Fyre Festival
Foto: Fyre Festival Fyre Festival lovede supermodeller og luksuriøse omgivelser. I stedet fik gæsterne lange køer, dårlig mad, for få telte - og sandfluer.

Fyre Festival

Medarbejder på Fyre Festival: ”Det var dømt til at blive en katastrofe”

En tidligere medarbejder på den skandaleramte festival fortæller om kaotiske arbejdsforhold og artister, der ikke blev betalt.

Da Chloe Gordon landede på øen Great Exuma på Bahamas 14. marts, fik hun et chok. Hun var blevet hyret som producer på luksusfestivalen, der lovede en unik oplevelse med gastronomi af høj klasse, store musiknavne som Blink 182, Major Lazer og Disclosure og en sand legeplads for ”elite millenials”, influencere og modeller. 

Men i stedet blev hun mødt af en byggeplads dækket af grus, uden tilstrækkelig plads til alle de telte som festivalen skulle bruge for at akkommodere gæster, artister og medarbejdere. Til gengæld var der masser af sandfluer.

Chloe Gordon skulle arbejde på festivalen som producer i to måneder, men efter bare fire dage sad hun på et fly tilbage til New York på vej væk fra det kaos, som festivalen, der er arrangeret af rapperen Ja Rule og entreprenøren Billy McFarland, havde udviklet sig til.

”Jeg fik at vide, at jeg skulle arbejde med et 11 personer stort team og et par af festivalcheferne. Produktionsholdet var helt nyt, og før vi ankom, blev vi bildt ind, at det hele var sat i gang. Men intet var blevet gjort. Festivalboderne var ikke på plads, der var ikke hyret en scene, og der var ikke sørget for transport. I bund og grund stod vi i en tom grusgrav, og ingen anede, hvordan vi skulle bygge en festivalplads fra bunden,” skriver Chloe Gordon på nymag.com, hvor hun fortæller om sin – meget – korte ansættelse hos Fyre Festival.

Alligevel tog hun fat på arbejdet. Chloe Gordon kontaktede artisternes managere og begyndte at koordinere. Men de vendte alle tilbage med det samme spørgsmål: Hvor er vores løn? Ingen af de annoncerede musiknavne havde set en krone af de penge, de var blevet lovet.

Sådan skulle Fyre Festival have set ud.

Det begyndte at gå op for Chloe Gordon og resten af holdet bag festivalen, at det ikke ville kunne lade sig gøre at afholde festivalen, og at det ville koste 50 mio. dollars at lægge projektet ned og udskyde alle solgte festivalbilletter, der var blevet solgt for mellem 1.000 og 125.000 dollars, til 2018. Men ledelsen bad dem fortsætte, og de mest utilfredse medarbejdere på produktionsholdet blev fyret.

Efter et par dage blev Chloe Gordon ringet op af festivalledelsen. Hun erindrer, at beskeden lød noget i retning af: 

”Tillykke, de andre vil lade dig arbejde videre for festivalen! For to tredjedele af det beløb, du bad om. Og vi betaler ikke artisterne endnu,” skriver hun sarkastisk.

Samme aften sagde hun op. Og seks uger senere kunne hun se Fyre Festival falde sammen, helt som forudset, da Blink 182 valgte at trække sig på grund af dårlige produktionsforhold, dagen før festivalen skulle begyndte fredag 29. april. Siden er den ene skrækhistorie efter den anden kommet ud om lange køer, manglende teltpladser, dårlig mad og festivalgæster, der flygter fra øen. Og i går skrev Variety, at Ja Rule og Billy McFarland er blevet sagsøgt at 150 forurettede gæster, der tilsammen kræver 100 mio. dollars i erstatning.

Sådan så Fyre Festival ud i virkeligheden.

Fyre Festival beklagede det kaotiske forløb fredag og udskød festivalen på ubestemt tid. Alle gæster, der har købt billet, er desuden blevet lovet gratis adgang i 2018, hvor festivalen afholdes i USA. Men ifølge Chloe Gordon kunne meget have været undgået, hvis festivalledelsen havde lyttet til produktionsholdets advarsler: 

”Jeg kan ikke forklare, hvorfor eller hvordan fyrene bag denne festival ignorerede alle advarselstegn, de fik undervejs. Skriften stod på væggen. Jeg så det på første hånd for seks uger siden. De overså så mange basale ting. Og de glemte at få mig til at underskrive en hemmeligholdelsesaftale.”

LÆS OGSÅ: Heineken viser Pepsi, hvordan det skal gøres med ny reklame

LÆS OGSÅ: Balenciaga lavede 12.000 kr. dyr Ikea-pose – nu svarer Ikea igen

LÆS OGSÅ: Kim Kardashian mister 100.000 følgere efter nye billeder af sin numse