Thomas Wivel interview

Thomas Wivel interview

Thomas Wivel: ”Midt i det hele besvimer en dame ned i sin mad”

Hvorfor har du skrevet bogen? 
”Fra mine 23 år i stand up, havde jeg en masse anekdoter, som er sjove at fortælle til kollegaerne, men som var lidt ubrugte i den brede forstand. Dem ville jeg gerne dele.” 

Bliver du ved med at finde nye anekdoter?
”For et par weekender siden optrådte jeg til et bryllup, hvor video fra gommens polterabend blev vist på storskærm. Altså sådan noget, hvor han fik pisk af en stripper, kastede op, og overhovedet ikke morede sig.  Gæsterne synes det var sjovt, så jeg tænkte, at det nok ville blive en let aften for mig. Min første joke gik lidt under bæltestedet, og med det samme kunne jeg mærke, at folk synes, det var upassende. Og midt i det hele besvimede en dame ned i sin mad, og blev kørt væk i ambulance med udrykning. Det var absurd.” 

Hvordan fik du øjnene op for standup?
”Jeg hørte en ung Eddie Murphy lave standup på LP. Jeg blev helt overrasket over, at man kunne optræde som sig selv, og tale om sit eget liv. Altså uden kostumer eller noget. Det var bare ham, der stod og snakkede.” 

Hvordan var scenen, da du startede? 
”Det begyndte rigtigt i 1991, hvor vi nok ikke var mere end otte stykker. Det foregik nede på ’Restaurant Dins’, som lagde mikrofon til. Vi vidste måske ikke helt, hvad det var vi lavede, men vi vidste, at vi havde fat i noget, der virkede. Vi talte med vores publikum med et sprog, som var fælles. På det tidspunkt havde folk havde virkelig brug for noget andet og måske grovere end Linje 3. Det er nok også derfor, at det er blevet så stort. I dag er det hele mere fragmenteret, fordi der er så mange om buddet. Og de nye generationer er langt mere fokuseret og ved præcist hvad de kan og vil opnå.” Er det en god eller dårlig ting?
”Langt hen ad vejen er det en god ting. Men jeg synes, at det godt kan blive lidt maskinelt, fordi langt de fleste ikke improviserer overhovedet. Jeg har fx ikke altid færdige pointer med på scenen. Jeg har en overskrift og noget jeg har overlevet, så ved jeg nogenlunde, hvor jeg vil hen, men formulerer det så på scenen. Publikums tilstedeværelse presser mig, så det kommer til at sidde i skabet med det samme, i modsætning til hvis man sidder og fedter med det derhjemme. Det er sgu en fed måde at arbejde kreativt på.” 

Så du laver dine shows på scenen?
”Både ja og nej. Når jeg får en ide, skriver jeg den ned. Og så samler det jeg op sidst på dagen. Derfra er der ikke særlig langt, for jeg optræder til open mic-arrangementer et par gange om ugen i snit. Simpelthen for at holde skarpheden. Så hvis jeg lige finder på noget nyt, kan jeg godt stå på scenen med det samme dag.”  

Hvor længe kan du være med? 
”Jeg prøver, at forandre mig i takt med min alder, så jeg ikke sidder fast i det samme. Ellers bliver det patetisk. Men hvis jeg kan blive ved med at udvikle mig, kan jeg fortsætte længe endnu.”

Thomas Wivel (f. 1967) har lavet stand-up siden 1991. Du kan fange ham på PH-cafeen i København fra d. 4.-7. juni, hvor han optræder med sit one man-show. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik og Bøger