Sponsoreret af Lindhardt og Ringhof

Da Niels Krause-Kjær begyndte at skrive ’Nedsmeltning’, vidste han godt, at den politiske intrige skulle dreje sig om klimadiskussionen, men i virkeligheden lægger forfatteren de første brikker i bogens puslespil et helt andet sted.

”Når jeg skriver en ny Ulrik Torp, er der flere ting, jeg lige skal finde ud af. Hvor skal han nu arbejde? Hvor skal han have problemer i sin karriere? Jeg skal have placeret ham i en eller anden journalistisk situation, som giver håb, men som alligevel er problematisk,” siger Krause-Kjær og fortsætter: 

”Jeg har længe tænkt, at Torp skulle have sig et job som chefredaktør på en lokalavis – altså sådan en gratis husstandsomdelt ugeavis. Der er tilstrækkeligt mange udfordringer bundet op på sådan en lokalavis,” griner forfatteren.

Den næste brik, Krause-Kjær skal have på plads, er det politiske emne, han gerne vil beskæftige sig med i bogen. 

”Den politiske intrige skulle dreje sig om klimadiskussionen eller klimakampen, som vitterligt er en af de største kamppladser i vores tid, samtidig med at der er noget generationskamp eller generationskløft, som kommer til syne i klimaspørgsmålet,” siger han.

”Det er, som om min generation, boomer-generationen, ikke har klimaet helt så present som de unge på 20. Der er endnu sådan en generationsudfordring, og for at lægge lidt ekstra pres på Ulrik Torp, udsætter jeg ham også for en MeToo-sag. Som den boomer, Ulrik Torp jo er, har han ikke helt forståelse for, hvad det er for nogle vittigheder, man kan fortælle i dag. Eller som man kunne fortælle for 10 år siden, men som bestemt ikke går i dag,” siger Krause-Kjær og opsummerer:

”Hvor skal Torp være, hvad er det for et samfundsemne, jeg gerne vil rode rundt i, og først derefter kommer plottet. Det er altså ikke plottet, jeg begynder med – og der muligvis nogle, som vil sige, at det kan man eddermame godt mærke, når man læser,” griner han.

Hvorfor har du valgt at dykke ned i klimadiskussionen?

”Det er den største og helt altovervejende udfordring, vores generation har at tumle med, og fordi det er så vigtigt, bliver det politiseret. Alle politiske emner bliver både brugt og misbrugt, og de mekanismer ville jeg godt ind på i ’Nedsmeltning’,” forklarer Krause-Kjær.