En kvinde vi kan li'
Foto: Petra Kleis

Her er alle kvinder vi kan li’ fra 2017

Vi fejrer afslutningen af 2017 med et tilbageblik på nogle af årets skønneste kvinder.

2017 lakker mod enden - og hvordan fejrer vi det forestående årsskifte bedre end ved at kaste et blik tilbage på alle de skønne, smukke, sjove og seje kvinder, der har været med i Euroman i det forgangne år? 

I år har vi interviewet alt fra elitesportsudøvere til debattører og skuespillerinder om deres karrierer, livserfaringer og deres syn på kærligheden - og vi har her lavet en lille samling af nogle af de bedste betragtninger og historier, som kvinderne havde på hjerte.

Vil du læse mere om den enkelte kvinde, klikker du blot på hendes navn, og så bliver du ført videre til det originale interview.

Foto: Rasmus Linaa

Josefine Klougart, 32, er forfatter, har udgivet fem romaner og er to gange blevet nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris: 

"Den sjoveste anmeldelse, jeg har fået, var af min første bog, ’Stigninger og fald’, i Børsen. Anmelderen var ét stort spørgsmålstegn og skrev noget i retning af: ”Der sker jo intet i den her bog.” Han gav den én stjerne. Jeg havde købt avisen i en kiosk, og mens jeg stod og læste på Vesterbrogade, fik jeg tårer i øjnene af grin. Kritiske anmeldelser har aldrig knust mig. Som regel er det let at afkode, hvorfor vedkommende ikke er den helt rigtige læser til min bog. Mine egne indvendinger mod mine bøger er som regel de hårdeste."

Foto: Thomas Degner

Sus Wilkins, 28, er skuespiller, danser og model og har i år blandt andet været aktuel i dramaet 'Mesteren':

"En veninde beskrev mig engang som Peter Pan, fordi jeg altid var den sidste til at gå fra en fest. Og da jeg lige tænkte over det, gav det faktisk også mening i forhold til mange andre aspekter af mit liv. Min tilgang til, hvordan livet kan leves. Hvorfor skal vi skynde os? Hvorfor skal vi hurtigst muligt have styr på job, karriere, børn og hus? Jeg vil gerne have festen til at vare længst muligt."

Foto: Rasmus Linaa

Sofie Linde, 27, er tv-vært hos Danmarks Radio og bedst kendt som værtinde i talentkonkurrencen X-Factor: 

"Mit første tv-job var ’SommerSummarum’ på DR i 2009. Programmet løb hele sommeren, og de første gange gik vildt dårligt. Jeg har fundet de første udsendelser i DR’s mediearkiv, og det er frygteligt. Jeg havde været til dialekttræning, fordi jeg talte meget jysk, og det var ikke særligt cool at tale jysk som vært i DR. Jeg skulle lære at tale rigsdansk, og det lyder så karikeret i de første udsendelser. Jeg havde heller aldrig haft en øresnegl i øret, så man kan høre mig svare produceren: ”Ja, jeg skal nok gå til højre nu”."

Foto: Petra Kleis

Pernille Blume, 23, er svømmer og blev i 2016 olympisk mester i 50 meter fri: 

"Da jeg først begynde at tænke over, hvad jeg egentlig lavede, virkede det som den dummeste sport nogensinde. Helt seriøst. Jeg trænede 10 gange om ugen for måske én gang om året at forbedre mig med én hundrededel. Det giver jo ikke nogen fucking mening. Det er hul i hovedet. Men jeg besluttede mig for at definere, hvad succes er for mig, for det er ikke at ofre hele mit liv for et par hundrededele. Så nu gør jeg alt det, normale mennesker også gør: tager til fødselsdag, på forlænget weekend, går af og til i byen eller skipper træning for en biograftur, og det er uden den mindste dårlige samvittighed."

Foto: Petra Kleis

Geeti Amiri, 28, er debattør med særligt fokus på den nydanske kvindekamp og har indtil for nylig blogget fast på EkstraBladet.dk: 

"De mænd, der falder for mig, gør det, fordi de synes, jeg er eksotisk og vild, eller også falder de for mit pæne, afghanske jeg. En mand gør indtryk på mig, når han forstår, at jeg er begge dele. Hvis ikke han kan klare en kvinde, som til tider er ustyrlig, så pis af, for så fortjener han heller ikke en kvinde, som til tider er enormt pæn."

Foto: Petra Kleis

Rikke Møller-Pedersen, 28, er svømmer og satte i 2013 verdensrekord i 200 meter brystsvømning ved VM-semifinalen: 

"Min verdensrekord fra 2013 overgår alt. Det gik op for mig igen, da jeg i sommer måtte se VM-finalen fra tilskuerpladserne. Lige meget hvor gerne de andre ville svømme hurtigere, end jeg havde gjort, kunne de ikke i det øjeblik. Det bekræftede mig og gav mig en fantastisk følelse på et tidspunkt, hvor jeg var begyndt at tænke, at rekorden måske ikke var så meget værd. At det måske bare var en tid. Man glemmer alt det, der lå bag, og det gik op for mig. Jeg synes, det er ret cool, at ingen har kunnet tage den fra en ’sovs og kartofler-pige’ fra Fyn."

Foto: Petra Kleis

Rosalinde Mynster, 27, er skuespiller og fik i 2008 sit gennembrud i filmen 'To Verdener', der blev nomineret til en Oscar i kategorien 'Årets udenlandske film'. Siden har man kunnet se hende i blandt andet TV2-serien 'Badehotellet': 

"Jeg falder for nørdede mænd. Det er utroligt sexet, når mænd går op i noget, og man virkelig kan mærke, at de er passionerede omkring det. Det fascinerer mig, når en mand ved en hel masse om et bestemt emne, har en specifik færdighed eller har dyrket noget så meget, at han er blevet rigtig god til det. Hvis en mand virkelig har en lidenskab, er det altid spændende at høre ham tale om det, uanset om det så er mikrochips."

Foto: Petra Kleis

Dorthe Gerlach, 37, er forsanger i popduoen Hush, som hun danner med sin mand, Michael Hartmann: 

"En mand gør indtryk på mig, hvis han er hjælpsom og har en 'hey, det fikser jeg'-attitude. Jeg synes, det er enormt mandigt at træde til og hjælpe andre, når der er brug for det, uanset om det er at følge en gammel dame over vejen eller give en hånd med at bygge en carport eller lægge nyt tag på huset. Jeg kan godt lide, når mænd tager ansvar for deres omgivelser og hjælper til, hvor de kan."

Foto: Nicky Bonne/ Trux Studio

Roberta Reichhardt, 21, går på den Danske Scenekunstskole i Aarhus og spillede karakteren Kathrine i fjerde og femte sæson af TV2 Zulu-serien 'SJIT Happens': 

"Da jeg var 14 år, bankede jeg på døren til min mors værelse og sagde, at jeg gerne ville snakke med hende om noget meget alvorligt. Jeg satte mig på hendes seng og følte, jeg skulle smide den største bombe. Hun må have troet, jeg var gravid eller sådan noget. Med tårer i øjnene sagde jeg: ”Jeg tror godt, jeg vil være skuespiller,” og hun svarede bare: ”Nå, jamen det er da dejligt for dig!” Jeg tror, at alle børn af skuespillere stiller sig selv spørgsmålet, om de skal gå i deres forældres fodspor. Eller også har de i hvert fald fået spørgsmålet af rigtig mange. Min mor er dramatiker, og min far er skuespiller, og de har altid frarådet os børn det. Til min brors 15 års fødselsdag optrådte vi med en familierap, hvor min mor havde linjen: ”Du må ikke tage stoffer, du må ikke tage piller, og du må fandeme heller ikke blive skuespiller.”

Foto: Rasmus Linaa

Mette Lindberg, 34, er forsanger i The Asteroids Galaxy Tour og tidligere dommer i X-Faktor:

"I 2007 ringede Lars Iversen (producer i The Asteroids Galaxy Tour, red.) til mig og fortalte, at han have en idé til et projekt, og at han ville have mig til at synge. Han sendte mig udkast til nogle sange, som var vildt sejt produceret, så vi optog vokaler og sendte det til en musikadvokat ved navn Mark Krais. Dagen efter var jeg i Betty Nansen Teatret, og da der var pause i forestillingen, gik jeg ud og lyttede til min telefonsvarer. David Enthoven fra ie:music (nu afdød manager for bl.a. Robbie Williams, red.) havde ringet for at sige, at de var helt oppe og køre over vores musik og ville mødes med os. 

Jeg var alene i teatret og kunne ikke dele det med nogen, så jeg sad bare og storsmilede for mig selv. Jeg var i fuld gang med at tænke store tanker om, at vi skulle til London, lave vores album færdigt og rejse rundt og spille i hele verden. Det var nok der, jeg indså, at det, vi gik og drømte om, var muligt."

Foto: Rasmus Linaa

Le Gammeltoft, 39, er radiovært, dj og står bag kultursiden Heartbeats.dk: 

"Det er min erfaring, at buldrende stærke kvinder er dem, der har allermest brug for at blive mødt i deres sårbarhed. Jo stærkere vi kvinder synes at være, jo mere sårbare er vi. Kvinder som mig selv, der galopperer derudad med paraderne oppe, har også brug for et kram. Det er en ting, mænd aldrig rigtig har fattet."

Foto: Petra Kleis

Sille Nørgaard, 41, er forfatter og kønssociolog: 

"Mænd gør indtryk på mig, hvis der er noget ved deres personlighed, jeg ikke kan regne ud. Karakterstyrke er sexet. Han skal vide, hvad han vil, og stå inde for, hvad han mener. Min største skræk er mennesker, der kan sige noget den ene dag og noget stik modsat den næste. Det er mennesker uden kerne, som min far kalder dem. Og så må der godt være et eller andet rowdy over deres personlighed, en lidenskab over for noget. Så er det mindre vigtigt for mig, hvad passionen retter sig imod. Og så er han selvfølgelig feminist - hvem gider noget som helst med nogen, der ikke tror på, at alle er lige meget værd?"

LÆS OGSÅ: Kvinder vi kan li': hele 2016

LÆS OGSÅ: 15 kvinder vi kan li' på Wonderfestiwall

LÆS OGSÅ: 14 kvinder vi kan li' på årets danske festivaler