.”

Men det gør den i Danmark. Gennem hele sommeren har satireprogrammet ’Hipster Glistrup’ ligget midt på dagen i den attraktive sendetid på Radio 24syv, hvor den ’Den Korte Radioavis’ normalt holder til (de har været på deres livs sexferie sommeren over).

Sune Lykke Albinus er manden, der lægger stemme til Glistrups helt specielle bornholmske accent og fortsætter den både folkekære og kontroversielle politikers korstog mod især skat. Men der er sket noget med Glistrup i løbet af de mellemliggende år. Han er blevet hipster.

”Siden gymnasiet har jeg kunne tale som Glistrup, og så var vi nogle stykker i Cannes, hvor vi opfandt denne karakter. Vi syntes, det kunne være sjovt, hvis Glistrup kunne sige ord som ’Instagram’ og’ hashtag’. En uskøn blanding af Glistrup og mig selv.”

Umiddelbart er der ingen logisk forbindelse med de to, hvilket måske er en af årsagerne til, at en halvråbende anarkist bliver til en helstøbt radiofigur, der fungerer så overrumplende sjovt, at mange har måtte stoppe i hækkeklipningen i sommerhuset for at grine højt. 

Sune Lykke Albinus er ellers ikke skuespiller, heller ikke satiriker, for den sags skyld. Han er uddannet filminstruktør fra uddannelsen ’Super 16’, og han ernærer sig til daglig ved at lave reklamer, kortfilm og videokoncepter til nettet.

Under en bytur med en af partnerne i Sunes nye filmproduktionsselskab Octopuss, Johan Stahl, og programchef på Radio 24syv, Mads Brügger, grinte de af figuren Hipster Glistrup, og de blev de enige om, at figuren burde have sit eget program.

Stationens anden programchef, Mikael Bertelsen, kom senere på, at det også skulle udvides til spørgsmål om islam, da Glistrup i sin levetid var stærkt optaget af emnet, der ikke er blevet mere uaktuelt de senere år.

”Glistrup har aldrig været mere relevant end nu. Donald Trump afspejler på mange måder jordskredsvalget i 1973 i Danmark, hvor Fremskridtspartiet stormede ind. På en måde ligner de hinanden, og alligevel ikke. For Glistrup vidste jo noget om noget,” fortæller Sune Lykke Albinus.

LÆS OGSÅ: Ny podcast om jakkesættets finesser, faldgruber og forbud - med Mikael Bertelsen og Esben Bjerre

Vi sidder på et byens nye spisesteder i København, Apollo Bar, der køres af Frederik Bille Brahe, og Sune har netop bestilt ’Greek Moutain tea’, der serveres i store skåle.

”Det er ret hipster-agtigt sted, du har valgt, vi skulle mødes”

”Jeg tænkte, det gav mening.”

”Du kan da sikkert finde mange, der synes, at jeg er hipster, selv om jeg ikke selv synes, jeg er det. Men jeg laver også popup-restauranter, kan godt lide naturvin, og går i underligt japansk Nike-collabtøj,” siger Sune grinende og fortsætter:

”Det med at være hipster er ikke noget, nogen vil tage på sig. Hvis man er hippie eller punker og støtter Jagtvejen og fri hash, skilter man med det og er stolt af det. Men ingen vil være hipstere. Jeg hater jo også selv på det.”

Hvert program starter med en monolog skrevet i samarbejde med en tekstforfatter fra Den Korte Radioavis (hun foretrækker en anonym tilværelse).

Her er et eksempel:

Skat er den tragisk ironi-farvede pride-orange lynlås på de semi-sømandsstrikkede pseudosweatre sponsored by Mads Nørgaard, som 97 procent af de danske mænd over 37 er i besiddelse af. Selv om de ligeså godt kunne bære et skilt med ordlyden: 'Hej, jeg er blevet kastreret. Hvad har du udrettet i dag?

Det har været sjovt at gøre op med nogle af ting, vi omgiver os med, som skal skille os ud, men som ofte har den modsatte effekt, siger Sune Lykke Albinus.
”Det er ikke fordi, jeg har læst op på, hvad det indebærer at være hipster.

Jeg har bare været mig selv og hatet på ting, vi ikke synes er fede, som fx den der Mads Nørgaard-trøje med den orange lynlås. Jeg kan bare ikke forstå, at vi skal have den samme trøje alle sammen.

Vi er alle sammen blevet bloggere og vores eget brand. Vi vil være unikke, og i den jagt ender vi alle med at ligne hinanden. Vi har alle sammen taget et billede af os selv på en flot strand, lagt det på Instagram og skrevet ’office of the day’,” siger han og griner.

En anden monolog starter sådan her:

Skat er den første morgen med tømmermænd, efter du er flyttet ind i det veganske kollektiv, som nu udgør dit hjem, fordi du er blevet smidt ud af kæresten.

Men heldigvis er du god til at lyve, og derfor sagde du bare 'ja, jeg er hundrede procent veganer. Jeg hader kød og onde mennesker', da optagelsesudvalget spurgte, om du var ægte veganer.

Så nu ligger du i din seng bygget af bæredygtige euro-paller ude af stand til rigtig at bevæge dig og ærgrer dig over de 10.000 smøger, du tyggede dig igennem i går. Mens du drømmer om en stor fed cheeseburger nede fra Mac’en proppet med chilli cheese tops"

Efter den daglige monolog kan lytterne ringe ind til de to rigtige eksperter i skat og islam. Her har de over sommeren givet helt sobre råd som, at det faktisk ikke er en god idé at gå under jorden for at undgå at betale skat, og at profeten Muhammeds kone faktisk var en aktiv forretningskvinde. Og ifølge Sune ville det ikke gå, hvis han skulle have fyldt hele timen hver dag selv.

”Ligesom Rasmus Bruun i Den Korte Radioavis, uden sammenligning i øvrigt, eller Casper Christensen i ’Mandrilaftalen’ er der brug for en straight guy, som jeg kunne spille op imod. De leverer en viden, og jeg saboterer det hele.”

Det er ingen hemmelighed, at Glistrup i sin levetid ofte tordnede mod ’muhammedanerne’, som han konsekvent omtalte dem, og noget af det, der bekymrede Sune mest var da også at få nedkaldt en fatwa over sig. Men reaktionerne var tværtimod de modsatte.

”Jeg fik henvendelser fra muslimer, der var glade for, at islam-eksperten Deniz Serinc har været med til at give et mere nuanceret syn på muslimer.”

Havde du nogle moralske overvejelser ved at portrættere en død person?

”Det er jo ikke Glistrup. Hvilket er ret tydeligt. Der er fx et program, hvor han bliver helt forelsket i ISIS og faktisk synes, det ville være meget fedt, hvis han kunne blive indlemmet der. For de har en rimelig swag font på de der flag, de går i nogle fede klæder og er ret eksklusive. Men det ville Glistrup jo aldrig mene.”

Hipster Glistrup var kun et sommerprogram, og selv om Sune ikke vil aflive figuren, er han sendt på ferie på ubestemt tid. I stedet har han netop etableret firmaet Octopuss med tre andre instruktør-kolleger.

En af hans første produktioner er en kortfilm, der udspiller sig på Roskilde Festivalen. Det er en kærlighedshistorie om et par, der har brudt med hinanden, og som mødes igen på festivalen. De to hovedpersoner er spillet af norske skuespillere.

”Vi rider Skam-bølgen,” siger Sune og griner:

”Den er faktisk lavet før Skam, den har bare ligget på en harddisk siden 2013, hvor vi har overvejet, om det skulle blive til en spillefilm. Der fik den ikke støtte, og nu udgiver vi den som kortfilm. Det er noget helt andet, men jeg håber, folk vil tage godt imod den.”

Hipster Glistrup er som tidligere skrevet på ferie, og der er endnu ingen planer om en genkomst lige nu. Sune er blot glad for, at han fik chancen for at leve figuren denne sommer.

”Jeg har aldrig optrådt før og spillet teater, men jeg var bare heldig at have nogle gode folk til at støtte mig og bakke mig op. Mikael og Mads troede på det. De tør lave noget andet, og det er ikke så højtidelig som på DR. De giver nogle andre folk chancen. Ellers var det aldrig blevet til noget.”

 Du kan se hans nye film her: