Kanye Famous

Kanye West: 'Famous'

Taylor og Rihanna i seng med Kanye: Nu kan du se hans kontroversielle video

Hvem er voksdukker, og hvem er den ægte vare i videoen til ’Famous’?

I sidste uge offentliggjorde Kanye West med vanlig sans for selviscenesættelse sin seneste musikvideo live for et inviteret publikum. Siden da har videoen stadig kun kunnet ses at begrænset, om end udvidet publikum, idet den kun har været tilgængelig over musik-tjenesten Tidal.

Til gengæld er videoen, som er lavet til nummeret ’Famous’, blevet livligt diskuteret. For hvad var meningen med videoen, hvor Kanye ligger nøgen i en seng omgivet af berømtheder, som han enten har en direkte eller indirekte relation til?

Og hvilke af personerne Taylor Swift, Rihanna, George Bush, Donald Trump, Bill Cosby, Kim Kardashian West, Caitlyn Jenner, Amber Rose, Chris Brown, Anna Wintour og Ray Jay medvirker fysisk i videoen, og hvem er blot repræsenteret af en livagtig voksdukke?

Rækken af berømtheder består blandt andet af nuværende og tidligere sengepartnere: Kim Kardashian og Amber Rose, musikalske og andre samarbejdspartnere: Rihanna og Vogue-redaktør Anna Wintour og personer, som Kanye har haft direkte eller medierede kontroverser med.

Konflikten med Taylor Swift er velkendt, og Kanye selv forstår at udnytte dens mediehysteriske potentiale. For eksempel ripper han selv op i den i en linje til ’Famous’:

”I feel like me and Taylor might still have sex/Why? I made that bitch famous/I made that bitch famous”

Beefen med Bush skal man tilbage til eks-præsidentens regeringstid for at finde, da West live på tv kritiserede ham for ikke at bekymre sig om sorte mennesker.

Nu er videoen så via tjenesten Vevo blevet tilgængelig for os alle sammen, der kan se denne skare af venner, fjender og elskere samlet mellem lagnerne i en video, der visuelt er et direkte citat af den realistiske amerikanske maler Vincent Desiderio.

Og Kanyes ambitioner om at krydse grænserne mellem pop og finkultur bliver ekstra tydelige i videoens lange klaustrofobiske og begivenhedsløse intermezzo, hvor kameraet voyeuristisk panorerer tæt henover de sovende sengepartnere.

Hvis videoen vækker et vist fascinerende ubehag hos dig, er det værd at overveje, hvordan de medvirkende eller ufrivilligt portrætterede mammutkendisser selv har det med kunstværket.

Selv siger West til Vanity Fair, at videoen ikke er ”for eller imod nogen af dem. Det er en kommentar til berømmelse.”