Begær og ballade: Beate Bille
Foto: Sigurd Grünberger

Begær og ballade: Beate Bille


BEATE BILLE, SKUESPILLER, 35 ÅR

Da jeg var helt ung
, forelskede jeg mig i mænd, der var lidt macho-agtige. Surfer-dudes, håndværkere eller fyre, der havde en motorcykel. Jeg følte mig som en prinsesse, når jeg sad bag på en Harley op ad Strandvejen i solskin. En dag begyndte jeg at kigge ned i asfalten. Jeg lagde mærke til, hvordan alting bare fløj af sted, og hvor farligt det var. Jeg spurgte mig selv, hvorfor jeg dog skulle sidde og klamre mig til min kæreste på sådan en fuldstændig idiotisk tohjulet sag, når vi lige så godt kunne sidde i en bil, der er mere sikker. I en bil kan man tale sammen, men så igen, måske havde vi ikke så meget at tale med hinanden om. I dag vælger jeg mænd, der spiller mindre med musklerne udadtil, men i stedet har muskler i deres indre.

 

 

Man skal være ’prepared to be lucky’. Man skal stille sig til rådighed for livet. Det betyder ikke, at man skal sige ja til alting, men livet bliver bare meget nemmere, hvis man ikke har en masse forestillinger om, hvad der er rigtigt eller forkert.

Det gælder også forestillingen om køn. For mig er mænd og kvinder forskellige, og i stedet for at bruge livet på at bekæmpe forskellene skal man slappe af og erkende, at vi har hver vores styrker, og at vi kan være perfekte, når vi er sammen.


Interviewet fortsætter på de følgende sider... 


I gymnasiet havde jeg en beundrer, der blev ved at sende mig blomster, og til sidst blev det bare for meget. Når jeg kom hjem fra skole og åbnede døren, stod der igen en kæmpe busk af japanske kirsebærgrene i stuen. Altså, hold nu op.


I mænd skal forstå, at vi kvinder ikke altid er så ligefremme. I skal vide, at vi kan være enormt abstrakte og flyvske, og at det kan være nødvendigt at læse imellem linjerne. Når vi beklager os, er det heller ikke altid, fordi vi vil have jer til at løse problemet. Ofte vil vi bare lufte hjernen.

I dag har jeg fundet en kæreste på min egen alder, der indeholder den ro og rummelighed, jeg sætter pris på. Vi har fået en datter, og man bliver jo endnu mere vild med sin mand, når man kan se, at han også er en god far. I sin egenskab af mand kan han give vores datter nogle ting, som jeg ikke kan give hende, uden at jeg skal tænke mig til det. Og det er bare skønt at se på. Selv om jeg bliver pylret, når han tumler med hende, kan jeg se, at hun elsker det.

 

 

Jeg har aldrig tændt på en bestemt kropsdel. For mig er det hele pakken. Det var faktisk først forleden dag, at jeg så et fysisk træk, som jeg virkelig syntes var ulækkert. Det var en mand, der havde helt nedbidte negle. Siden har jeg spekuleret på, hvorfor de nedbidte negle i den grad fik det til at vende sig i mig. Men neglene fortæller en historie om usikkerhed og lavt selvværd, og den historie tænder mig slet ikke. En mand skal være rolig, rummelig og nuanceret. Han skal kunne kigge på mig med et kæmpe glimt i øjet og kunne håndtere den sommetider lidt forvirrede måde, jeg tackler verden på.

Da vores datter var helt lille, gik han rundt med hende i bæresele. Det virker måske ikke så maskulint, men jeg syntes, han så vildt sexet ud, når han gik rundt med babyen tæt ind til sig, imens han drak kaffe, talte i telefon og ordnede ting i hjemmet. Min mand bliver bare sejere og sejere i kraft af familien, og der er jo ikke nogen, der kigger med de samme kærlige øjne på vores datter som min kæreste og jeg. Jeg er sikker på, at man kan blive ved at elske sin mand, hvis man udvikler sig sammen, og hvis man samtidig fungerer som et anker for hinanden. Jeg kan blive ved at forundres over den måde, min kæreste ser verden på, og det kan være meget inspirerende.

 

 


Beate Karoline Bille fik sit gennembrud i Per Flys film ’Drabet’ fra 2005, hvor hun spiller en af hovedrollerne. Hun er efterkommer af Henrik Ibsen og Tycho Brahe. Hendes tipoldefar er den berømte norske forfatter Bjørnstjerne Bjørnson.


LÆS OGSÅ Stuen til højre: Smukke Stine

LÆS OGSÅ Det ved jeg om mænd: Eva Harlou