Både til gården og til gaden - bagdelen er de nye bryster
Foto: Kenneth Nguyen

Både til gården og til gaden - bagdelen er de nye bryster

Tidligere var det ikke lige frem en mainstream-kompliment at fortælle en kvinde, at hendes røv så stor ud i en kjole. Måske er det stadig ikke det mest strategiske ordvalg. Og dog.

Noget har rykket sig, og når kvinder som Nicki Minaj, Jennifer Lopez og ikke mindst Kim Kardashian viser deres svulmende bagdele frem, er der masser af klik, pladesalg og Instagram-berømmelse i det. Opmærksomheden på struttende kvindenumser er steget markant i de senere år, og i sidste uge nåede den et nyt højdepunkt, da Kim Kardashians olieindsmurte balder truede med at sprænge nyhedsfeeds verden over.

Bevægelsen væk fra, at en diminutiv pariserrøv er det eneste lyksaliggørende, mærkes ikke kun i medierne, men også i træningssalene. Den danske træner og træningsekspert Anna Bogdanova har siden sidste år solgt over 1000 eksemplarer af et online træningsprogram, der styrker muskulaturen i balderne, løfter bagdelen og mindsker appelsinhud – men ikke baldernes størrelse.


Timeglasfiguren er eftertragtet. Ifølge træningsekspert Anna Bogdanova kan alle kvinder - store som små - opnå den i et vist mål. Foto: Getty

”Det er blevet mere legitimt at have en stor bagdel. Skønhedsidealet har længe heddet: jo slankere desto bedre. Det blev blandt andet opdyrket gennem aerobic-kulturen, hvor det handlede om at forbrænde så meget fedt som muligt. Og det passede godt til skinny jeans-moden med en flad, næsten ikke-eksisterende bagdel. Men det er faktisk ikke så sundt,” siger Anna Bogdanova, der er godt tilfreds med, at der opstået et bæredygtigt kropsideal, som kvinder ikke behøver sulte sig for at opnå.

”Vi kvinder har i forvejen mere på bagdelen. Så hvis vi træner tungt og eksplosivt, vil balderne vokse, forudsat man spiser rigeligt med lødig mad. Og det er en god ide, fordi balderne er den vigtigste muskel. Man har fundet ud af, at hvis man har større baldemuskler, så har man mindre ondt i lænden og en stærkere bækkenbund. Det kan gøre kvinder mere adrætte og atletiske, og det kan give et bedre sexliv,” siger Anna Bogdanova, der for eksempel anbefaler squats og dødløft som øvelser, der specifikt kan forme balderne, men anbefaler, at man integrerer træningen af balderne i en træning af hele kroppen, så rygsøjlen bliver stabiliseret, og hele kroppen bliver strammet op.

LÆS OGSÅ: En kvinde vi kan li': Nelleke Verkaart
 
Desuden, siger Anne Bogdanova, er røven en taknemmelig indsatszone i kampen for en krop, man er tilfreds med:

”Det er meget lettere at modellere en flot bagdel end at træne sig til en sixpack.”

Et bilde publisert av Jen Selter (@jenselter) Sep. 9, 2014 at 9:22 PDT

Jen Selter (født 1993) har skabt sig en følgerskare på over 4,5 millioner på at tage såkaldte belfies, en sammentrækning af butt og selfie, og poste dem på Instagram. Til New York Times siger hun: "Da jeg voksede op, ønskede alle at ligne meget magre piger. I dag er røven virkelig blevet en stor ting." 

Selvfølgelig sætter den enkeltes fysik grænserne for, hvor svulmende bagdelen kan blive alene ved træning. Og Anna Bogdanova forklarer, at skal man opnå en røv af Nicki Minajske eller Kim Kardashianske dimensioner, så forudsætter det, at man i forvejen sidder på et par rigelige fedtdepoter, som man med træning af baldemuskulaturen kan løfte.

Mange har i tidens løb undret sig over, om netop Kim Kardashian nu også var kommet til sit nærmest tyngdekrafttrodsende bagparti alene ved at kombinere sine egne gener med den rette kost og rigelig motion. Det er blevet indvendt, at hendes silhuet må være tegnet med hjælp fra skønhedskirurgi, og for at gøre en ende på sladderen fik tv-personligheden i 2011 taget offentlige røntgenbilleder  af sine balder for at vise, at der ikke er noget kemi i dem.

Det er der til gengæld i mange andre sæt amerikanske balder.

For eksempel i form af silikoneindsprøjtninger, en stor, men ulovlig industri, der udføres af kvaksalvere og for eksempel trives i sidegaderne i USA’s måske mest kropsbevidste by, Miami. Teknikken er blandt andet efterspurgt af strippere, der får bedre drikkepenge, jo mere de har at twerke med, og den er ulovlig, fordi den bogstavelig talt er dødsensfarlig.

I 2011 tog den 20-årige Claudia Seye Aderotimi Fra London til Philadelphia for at få forbedret sin figur i håbet om at slå igennem som danser i hiphop-musikvideoer. Men den flydende silikone, hun fik indsprøjtet i balderne, spredte sig gennem blodbanen til hendes lever, lunger og hjerne. Adeoritimi døde kort efter.


Claudia Aderotimi. Foto: REX

I mildere tilfælde har folk oplevet, at deres hud skifter farve og bliver blålig eller sygeligt grå, at huden bliver skorpet og skaller af, eller at hele bagdelen falder sammen, som en dårligt bagt kage.

Mange trodser helbredsfaren og modtager indsprøjtningerne, fordi de er et billigt alternativ til de autoriserede behandlinger, der også er en voksende industri i USA. I 2012 blev der opgivet baldeforstørrelser til en værdi af omtrent 130 millioner kroner til skattemyndighederne.

De lovlige metoder indbefatter indsætning af silikoneimplantater og den såkaldte Brazilian butt lift, der som navnet indikerer, er opfundet i Brasilien og er den mest populære behandling disse år. Den består i at suge fedt fra depoterne på mave, talje eller lår og derefter sprøjte det ind i bagdelen. Hvis man har en stærk mave, kan man finde masser af videoer på YouTube, hvor man kan se, hvordan det foregår.

En af de skønhedslæger, der har tjent godt på behandlingsformen, er Constantino Mendieta, der holder til i Miami. For 10 år siden udgjorde balderne kun 20 procent af hans forretning, men i dag kommer 90 procent af patienterne for at få lavet deres bagdele, skriver Vice Magazine. Til samme blad udtaler skønhedskirurgen:

”Balderne i dag er, hvad brysterne var i 60’erne.”

Ja, de var længere fremme i USA med brystforstørrelser dengang. Det er de også med baldeforstørrelser i dag. Alligevel er det også slået igennem herhjemme.

Speciallæge i plastikkirurgi Ole Momsen fra Aros Privathospital har ikke specifikke tal på, hvor mange baldeforstørrelser, han laver, men han er ikke i tvivl om, at der er sket en udvikling i de skønhedsidealer, kvinder i dag søger at leve op til.

”Det er gået fra, at kvinder kun kom med ønsker om at få mindre balder, til at der også er mange, der ønsker større balder. Skønhedsidealet i dag er både til gården og gaden,” siger han.


Den selvudråbte danske Twerkdronning Louise optrådte i sommer på Orange Scene sammen med den amerikanske musiker Major Lazer. Så vidt vi ved, er hendes røv et resultat af masser af træning og dans. Foto: Kenneth Nguyen
 
På Aros Privathospital benytter de sig udelukkende af fedttransplantationer og ikke af silikoneimplantater.

”Der er for mange komplikationer forbundet med implantaterne. Menneskets røv er lavet til at sidde på, og det er de bare ikke særlig egnede til,” siger Ole Momsen. Han fortsætter:

”Desuden har fedttransplantationen den skønhedsmæssige win-win-effekt, at man kan tage fedtet derfra, hvor det er uønsket, og placere det der, hvor man gerne vil have det. Dermed kan man modellere den ønskede figur frem,” siger lægen, der hilser det fyldigere skønhedsideal velkommen.

”Det er sundere end det magre, udsultede look.”

Det kender vi en, der med garanti er enig i, så vi runder af med denne ode til det kødfulde, der i sin tid gik mod strømmen af kontrollerede fitnessnumser.

Sir Mix-a-Lots single ’Baby Got Back’ er fra 1992 og ifølge rapperen selv inspireret af Jennifer Lopez, der dengang var danser på tv-showet ’In Living Colour’.  

LÆS OGSÅ: Eminem i kontroversiel freestyle: "Jeg smækker Lana del Rey to på skrinet"

Se, hvad vi ellers skriver om: Smukke Piger og Tendenser