Det meste af min barndom boede jeg i kollektiver på Christiania, Nørrebro, Indre By og andre steder. Nogle gange var vi bz’ere, men heldigvis sørgede de voksne for, at vi altid besatte pæne steder. Jeg har haft en meget omskiftelig opvækst, og jeg havde det lidt svært med at have venner med hjem, fordi jeg var bange for, at de ikke ville synes, at der var flot eller rigt nok, hvor vi boede. Og så var det nogle gange lidt freaky med de mange frisindede forældre, der sagtens kunne finde på at gå nøgne rundt. Men der var altid en eller anden, som havde tid og lyst til at lytte til mig. Der var meget kærlighed i vores store, alternative familie, og jeg havde mange kvindelige forbilleder i mit nærmiljø. En del af dem er stadig i mit liv i dag. Selv om vi måske ikke er af samme blod, ser jeg dem som mine mange mødre.

Jeg har altid vidst, at jeg skulle lave noget kreativt. Jeg har elsket musik, siden jeg var lille, men først for fire-fem år siden begyndte jeg at arbejde seriøst med min egen musik. Jeg har altid villet gå den vej, men jeg vidste ikke helt, om det kunne lade sig gøre. Jeg er ikke født med en Whitney Houston-sangstemme, som resten af min biologiske familie. Min far lyder lige som Michael Jackson. Skæbnen ville dog, at musikken fandt mig helt naturligt, og da jeg underskrev min første kontrakt, gik det op for mig, at det måske kunne lykkes at gøre musikken til min levevej. Så jeg lever min drøm. Det betyder slet ikke, at jeg har indfriet alle mine mål, men jeg nyder at være der, hvor jeg er i mit liv.

Det første jeg gør, når jeg er ude med en fyr, jeg synes er sød, er at sniffe til ham. Det lyder måske lidt underligt, men så slipper jeg for at spilde min tid med en duft, jeg ikke synes om. En mand kan være nok så sød, smuk og charmerende, men bliver jeg ikke tiltrukket af hans duft, så er der ikke noget at gøre. Jeg skal kunne lide hans duft. Her snakker jeg ikke bare om parfume, men duften af ham. Jeg bliver også tiltrukket af fyre, der ikke umiddelbart er min type, bare fordi de dufter godt. Omvendt mødte jeg engang en fyr i Paris, som virkede helt perfekt, men jeg kunne simpelthen ikke lide hans duft. Det blev aldrig til noget mellem os.

IRIS GOLD_0247.jpg

Bluse Acne Studios til 1.900 kr. Bukser Carhartt til 950 kr. Sko ATP Atelier til 2.200 kr.

Jeg har det fint med folk, der synes jeg er lidt excentrisk eller mærkelig, men hvis nogen misforstår noget, jeg har sagt eller skrevet, kan jeg blive vred. Det sker tit for mig, nok fordi musikere generelt er kreative og passionerede mennesker, og så kan de små fodfejl hurtigt skabe gnidninger. Jeg er klart bedre til at tale end til at skrive, og derfor tror jeg heller ikke, jeg ville være særligt god på en dating-app, for der handler det jo om at være sjov på skrift. Det er jeg ikke. Jeg foretrækker gåture, hvor vi kan snakke igennem. Og putte os ind til hinanden. Det gør mig glad at få et godt kram af én, som jeg er meget forelsket i. Så behøves der ikke så mange ord.

Men jeg skal have en mand, der nyder at snakke lige så meget som mig. Han skal kunne give mig modspil på den front, for jeg elsker at have samtaler om livet, spiritualitet og musik. Og hvis han ved noget om hiphop, er han allerede halvt i mål. Når det kommer til dating, er jeg meget simpelt anlagt. Alt, jeg kræver, er en afslappet gåtur. Det gode ved den slags første dates er, at man ikke kan gemme sig bag fireretters menuer og rødvin. Man er nødt til at vise, hvem man er, og jeg kan med det samme afgøre, om der er kemi eller ej. Jeg mødte engang en fyr i byen, og i min berusede tilstand syntes jeg, at han var lige mig. Da vi så mødtes til en gåtur, var det helt akavet, for vi havde hverken kemi eller noget at snakke om. Efter gåturen tog vi ud for at få en øl. Jeg håbede, at han ville live lidt op, hvis han fik noget alkohol indenbords, men det skete overhovedet ikke. Alle de kæresteforhold, jeg har haft, er startet med en gåtur. Hvis en fyr kan bestå gåturen, så kan vi gå videre.

Man må godt sige til mig, at jeg skal holde kæft. Jeg snakker virkelig, virkelig meget, og det er både mit allerbedste og mit allerværste karaktertræk. Der er så mange tanker oppe i mit hoved, som presser for at komme ud. Nogle nyder at lytte til min plapren, for det betyder, at de kan læne sig tilbage og slappe af, mens jeg klarer alt arbejdet, men andre synes, det er superirriterende, at de ikke kan få et ord indført. Jeg prøver at begrænse mit word-flow, for folk gider jo ikke nødvendigvis at høre på alt, jeg går rundt og tænker.

Jeg elsker min krop, og jeg elsker mine bryster. Så er det sagt. Der er så mange, der ser kroppen som et tabu, men i min omgangskreds af kvinder sætter vi pris på vores udseende. Min bedste veninde, eksempelvis, har en ret stor bagdel og en meget smal talje. Hun ligner lidt Lil’ Kim før alle operationerne, og hun er så flot og så stolt af sin krop. Det er helt vildt med alle de blikke, hun får fra mænd, når hun går ned ad gaden. Hun kan nærmest stoppe trafikken med sin booty. Hun havde sin krop, før det blev moderne med en voluminøs bagdel, og hun har altid været glad for den.

IRIS GOLD_0058.jpg

Blazer Selected Homme til 800 kr.

Det er også sådan, jeg har det med mine bryster. Jeg har dog oplevet at få at vide af mænd, at jeg skulle dække mig lidt til på scenen, fordi det var for vulgært at se på. Men de bryster er mine bryster. De er en del af min krop, og det kan ikke være mit problem, at mænd ikke kan håndtere det. De er vel heller ikke kommet for at glo på mine bryster. Forhåbentlig kommer de for at lytte til min musik. Omvendt er der mange, især kvinder, der kommer op efter mine shows og fortæller, hvor meget de beundrer, at jeg hviler i min krop. Jeg klæder mig ikke på for, at andre kan stå og beglo mig, jeg gør det for mig. Og for kvinder. Jeg vil gerne inspirere til, at vi giver vores kroppe noget mere kærlighed.
Jeg ville nogle gange ønske, at mænd kunne læse tanker. Eller bare, at de kunne læse kvinder. Når jeg siger, at jeg ikke ønsker mig noget til min fødselsdag, betyder det jo, at jeg ønsker mig noget, og så skal han vide, hvad det er. Det handler også om romance. Det er ikke specielt romantisk at bede en fyr huske på, hvordan vores første kys var. Det skal han kunne huske helt af sig selv.

Det bedste råd, jeg kan give til mænd om kvinder, er, at hun behandler dig præcis på den måde, hun selv gerne vil behandles. For det, hun gør for dig, er udtryk for kærlighed fra hendes side. Hvis hun overrasker dig med små ting i det daglige, betyder det med al sandsynlighed, at hun ville elske det, hvis du gjorde noget lignende for hende. Eller at du lægger op til, at hun skal komme ind i din favn, hvis hun er én, der krammer meget. Det, jeg prøver at sige med det, er, at vi alle bør blive bedre til at observere hinandens handlinger. Det kan betyde meget for den, du elsker.

Min højtelskede morfar gav mig engang et råd, som jeg sætter stor pris på. Han sagde: ’If you want to continuously have that falling in love-feeling, then prepare to be a hoe.’ Det ramte bare så rigtigt. Jeg elsker de første tre-fire måneders forelskelse, men jeg kan jo ikke blive ved med at have forhold i blot tre måneder. Der vil altid være noget hen ad vejen, jeg ikke kan lide ved den anden person, men jeg bliver jo nødt til at ofre noget, for at der nogensinde kan opstå rigtig kærlighed. Selv om min morfar ikke er her længere, sidder hans ord fast i min underbevidsthed, og jeg tager dem med ind i alle de forhold, jeg involverer mig i. Man skal kæmpe for det. Også selv om det nogle gange er svært.

Iris Gold

28 år, dansk-jamaicansk sangerinde. Udgav sin første single i 2015. Siden har hun spillet en række store koncerter, heriblandt på Roskilde Festival i 2018 og en opvarmningskoncert for Robbie Williams i Abu Dhabi.