Undskyld, er De ude på at forføre mig?

Undskyld, er De ude på at forføre mig?

Hvad er det med kvinder i 40'erne? De har aldrig været så attraktive som nu, og de er over alt. Underholdningsindustrien har overgivet sig til de modne kvinder. Hvad er forklaringen?

Det spørgsmål har Tom Junod, amerikanske Esquires mangeårige magasin-muskelhund, stillet sig selv. Junod har skrevet portrætter af magtfulde politikere, forretningsfolk og skuespillere som Donald Trump, Jon Stewart og Clint Eastwood.

En af hans bedst kendte historier er ’The Falling Man’ (2003), hvor han efterforsker identiteten på et af ofrene, der sprang ud fra World Trade Center, kørt før husene styrtede sammen. Da Tom Junod så et foto af manden i avisen i dagene efter 11. september 2001 på vej mod fortovet og den visse død, besluttede han sig for at finde ud af, hvem manden var og fortælle hans historie.

Men indimellem beskæftiger Tom Junod sig også med andre ting – smukke, interessante, skarpe kvinder fx. I det aktuelle nummer af Esquire har Cameron Diaz erobret forsiden i lange ben og sort badedragt. Ganske godt gået af skuespilleren, som i næste måned fylder 42 amerikanske somre.Tom Junods pointe er denne: For de fleste kvindelige skuespillere ville 40’erne for få år siden markere sidste salgsdato i en underholdningsindustri, som er på evig jagt efter det næste nye unge sprøde?. 

”Lad os se det i øjnene: Førhen var der noget tragisk over selv de smukkeste 42-årige kvinder,” skriver Junod.

Når en kvinde ramte 40’erne, forventedes det, at hun frivilligt accepterede forfaldet. Var hun en smuk skuespiller, ville der være to typer roller tilbage med eventuelt seksuelt indhold: Den farlige kvinde eller den desperate kvinde.

Tænk bare på 42-årige Mrs. Robinson (Anne Bancroft), som i ’Fagre voksne verden’ (1967) slår kløerne i den unge, forvirrede Dustin Hoffman. 

”You’re trying to seduce me, aren’t you?’ siger han til hende.

Jo tak, det tør siges. Men tiderne har ændret sig, og heldigvis for det, noterer Junod.Middellevealderen stiger, og vi redefinerer, hvad det vil sige at være ung. Livet varer længere, det samme gør skønhed, frugtbarhed og sex. Kvinder i 40’erne har prøvet lidt af hvert, de har historier at fortælle. De var skønne, da de var nogle år yngre, nu er de endnu skønnere.

Tom Junod ved ikke noget bedre end at stå til en fest og dele en drink med en 42-årig kvinde i en sommerkjole. Hun er en strålende samtalepartner, rå, humoristisk, klog. Og så kommer hun formentlig lige fra pilates.  Tendensen – 40’erne er de nye 30’ere eller 20’ere (vælg selv) – mærkes også på det store lærred. Skulle ’Fagre voksne verden’ geninspilles i dag med Cameron Diaz (eller Sofia Vergara eller Neve Campbell eller Carla Gugino eller Penélope Cruz eller Robin Wright eller Jennifer Garner eller Milla Jovovich eller Rachel Weisz) som Mrs. Robinson, ville instruktøren få et problem:

I 2014 er der ikke noget dubiøst over, at en mandlig nyudklækket student møder en kvinde, der er dobbelt så gammel som ham selv. Snarere tvært imod: Den unge mand ville have lavet sit livs scoring. 

Cameron Diaz er aktuel i parforholdskomedien 'Sex Tape', der havde Hollywood-premiere i sidste uge og kommer til Danmark i august: