Michael Jacksons ikoniske jakkesæt udstilles - og genudgives

Michael Jacksons ikoniske jakkesæt udstilles - og genudgives

I juli måned kan du mindes Michael Jackson på en udstilling på National Portrait Gallery i London og klæde dig som ham i en ny kollektion fra Hugo Boss.

Officerjakke, en krølle ned over ansigtet og glimmerhandske på den ene hånd. Lang tid før hans stil blev ikonisk, dengang hans hudfarve stadig var mørk, lå Michael Jackson i et bredskuldret, lysende hvidt jakkesæt med en tigerunge på vej op ad benet på coveret af det, som skulle blive verdenshistoriens bedst sælgende album, ’Thriller’.

Da Michael Jackson mødte op til fotoskydningen af albumcoveret i 1982 hos fotografen Dick Zimmerman, var der ikke noget af tøjet på stativerne, som faldt i hans smag. Zimmerman har fortalt, at sangeren kiggede på fotografens skarpskårne og skinnende hvide Hugo Boss-jakkesæt og spurgte:

”Har I noget i den stil?”.

Fotografen smed tøjet, og Michael Jackson tog det på.
13 år efter Michael Jackson havde leveret det tilbage, bortauktionerede Dick Zimmerman Hugo Boss-jakkesættet for 27.000 dollar (cirka 168.000 kroner), hvilket han har udtalt, var en af de største fejltagelser i hans liv.

Til sammenligning blev den røde læderjakke fra musikvideoen til ’Thriller’ solgt for 1,8 millioner dollar (11,2 millioner kroner) i 2011.

Siden Michael Jackson gik fra sanger til superstjerne med ’Thriller’, har Hugo Boss bevaret en forbindelse til ham. I anledning af at han ville være fyldt 60 år til august, støtter det tyske modehus en udstilling på National Portrait Gallery i London, som hylder Michael Jacksons indflydelse på samtidskunsten.

Han var en af de mest indflydelsesrige kunstnere i det 20. århundrede, og når Kanye West trækker i rød læderjakke, og Beyoncé optræder med korslagte patronbælter ved SuperBowl, viser det, at Michael Jackson forsat er et ikon også efter sin død i 2009, både i popkulturen og i kunsten.

Udstillingen ’Michael Jackson: On the Wall’ rummer værker fra over 40 kunstnere heriblandt Andy Warhols farverige tryk af Michael Jacksons smilende ansigt fra 1982.

I forbindelse med udstillingen har Hugo Boss varslet, at udvalgte dele af BOSS kollektionen vil være inspireret af Michael Jacksons ikoniske stil, heriblandt en nutidig udgave af jakkesættet med en mere moderne silhuet. 

’Michael Jackson: On the Wall’, National Portrait Gallery, London. 28. juni-21. oktober 2018.

Se, hvad vi ellers skriver om: Stil og Musik