Den 8. september udkommer det amerikanske rockband The National med deres syvende album. Men inden da står bandmedlemmerne Aaron og Bryce Dessner bag festivallen ’Haven’ på Refshaleøen d. 11. og 12. august.

Sammen med Claus Meyer og Mikkeller vil de skrue op for kvaliteten og det gode håndværk indenfor mad, øl og musik. Vi har spurgt Aaron og Bryce Dessner, hvad ’Haven’ kan og vil, og hvorfor de ikke vil have et VIP-område.

Hvor stammer idéen til ‘Haven’ fra?

Aaron Dessner: “Hver gang vi spillede i Danmark spurgte vi Jacob Alsing (Mikkeller) om Mikkel kunne komme forbi med øl. Vi tænkte, at han var den her ’mad genius brewer.’ Efter vi spillede i Forum i 2013 tog Mikkel og Jacob mig med til det her rå industrielle område på Refshaleøen, og sagde: ’Tænk, hvis vi kunne lave noget sammen her.’ Det var den første idé til festivallen, men Bryce og jeg har altid været interesseret i at arbejde med mennesker uden for vores eget felt.

Hvordan kom Claus Meyer ind i billedet?

Aaron Dessner: ”Vi blev venner med Claus efter han inviterede os til Lilleø for at spille til ’Apple Flower Festival.’ Dagen efter vi spillede for 80.000 mennesker til Primavera festival i Barcelona, fløj vi til en lille ø i Danmark, og spillede for familier i en æbleplantage, mens Claus lavede mad. Det føltes godt at mærke den store kontrast. Det er også en del af ideen med ’Haven,’ at udforske forskellige håndværk og samle mennesker.”

Er det en luksus-festival?

Aaron Dessner: ”Nej, for det kommer ikke til at være dyrt. Det vil være muligt at købe Mikkeller-øl til den samme pris, du normalt betaler for lorte-øl til en festival, hvor en øl-producent har betalt penge for at sikre, at det er det eneste du drikker. Idéen er at give folk meget høj kvalitet indenfor mad, musik og øl, men indenfor den normale festivaloplevelse. Du behøver ikke betale meget mere for det. Det er ikke meningen, at det skal være elitært på nogen måde. Vi sælger heller ikke VIP-billetter, og der kommer ikke til at være et VIP-område. Det er meget bevidst.”

Bryce Dessner: Man kommer ikke til at sidde ved hvide borde og spise fancy mad. Det er street food og mad lavet på bål. Den slags ting. Musikken dækker også alt fra esoterisk elektronisk musik til klassisk musik til rock og improviseret musik. Det er ikke meningen, at det skal være en high-end oplevelse.

Her kan du høre The Nationals nye single: 

Hvorfor er ’Haven’ nødvendig?

Bryce Dessner: ”’Haven’ er ikke skabt i opposition mod noget. Det er ikke nødvendigvis en kritik af andre festivaller. Jeg tænker, at Roskilde og Glastonbury er klassiske events, som er rigtig gode til det de gør, men vi har ikke lyst til at reproducere det.”

Aaron Dessner: ”Det er også kedeligt at se den samme festival hele tiden. Mange festivaller kan man nærmest copy/paste til en tilfældig mudret mark i et hvilket som helst andet land, og det ville i bund og grund være den samme. Som kunstner er det ikke altid sjovt at vågne op i en ny by og spille de samme sange igen og igen. Men det er altid spændende at invitere en masse kunstnere, arbejde med ting sammen og møde nye mennesker.”

Hvad vil I gerne opnå med festivallen?

Bryce Dessner: “Festivallen handler om musik og håndværksfag. Der er en tradition for godt håndværk i Danmark. Folk som Claus Meyer (kok), Mikkeller (brygger) og Hans Abrahamsen (komponist), der indenfor hvert deres område er mestre. Jeg tænker, at Mikkeller er det her anerkendte øl-bryggeri, men måden de gør det på er punk rock. De er nomade-bryggere, der kan lave øl alle steder og af alle ingredienser. At have så store kreative ressourcer i et land som Danmark er grunden til at en festival om håndværk kan lykkes.”

Aaron Dessner: ”Vi skal begge spille til mange af koncerterne for at bryde det hele lidt op. Hvorfor kan man ikke have mere spontanitet til en musikfestival? Musikere er skabt til improvisere og eksperimentere. Når vi skal spille med vores rockband The National, så bliver det den klassiske koncertoplevelse, men i løbet af dagen vil vi prøve forskellige ting af.”

LÆS OGSÅ: Brian er Elvis-missionær: Nu stiller han op til VM for at blive verdens bedste

LÆS OGSÅ: 14 kvinder vi kan li' på årets danske festivaler

LÆS OGSÅ: Den store feature om Sort Sol: ”Jeg er blevet slået bevidstløs flere gange. Der kom sådan nogle bander rundt i byen og ledte efter folk"