Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

En kvinde vi kan li: Lise Koefoed

Foto: Rasmus Linaa

En kvinde vi kan li: Lise Koefoed

Jeg var sent ude med kærester, fordi jeg tænkte for meget og handlede for lidt. Jeg var et meget fornuftigt barn og teenager. Jeg var bange for, hvad folk tænkte om mig; bange for at træde forkert og fortryde.

Det var ikke, fordi jeg var stille og genert – slet ikke – men jeg var meget privat og holdt på mig selv. Jeg kan huske, at jeg var til fest i 4. klasse i en venindes garage, og alle dansede fjollet med hinanden, men jeg turde ikke danse tæt med drengene. Jeg endte alligevel med at lade mig rive med og dansede med en fyr, og så havde jeg det frygteligt bagefter!

Det griner jeg af i dag. Jeg vil ønske, at jeg kunne fortælle den yngre udgave af mig selv, at der ingen grund er til at bekymre sig så meget.Min mor er god til at lytte og give gode råd. Som hun sagde engang i forbindelse med noget kærestebøvl: ”Det kan godt være, at det bliver besværligt, Lise, men det bliver fandeme ikke kedeligt!”

Jeg faldt for min nuværende kærestes fandenivoldskhed. Han var overbevist om, at han kunne score mig. Der var et langt indløb, hvor vi begge mente, at vi ikke skulle have en kæreste. Vi tog en dag ad gangen. Jeg husker, at han sagde: ”Jeg er ikke færdig med dig.” ”Nå,” tænkte jeg, ”det skal du da ikke bestemme!”

LÆS OGSÅ: Danmarks 5 smukkeste sommerkvinder på Instagram

Men det gjorde alligevel indtryk, og han endte jo med at få ret. I starten skrev og ringede vi meget sammen, og der var noget i hans måde at formulere sig på, som var enormt tiltrækkende. Han kan noget med ord, som var og er meget dragende, og så er han heldigvis god til også at lytte.

Det mest sexede ved en mand er hans råstyrke. Det er det, som adskiller mænd fra kvinder: Lige meget hvor meget tid jeg bruger i et træningscenter, vil en mand altid kunne pumpe sig stærkere end mig.

Der er noget urmenneskeligt i visheden om, at han kan beskytte mig, løbe ud af et brændende hus med mig i sine arme. Jeg har også en særlig ting med at blive båret. Det får mig til at føle mig lille og feminin. Min kæreste kan godt finde på pludselig at løfte mig midt på åben gade, bare for at tage røven på mig. Det er både virkelig pinligt og skidesjovt.En kvinde skal forføres ved, at manden tager styringen – men i en retning, der indikerer, at han har forstået hende. Det gjorde min kæreste, da han efter en middag ude i byen overraskede mig ved at sige, at vi ikke skulle hjem, men i stedet overnatte på hotel. ”Ej, det er jo dyrt og fjollet, når vi bor lige i nærheden!” Men den slags snusfornuft ville han slet ikke høre på.

Min definition på perfekt lykke har med sommer at gøre: Det er en cykeltur hjem fra byen en tidlig morgen iført sommerkjole. Det er lunt, og folk er enten ved at gå i seng eller på vej op. Man har stadig alkohol i blodet, så man føler, at man flyver af sted gennem København. Det kan også være en grillaften med familie og kæreste, med latter og grin, den lette beruselse af et glas hvidvin.Mænd lærer aldrig at forstå ved kvinder, at tårer ikke er et våben. ”Du græder bare for at vinde,” tror nogle mænd. Det hader jeg virkelig. Jeg græder ikke, når jeg er ked af det. Jeg græder, når jeg er frustreret og vred. Når jeg føler mig misforstået. Noget andet, som kan gøre mig rasende, er, når mænd lukker helt af eller bare vader væk fra en diskussion. Så står man dér med al sin følsomhed.

Det er et helt specielt øjeblik, når man kommer til første læseprøve på et nyt stykke. Man møder holdet og instruktøren bag, man bliver præsenteret for scenografien. Der hersker en forventningens glæde. Man tænker: ”Det her skal vi løfte sammen!” og man kigger på sidemanden og ved, at man kommer til at lære vedkommende virkelig godt at kende.

Vi har fx været på turné med ’Festen’, så man spiser morgenmad sammen, tuller rundt på en gågade i Viborg og drikker øl på Buddy Holly i Sønderborg sammen. ”Kæft, et dejligt arbejde jeg har,” tænker jeg så.

Lise Koefoed er uddannet  fra Statens Teaterskole og har bl.a. medvirket i ’Alle for to’, ’Player’ og i tv-serien ’Ditte & Louise’ samt i teaterforestillinger på Folketeatret og Østre Gasværk.

LÆS OGSÅ: En kvinde vi kan li': Gyrith Celilie Ross

LÆS OGSÅ: Greatest hits fra 'The Morning After'

LÆS OGSÅ: 90'ernes supermodeller: Sådan ser de ud i dag