Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Guide: Sådan forfører du kvinden du kan li' i Paris

Foto: Tungekys på Paris' ældste bro Pont Neuf fra 1607.

Guide: Sådan forfører du kvinden du kan li' i Paris

Der er ingen ende på romantikken i Paris.

Men hvis du vil imponere en kvinde, du kan li’, nytter det ikke noget at tage hende med til de gængse turistattraktioner, du kan læse om i guidebøgerne; I Notre Dame er den kirkelige ro en saga blot på grund af de mange turister med kameraer, og det er ikke specielt romantisk at stå i timelang kø til Eiffeltårnet.

Denne guide giver et bud på, hvordan du kan vise hende verdens smukkeste by på en original måde. Vi giver også lidt insiderviden, som du kan dosere og imponere med, som du finder det passende.

Og så skulle den vist være hjemme.

Paris’ tage

Lej en Airbnb-lejlighed med adgang til et tag. Gerne i det nordøstlige Paris, der er ungt, multikulturelt og ægte. Kravl ud af vinduet sammen (men pas nu godt på), sæt jer på taget, og skænk hende et glas kølig Chablis.

Set oppefra danner de mange zink-tage en mosaik af grå nuancer. Også de små karakteristiske skårstene gør de parisiske tagrygge til et yndet tema for filmfolk, fotografer og kunstnere. Det var typisk tjenestefolkene, der boede helt oppe under taget, kan du fortælle hende, indtil der kom elevatorer. Faktisk er tagene så unikke og historisk parisiske, at en af byens borgmestre forsøger at få dem optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Hvor: Overalt i Paris

Den store terrasse under neonskiltet: Aux Folies

Det er ikke et klassisk tjekket sted, men det er tit heller ikke dem, der er de sjoveste. Alt det sjove sker, når man sætter sig på den store terrasse under det røde neonskilt med barens navn, Aux Folies (udtales [o foli]). Vis hende charmen ved et lokalt sted med billige øl og glade unge mennesker. Fungerer på alle tider af året, da der er terrassevarmere.

Det er ikke utænkeligt, at du kommer til at sidde ved siden af en fulderik eller en harmonikaspiller fuld af røverhistorier. Fald i snak med nabobordet, omfavn diversiteten, og vis hende, at Paris på gode dage er en eventyrets og uforudsigelighedens by.

Løber du selv tør for røverhistorier, kan du fortælle hende om Belleville, som er det kvarter, I befinder jer i. Det er meget stejlt og mindre pussenusset end Montmartre, som er dér, Amélie render rundt i filmen fra 2001.

Belleville er kinesiske restauranter, billige barer, flotte udsigter (for eksempel fra toppen af Parc de Belleville), og lige neden for baren, hvor I sidder, kan I se Boulevard de Belleville, der lægger fliser til mange asiatiske prostitueredes arbejde. Bare et sjovt fact.

Bar-vokabular:

- En lille øl: un demi, s’il vous plaît [ang dømi sil vu plæ]

- En stor øl: une pinte, s’il vous plaît [ynn pangt sil vu plæ]

- Har du en lighter?: T'as du feu? [ta dy fø]

Hvor: Aux Folies, 8 Rue de Belleville, 20. arrondissement

Ballet i Pariseroperaen

Er du en gentleman og til klassisk romantik, så vis hende Opera Garnier, i daglig tale Pariseroperaen, der trods sit navn mest lægger scenegulv til balletter. Det lyder dyrt, men det behøver ikke koste dig hele din portemonnæ at vise kvinden, du kan li’, en af Paris’ smukkeste bygninger indefra.

Du kender jo dette trick: Hver dag undtagen søndag er der mulighed for at skaffe sig billige billetter til samme aftens forestilling. Cirka 300 billetter er i udbud i tidsrummet 11:30 til 18:30, og prisen starter ved 10 euro. Det er en god idé at komme tidligt.

Udsynet er naturligvis ikke det samme på de billige rækker, men ofte er salen ikke fyldt, og I kan, hvis I er lidt diskrete, bevæge jer frem i salen og indtage ledige pladser, så I kan se et af verdens fremmeste balletkompagnier danse à la couronne, lave en arabesque eller en brisé helt tæt på.

Indgangen til billetlugen finder I på vestsiden af operaen, som du kan fortælle hende er opført i nybarok-stil og stod klar i 1875. Gør som Frankrigs første præsident og sidste kejser, Napoleon den 3. af Frankrig, og gå ind gennem den gamle Kejserpavillon.

Og nu du er ved Napoleon, kan du jo lige flette ind, at det var selvsamme kejser, der krævede operaen opført i sin tid. Han blev nemlig forsøgt myrdet i den daværende opera i 1858, og næste dag befalede han en ny, mere sikker opera opført. Den nye skulle med sin arkitektur og udsmykning være så storslået, at denne ville pådrage sig opmærksomhed fra hele verden.

Læn jer tilbage i de røde velourstole. Henled hendes opmærksomhed på maleriet i loftet: Det er malet af fransk-russiske Marc Chagall i 1964 og forestiller scener fra operaer af 14 forskellige komponister. Fra midt i maleriet hænger en lysekrone, der med sine 8 ton kostede en person, en meget operaglad portner, livet, da den i 1896 skulle gøres fast til loftet 20 meter oppe. Og som om det ikke var drama nok, er det også i denne opera, at filmen 'Phanton of The Opera' udspiller sig. Se den med hende, når I er kommet hjem, og mindes de romantiske dage i Paris.

Hvor: Opéra Garnier, Place de l’Opéra, 9. arrondissement

Parc des Buttes-Chaumont

Vis hende en anden udsigt over Paris end den fra foran kirken Sacré-Cœur. Gå gennem parken Buttes-Chaumont i det nordøstlige Paris, der er mere rå og kuperet end de meget velfriserede Jardin de Luxembourg syd for Seinen eller Tuilerierne langs Seinen i forlængelse af Louvre. Gør holdt ved det lille romanske tempel, som Paris’ daværende chefarkitekt fik opført på parkens højeste tinde i 1867.

Hvis I tør, så sæt jer på de store kampesten foran templet, hvor de lokale ynder at nyde udsigten over en smøg. Herfra kan I se store dele af det nordlige Paris og tale om, hvilken kvistlejlighed rundt om parken I helst kunne tænke jer at bo i. Samtidig er der udsigt til Sacré-Cœur, der troner på toppen af Montmartre (til højre for midten i billedet overfor). Hvis du er heldig, kan du få musikalsk underlægning til jeres gåtur fra en midaldrende herre, der ynder at øve sit trompetspil midt på en af bakkerne, i ly for naboerne i de små pariserlejligheder.

Hvis hun kan li' rosé, kan du tage hende med til baren Rosa Bonheur et par hundrede meter længere henne, som du tilfældigvis kender. Gå ned fra templet på toppen og gå mod venstre. Med sin rosa og grønne facade ligner baren et forvokset Villa Villekulla, og i eftermiddagssolen smager roséen ekstra godt. På vej hjem støder I højst sandsynligt både på tai chi-udøvere i parken og petanquespillere uden for den.

Hvor: Parc des Buttes-Chaumont, 19. arrondissement

Biografen Le Louxor

Der er mange smukke biografsale i Latinerkvarteret syd for Seinen, området er faktisk berømt for netop dette, men den raffinerede forfører inviterer sin elskede i Le Louxor.

Biografen fra 1921 ligger i det nordlige Paris og er karakteristisk ved sin egyptisk inspirerede art deco-stil, sin bar og sit repertoire, der er mere klassisk end kommercielt.

I 2013 genåbnede den gamle biograf med tre komplet renoverede sale. Så snart I er over dørtrinnet til den største af dem, vil hendes øjne spiles op, og hun vil holde ekstra godt fast i din hånd, når du viser hende balkonen.

Læn jer tilbage i de behagelige sæder, lad biografmørket omslutte jer og se en fransk klassiker.

Efter filmen er et besøg på øverste etage et must. Hvem skulle have troet, at denne biograf, udover de smukke sale, har en af Paris’ smukkeste terrasser? Hvis du er meget velforberedt og romantisk anlagt, kan du time besøget med solnedgangen over Montmartre. Loan og Clémence, der bestyrer baren, skal nok tage sig godt af jer. Med et glas rødvin i den ene hånd og din elskede i den anden tilhører Paris jer.

NB! I de fleste biografer i Paris er der free seeting, så kom i lidt god tid for at få gode pladser. Pris: 9,4 euro

Hvor: Le Louxor, 170 Boulevard de Magenta, 10. arrondissement lige ved metrostoppet Barbès-Rochechouart

Spidsen af Île de la Cité

Køb en vaffelis fra Berthillon og tag den med ud på den vestlige spids af Île de la Cité, den største af Paris’ to øer i Seinen. Kom for eksempel ved solnedgangstid en sommeraften. På øen ligger også den turistede kirke Notre-Dame, som fint kan nydes udefra på behørig afstand fra de højrystede amerikanske turister med solhat og kameraer med blitz.

Fortæl hende om broerne. Der er 37 over den del af Seinen, der løber gennem Paris. Den I har tættest på, på højre side, hedder Pont Neuf og er Paris’ ældste eksisterende bro. Den første sten blev lagt i 1578, og 29 år senere kunne broen indvies.

Hvis I vil se de 36 andre, kan I tage de såkaldte Bateaux Mouches. Ganske vist er bådene turistede, men hvis I finder jeres eget sted på øverste dæk og bare åbner øjnene og nyder turen, er det altid dejligt at se Paris fra vandsiden. Under en af broerne, Pont Marie, siger guiden altid, at man skal ønske noget og kysse sin elskede bagefter. Så går ønsket i opfyldelse.

Hvor: Île de la Cité, 1. og 4. arrondissement, midt i Seinen

Hvis alt det ovenstående glipper, så tal fransk til hende.

LÆS OGSÅ: Gør som pariserne: Læs en bog i metroen!

LÆS OGSÅ: Feriefotos: En forlænget weekend i Paris

LÆS OGSÅ: David er tilbage på sit stamsted to måneder efter terrorangrebet: "Selvfølgelig er jeg bange, men vi er nødt til at leve"