Velkommen til det nye Euroman Premium – mere originalitet til dig

A Very Murray Christmas med Bill Murray

Streaming: 5 serier og shows, der giver en dejlig dyster jul

For tiden svømmer der små perler rundt på streamingtjenesterne, som uden tvivl kan gøre både gløggen sur og klejnerne bitre.

Julen er en lysfest, når man kigger ud af vinduet og opdager glimtende kæder i træer og på altaner. Men de senere år er der rent faktisk kommet mere mørke ind i højtiden. I hvert fald hvis man kigger imod streamingland.

Her er der de senere år blevet skabt nogle brillante serieafsnit, hvor juletiden langt fra er noget, der bare foregår i familiens skød. Tværtimod handler flere af episoder og julespecials om ensomhed og identitetskriser. Det særligt elegante er, at det hele både er til at græde, grine og gyse over.

Man kan selvfølgelig spørge sig selv, hvorfor det dystre har indfundet sig på denne måde, men det hænger formentlig sammen med, at tiderne er nye ude i den virkelige verden. Klimakrisen bliver mere og mere sigtbar i horisonten, mens Brexit, Trump og europæiske demokratikriser kradser i folks bevidsthed. Samtidig har julefortællinger jo sådan set altid haft mørke grundstemninger, der dog ofte er blevet overdøvet af julelykke. Herhjemme finder vi sådan set det dystre i de fleste store julefortællinger – lige fra H. C. Andersens ’Den lille pige med svovlstikkerne’ til Paprika Steens biografaktuelle ’Den tid på året’.

Og samme tendenser ser vi altså også i udlandet. Tag nu blot disse fem versioner af en noget anderledes jul.

White Christmas i Black Mirror

Jon Hamm – jep, Don Draper fra ’Mad Men’ – er fuldstændig forrygende som den pæne mand, hvis image stille og roligt krakelerer i denne lange juleepisode. Fans af ’Black Mirror’-universet ved, at intet er, som det ser ud til at være i de dystopiske antologi-fortællinger, og det er ’White Christmas’ et sublimt eksempel på. Man kan næsten kun spoile, hvis man skriver noget om afsnittet, men konstateres skal det, at julen her er mere bitter og syret end sød og gavefyldt.

Kan streames på Netflix

Christmas Waltz i Mad Men

Og nu vi er ved Hamm, så skal det sublime ’Mad Men’-afsnit fra 2012 også nævnes. Den ikoniske serie om reklamebranchen i 1960’ernes New York syrer helt ud op til jul, og afsnittet ender bestemt ikke med en lykkesaglig én af slagsen. ’Christmas Waltz’ er det 10. afsnit i sæson 5. Det har alt, hvad der er godt ved ’Mad Men’.

Stærke dialoger, et uendeligt smukt tidsbillede og ikke mindst en dyster undertone. At en alternativ religion pludselig spiller en rolle også, gør kun afsnittet til en endnu mere besk kommentar til højtiden. Man rives simpelthen med! Nyd blot dette klip, der bestemt ikke sætter gang i julestemningen:

Kan streames på Viaplay

B.J. and the A.C. i Leftovers

I fjerde afsnit af denne dybt mystificerende serie, hvor et par procent af klodens befolkning er forsvundet, er det heller ikke fordi julen står og funkler. Det interessante ved afsnittet bliver imidlertid, at folk ikke forsøger at opretholde deres facader, men i stedet efterlades med deres følelser i mørket. ’The Leftovers’ formår på den måde at sætte et skarpt fokus på ensomheden og dermed bagsiden af den julede højtid. Det er ekstremt elegant og ubehageligt gjort.

Kan streames på HBO Nordic

A Very Murray Christmas

Bill Murray sner inde med nogle enkelte venner på et hotel. Lyder det ikke meget sjovt? Jo, men problemet er, at Murray skal optræde ved et stort varietéshow, som folk udefra nu pludselig ikke kan komme til. Det skaber en surmulende stemning, indtil den morsomme skuespiller vælger at tage sagen i egen hånd og skabe en drømmende og småfjollet jul.

Det er mesterinstruktør Sofia Coppola, som står bag denne lille julespecial og tonen er som i hendes bedste film ’Lost in Translation’ og ’Somewhere’. Bittersød med små stænk af optimisme undervejs.

Kan streames på Netflix

Camp David i Veep

I femte sæson af kultserien ’Veep’ drager den uduelige præsident i skikkelse af Julia Louis-Dreyfus til den ikoniske præsidentresidens Camp David for at holde jul med familien. Men det kan hun naturligvis ikke nøjes med, og derfor afholder præsidenten også nogle hemmelige møder med en kinesisk topdelegation undervejs, så hun kan forblive USA’s øverstbefalende. I den forbindelse giver hun blandt andet kineserne nogle gaver, der er ret undværlige.

Kan streames på HBO Nordic

Se, hvad vi ellers skriver om: Streaming, Serier, Netflix, Viaplay, HBO og Jul