David Bowie

Ny bog udforsker den mørke side af Bowie

Kamæleonen David Bowie havde så mange sider og prøvede så meget i sit 69 år lange rockstjerne-liv, at forfatter Dylan Jones har lavet endnu en spændende biografi om ikonet, der ellers er blevet portrætteret adskillige gange før.

Der er masser af anekdoter om sex og stoffer i den nye biografi ’David Bowie. Et liv’.

En af groupierne, Cyrinda Foxe, fortæller blandt andet, hvordan hun bliver kaldt ind til Bowies soveværelse, hvor han har sex med en anden kvinde, fordi 'han har brug for en at snakke med.'

Andre gange vil Foxe selv ligge i sengen med Bowie, mens rockstjernens kone, Angie, sover i værelset ved siden af.
I et andet afsnit beskriver basisten Glenn Hughes, at Bowie i en kokain­psykose i Los Angeles i 70’erne begynder at se djævelen i swimmingpoolen, bliver besat af Adolf Hitler og er overbevist om, at Manson-familien kommer for at dræbe ham. Trippet holder ham kørende i flere dage, men han spiser sjældent og indtager nærmest kun mælk.

”Der var et øjeblik, da vi blev høje, hvor David begyndte at bløde fra øjet,” husker Hughes.

Dylan Jones, forfatter og redaktør, har skrevet en guldmine af anekdoter om rocklegenden David Bowie, der døde i 2016. Der er også fester med John Lennon og en middag med Frank Sinatra.

Det er lykkedes Dylan Jones at grave sig endnu dybere ned i Bowies liv. Et liv, der efterhånden er blevet skildret mange gange, både før og efter hans død. Jones har selv tidligere portrætteret Bowie i bogen ’When Ziggy Played Guitar: David Bowie and Four Minutes that Shook the World’ fra 2012.

For at finde nye sider af Bowie har Jones denne gang interviewet over 180 mennesker tæt på musikeren. Det gælder familiemedlemmer, venner, elskere, fans. Nogle af kilderne har aldrig før udtalt sig om deres forhold til Bowie. De afslører en mere kynisk og udspekuleret side af ham.

”Når du blev overflødig, var han færdig med dig,” siger sangerinden Ava Cherry, der var kærester med ham på et tidspunkt.

Mick Jagger fra Rolling Stones fortæller, hvordan hans venskab med Bowie også havde et element af konkurrence over sig.

”Når han mødte mig, ville han give mig et kram, og så kunne jeg føle hans hånd bag kraven på min skjorte. Han ville se, hvad jeg havde på. Han plejede at kopiere mig nogle gange, men han var altid ærlig omkring det. Hvis han tog et af mine moves, ville han sige: ’Det er et af dine – jeg har lige prøvet det.’”

Bogen giver et sjældent indblik i musikeren, der havde så meget overskud, at han kunne iscenesætte en hel plade om sin død med det endelige værk ’Blackstar’ fra 2016.

’David Bowie. Et liv’ af Dylan Jones udkommer i en dansk oversættelse på forlaget Momenta i slutningen af marts.

Stadig rift om David Bowies plader

Andreas Halberg, 44, pladesælger i Mint Records på Frederiksberg:

Hvordan sælger David Bowies plader?

”Fantastisk. Det er hele hans katalog, der er rift om – fra de første til de sidste. Han er en musiker, der favner bredt, fordi han både har den kunstneriske og poppede side. Efterspørgslen kommer fra hardcore-samlere og almindelige musikbrugere, hvilket gør, at han er én af dem, der sælger allerbedst her i butikken. Jeg vil tro, at vi langer 30 Bowie-plader over disken om måneden. Det er nok til at komme i en top-5 hos os.”

Hvordan ændrede salget sig efter hans død?

”Dødsfaldet gjorde bare interessen for ham endnu større. Men David Bowie har altid solgt godt, hvilket gør ham anderledes end fx Prince. Vi havde mange Prince-plader til 10 kroner, som vi i dag kan tage over 100 kroner for. Der var nogle enkelte album med Bowie, som vi havde svært ved at komme af med, men som nu ryger med det samme. Det er dem fra 90’erne, som af mange fans ellers har været forhadte.”

Hvad er den dyreste plade, I har solgt med ham?

”Det er det sjove ved det, for det er nemlig de forhadte 90’er-ting. Det skyldes, at rigtig mange mennesker i den periode begyndte at skippe deres vinylsamlinger til fordel for cd’erne. Når der så kom en vinyl, var det i meget små oplag, og nu vil alle pludselig have de udgivelser igen, men der er bare ikke så mange af dem. Albummet ’Earthling’ fra 1997 sælges til omkring 1.500 kroner. Jeg kan se på auktioner på nettet, at den dyreste Bowie-plade er hans første fra 1967. Den bliver sat til salg for over 18.500 kroner, hvis den er fra de første oplag.”

LÆS OGSÅ: Theis Ørntoft er klar med sin debutroman: ”Der er en voldsom vrede imellem kønnene i øjeblikket”

LÆS OGSÅ: Røg er tykkere end blod: ”Det er den hyggeligste og mest ildelugtende fætterkusinefest”

LÆS OGSÅ: Tom Hardy deler de første billeder i rollen som Al Capone